Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Η προσθήκη γάλακτος στο τσάι δεν ακυρώνει τις ευεργετικές ιδιότητες του αφεψήματος

Η προσθήκη γάλακτος στο τσάι δεν ακυρώνει τις ευεργετικές ιδιότητες του αφεψήματος

Λονδίνο: Νέα βρετανική μελέτη δείχνει ότι η προσθήκη γάλακτος στο τσάι δεν καταστρέφει τις ωφέλιμες ιδιότητες του αφεψήματος, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Agriculture and Food Chemistry.

Λονδίνο: Νέα βρετανική μελέτη δείχνει ότι η προσθήκη γάλακτος στο τσάι δεν καταστρέφει τις ωφέλιμες ιδιότητες του αφεψήματος, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Agriculture and Food Chemistry.

Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι το γάλα μπορεί να ακυρώσει τις αντιοξειδωτικές επιδράσεις των πολυφαινολών, που εμπεριέχονται στο μαύρο τσάι.

Ωστόσο, η Δρ Τζάνετ Κάιλι του Πανεπιστημίου του Αμπερντιν διενήργησε σχετική έρευνα και δεν βρήκε στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τις μελέτες αυτές. Φυσικά η έρευνα δεν είναι καταληκτική, καθώς μελέτη που έγινε το 2000 έδειξε ότι σε μερικούς και όχι όλους τους συμμετέχοντες, το γάλα εξάλειφε πλήρως τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες του τσαγιού.

Η Δρ Κάιλι και οι συνεργάτες της συμφωνούν ως προς αυτό το σημείο και υπογραμμίζουν ότι οι επιδημιολογικές μελέτες επηρεάζονται και από έναν αριθμό άλλων παραγόντων όπως ο χρόνος έγχυσης, που θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη σε μελλοντικές κλινικές έρευνες.

Στην μελέτη της Δρ Κάιλι, έξι εμπορικά διαθέσιμα τσάγια παρασκευάστηκαν και παρήγαγαν όλα όμοιες ποσότητες πολυφαινολών σε παρόμοιες χρονικές περιόδους. Το τσάι που παρήγαγε τα περισσότερα εκ των συστατικών αυτών επιλέχθηκε να δοκιμαστεί σε ομάδα εννέα υγιών ανδρών. Σερβιρίστηκε λοιπόν το μαύρο τσάι και μετά ελέγχθηκε το δείγμα πλάσματος του δείγματος για τα επίπεδα συγκεκριμένων πολυφαινολών. Το ίδιο έγινε και μετά την προσθήκη γάλακτος στο τσάι.

Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι ερευνητές είναι ότι το γάλα δεν κάνει καμιά διαφορά. Και στις δύο περιπτώσεις, τα επίπεδα των καταγραφόμενων πολυφαινολών στο αίμα αυξάνονταν στο ίδιο επίπεδο. Αυτό που έκανε διαφορά ήταν ο χρόνος που το τσάι είχε επιτραπεί να ζυμωθεί. Όσο μεγαλύτερος ο χρόνος της ζύμωσης, τόσο μεγαλύτερη η συγκέντρωση των πολυφαινολών στο τσάι.

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο