Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
To μπέικον αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου της ουροδόχου κύστης

To μπέικον αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου της ουροδόχου κύστης

Νέα Υόρκη: Η συχνή κατανάλωση μπέικον μπορεί να είναι αρνητική για την υγεία, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη, η οποία διαπιστώνει ότι και η αφαίρεση της πέτσας από το κοτόπουλο πριν το μαγείρεμα ίσως τελικά να μην είναι καλή κίνηση.

Νέα Υόρκη: Η συχνή κατανάλωση μπέικον μπορεί να είναι αρνητική για την υγεία, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη, η οποία διαπιστώνει ότι και η αφαίρεση της πέτσας από το κοτόπουλο πριν το μαγείρεμα ίσως τελικά να μην είναι καλή κίνηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition, ερευνητική ομάδα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ με επικεφαλής την Δρ Ντομινικ Μιχαουντ διαπίστωσε ότι τα άτομα που έτρωγαν μπέικον πέντε φορές την εβδομάδα ή περισσότερο είχαν σχεδόν 60% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο της ουροδόχου κύστης, ενώ εκείνοι που έτρωγαν κοτόπουλο χωρίς πέτσα συχνά είχαν 52% μεγαλύτερο κίνδυνο νόσησης.

Πιο αναλυτικά, η Δρ Μιχάουντ και οι συνεργάτες της μελέτησαν στοιχεία για 47.422 άνδρες και 88.471 γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη Health Professional Follow-Up Study και Nurses Health Study αντίστοιχα. Οι συμμετέχοντες είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση για 22 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων 808 εκδήλωσαν καρκίνο της ουροδόχου κύστης.

Τα άτομα που έτρωγαν μπέικον και άλλα κατεργασμένα κρεατικά συχνά είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να είναι καπνιστές και να προσλαμβάνουν περισσότερο λίπος και λιγότερες βιταμίνες. Επίσης ήταν λιγότερο πιθανό να αθλούνται.

Η σχέση μεταξύ συνολικής κατανάλωσης κρέατος και καρκίνου της ουροδόχου κύστης δεν κρίθηκε στατιστικά σημαντική. Αλλά αυτοί που έτρωγαν μπέικον πέντε φορές την εβδομάδα ή περισσότερες είχαν 59% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο της ουροδόχου κύστης συγκριτικά με αυτούς που δεν έτρωγαν ποτέ μπέικον. Επίσης οι άνδρες και οι γυναίκες που έτρωγαν κοτόπουλο εξίσου συχνά είχαν 52% μεγαλύτερες πιθανότητες να εκδηλώσουν τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου συγκριτικά με αυτούς που δεν έτρωγαν ποτέ κοτόπουλο χωρίς πέτσα.

Συγκριτικά με το κοτόπουλο χωρίς πέτσα, το κοτόπουλο που μαγειρεύεται με το δέρμα του είναι γνωστό ότι περιέχει μικρότερη ποσότητα από ετεροκυκλικές αμίνες, καρκινογόνα συστατικά που σχηματίζονται όταν το κρέας μαγειρεύεται σε υψηλές θερμοκρασίες.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι ετεροκυκλικές αμίνες, οι νιτροσαμίνες ή και οι δύο μαζί ευθύνονται για τις επιπτώσεις του μπέικον στην υγεία. Σημειώνουν επίσης ότι τα ευρήματα της μελέτης θα πρέπει να επιβεβαιωθούν και από άλλες έρευνες πριν καταλήξουμε σε σαφή συμπεράσματα.

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο