Ο περιορισμός των υδατανθράκων μειώνει τη χοληστερόλη
Νέα Υόρκη: Ο περιορισμός των προσλαμβανόμενων υδατανθράκων συντελεί σε βελτιώσεις των επιπέδων των λιπιδίων του αίματος, ακόμα και αν το άτομα δεν χάσει βάρος, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη.
Νέα Υόρκη: Ο περιορισμός των προσλαμβανόμενων υδατανθράκων συντελεί σε βελτιώσεις των επιπέδων των λιπιδίων του αίματος, ακόμα και αν το άτομα δεν χάσει βάρος, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη.
Ερευνητική ομάδα του Ερευνητικού Ινστιτούτου του Νοσοκομείου Παίδων της Οκλαχόμα με επικεφαλής τον Δρ Ρόναλντ Μ. Κράους έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση 178 υπέρβαρους άνδρες οι οποίοι έπρεπε να ακολουθήσουν μια συνηθισμένη διατροφή, στην οποία το 54% της προσλαμβανόμενης ενέργειας προερχόταν από υδατάνθρακες για μια εβδομάδα.
Στη συνέχεια με τυχαία επιλογή οι συμμετέχοντες ακολούθησαν το ίδιο διατροφικό πρόγραμμα ή ακολούθησαν διατροφή με 39% περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες ή 26% περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες για τρεις εβδομάδες.
Για επιπλέον πέντε εβδομάδες, οι άνδρες ακολούθησαν ίδια διατροφή αλλά οι προσλαμβανόμενες θερμίδες μειώθηκαν για την απώλεια βάρους. Στις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες της έρευνας, η πρόσληψης ενέργεια προσαρμόστηκε ώστε να προκύψει σταθεροποίηση του βάρους.
Συγκριτικά με τους άνδρες που ακολούθησαν τη συνήθη διατροφή, εκείνοι με την χαμηλότερη πρόσληψη υδατανθράκων παρουσίασαν μειώσεις των τριγλυκεριδίων και των επιπέδων της LDL («κακής») χοληστερόλης. Επίσης παρατηρήθηκε άνοδος στην αναλογία HDL («καλής») χοληστερόλης-ολικής χοληστερόλης καθώς και άλλες βελτιώσεις στο λιπιδαιμικό προφίλ τους.
Οι αλλαγές αυτές παρατηρήθηκαν ανεξαρτήτως της κατανάλωσης κορεσμένων λιπών και της απώλεια βάρους.
Η διατροφή με 54% περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες μοιάζει με μια φυσιολογική διατροφή που ακολουθεί ο περισσότερος κόσμος. Ωστόσο, ο περιορισμός των υδατανθράκων σε επίπεδο όμοιο με αυτό της μελέτης, μπορεί να συντελεστεί με την αποφυγή τροφών μη απαραίτητων στη διατροφή μας, όπως τα ζαχαρώδη τρόφιμα, τα ζυμαρικά, το λευκό ψωμί και το άσπρο αλεύρι. Μια τέτοιου τύπου διατροφή όμως θα πρέπει να γίνεται πάντα υπό τη στενή επίβλεψη ενός διαιτολόγου ώστε να είναι ισορροπημένη.