Το φαινόμενο του θερμοκηπίου στα χειρότερα επίπεδα των τελευταίων 650.000 ετών
Τα σημερινά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα είναι τα υψηλότερα εδώ και τουλάχιστον 650.000 χρόνια, αποκαλύπτει η ανάλυση φυσσαλίδων αέρα από τους πάγους της Ανταρκτικής -το φαινόμενο του θερμοκηπίου έχει πλέον «ξεφύγει» από τις φυσικές τάσεις.
Τα σημερινά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα είναι τα υψηλότερα εδώ και τουλάχιστον 650.000 χρόνια, αποκαλύπτει η ανάλυση φυσσαλίδων αέρα που είχαν παγιδευτεί στους πάγους της Ανταρκτικής. Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο Science, δείχνει καθαρά ότι το φαινόμενο του θερμοκηπίου έχει πλέον «ξεφύγει» από τις φυσικές τάσεις.
Τα τελευταία 50 χρόνια, προκύπτει από τις μετρήσεις, η συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα αυξάνεται 200 φορές ταχύτερα από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή τις τελευταίες 650 χιλιετίες. Οι αναλύσεις υπόσχονται να «βελτιώσουν σημαντικά την κατανόηση της κλιματικής αλλαγής», σχολιάζουν ανεξάρτητοι κλιματολόγοι.
Οι ερευνητές του ευρωπαϊκού προγράμματος γεωτρήσεων στην Ανταρκτική EPICA μελέτησαν πυρήνες πάγου, οι οποίοι αποτελούν ένα είδος αρχείου των κλιματικών συνθηκών στην πορεία των αιώνων. Το βάθος από το οποίο προήλθαν τα δείγματα προσώρησε 210.000 χρόνια πιο πίσω στο παρελθόν από ό,τι προηγούμενες γεωτρήσεις.
Οι φυσαλίδες αέρα που παρέμεναν παγιδευμένες στον πάγο αποκάλυψαν ότι η συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα ουδέποτε υπερέβη τα 290 μέρη ανά εκατομμύριο. Σήμερα ανέρχεται στα 380 μέρη ανά εκατομμύριο, ενώ μόλις πριν από δύο αιώνες ήταν 280 μέρη ανά εκατομμύριο.
«Σήμερα βρισκόμαστε πλέον έξω από το φυσικό εύρος» σχολιάζει ο Τόμας Στόκερ του Πανεπιστημίου της Βέρνης, επικεφαλής των ερευνητών. Στα ίδια συμπεράσματα οδήγησαν και οι μετρήσεις του μεθανίου, ενός άλλου αερίου του θερμοκηπίου.
Οι επιστήμονες συνέκριναν επίσης τα επίπεδα του αερίου με τη θερμοκρασία στην Ανταρκτική, καλύπτοντας οκτώ διαδοχικές εποχές των παγετώνων και θερμότερες πεδιόδους. Η σύγκριση έδειξε ένα σταθερό μοτίβο: χαμηλότερα επίπεδα διοξειδίου τις ψυχρές περιόδους και υψηλότερα τις θερμές.
Αν και η συσχέτιση μεταξύ των δύο αυτών παραγόντων δεν ήταν απόλυτη, η μελέτη επιβεβαιώνει ότι η εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου από ανθρώπινες δραστηριότητες θα επιδεινώσει την παγκόσμια θέρμανση, με αποτέλεσμα μνα καλυφθούν από τους ωκεανούς χιλιάδες παράκτιες κοινότητες.
Για πρώτη φορά, η ζωή του Νίκου Ξυλούρη ανεβαίνει στο θεατρικό σανίδι από τη Stages Network και τα Αθηναϊκά Θέατρα, με το έργο Ο Αρχάγγελος της Κρήτης. Έως τις 31 Ιανουαρίου στο θέατρο ΗΒΗ.
Μια από τις πιο ωραίες φωνές της γενιάς της, η Βιολέτα Ίκαρη επιστρέφει στη δισκογραφία με το EP Σύννεφα Μπαλόνια, αλλά και στον Σταυρό του Νότου στις 26 Δεκεμβρίου.
Φροίξος Φυντανίδης
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας