Τα ω-3 λιπαρά οξέα προστατεύουν τις γυναίκες από τον καρκίνο του μαστού
Ουάσιγκτον: Τα ω-3 λιπαρά οξέα, που εμπεριέχονται στο ιχθυέλαιο, το λιναρόσπορο και τα καρύδια, ίσως αρχίζουν να προστατεύουν τις γυναίκες από τον καρκίνο του μαστού πριν ακόμα γεννηθούν, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρίας για την Έρευνα του Καρκίνου.
Ουάσιγκτον: Τα ω-3 λιπαρά οξέα, που εμπεριέχονται στο ιχθυέλαιο, το λιναρόσπορο και τα καρύδια, ίσως αρχίζουν να προστατεύουν τις γυναίκες από τον καρκίνο του μαστού πριν ακόμα γεννηθούν, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρίας για την Έρευνα του Καρκίνου.
Ερευνητική ομάδα του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Λουιζιάνα με επικεφαλής την Δρ Ιλέιν Χάρντμαν διαπίστωσε δραματική πτώση στον κίνδυνο μαστικού καρκίνου μεταξύ ποντικιών των οποίων οι μητέρες ακολουθούσαν διατροφή πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα κατά τη διάρκεια της κύησης και του θηλασμού.
Το έναυσμα για την μελέτη δόθηκε στην Δρ Χάρντμαν αφού μελέτησε στοιχεία που έδειχναν ότι μια διατροφή πλούσια σε ω-6 λιπαρά οξέα αυξάνει τα μητρικά επίπεδα των οιστρογόνων, τα οποία με τη σειρά τους σχετίζονται με αυξημένη συχνότητα καρκίνου του μαστού μεταξύ των θηλυκών απογόνων.
Η Δρ Χάρντμαν μελέτησαν ποντίκια τα οποία είχαν ανατραφεί να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού. Τα θηλυκά ποντίκια ετράφησαν είτε με πολλά ω-6 ή ω-3 λιπαρά οξέα τόσο κατά την περίοδο της κύησης όσο και την φάση του θηλασμού. Αφότου απογαλακτίστηκαν οι κόρες, η μια ομάδα ετέθη σε πρόγραμμα διατροφής υψηλής περιεκτικότητας σε ω-6 λιπαρά οξέα και η άλλη σε ω-3 λιπαρά οξέα
Όλοι οι θηλυκοί απόγονοι που είχαν εκτεθεί μόνο σε ω-6 λιπαρά οξέα είχαν όγκους στους μαστικούς αδένες σε ηλικία έξι μηνών. Ωστόσο, λιγότερο από το 60% των θηλυκών απογόνων που είχαν τραφεί με ω-3 λιπαρά οξέα είτε πριν τη γέννηση είτε κατά τη διάρκεια του θηλασμού, σχημάτισαν μαστικούς όγκους σε ηλικία οκτώ μηνών.
Στα ποντίκια που εκτέθηκαν στα ω-3 λιπαρά οξέα πριν και μετά τον τοκετό, η συχνότητα εμφάνισης όγκου ήταν μόλις 13%.
Οι περισσότεροι κάτοικοι των δυτικών χωρών τρέφονται με περισσότερα ω-6 λιπαρά οξέα και λίγα ω-3. Το γεγονός αυτό εξουδετερώνει τα οφέλη των ω-3 λιπαρών οξέων για τον οργανισμό.
Το κρέας, τα αβγά, τα πουλερικά, τα δημητριακά, το ψωμί και τα περισσότερα φυτικά έλαια είναι καλές πηγές ω-6 λιπαρών οξέων, ενώ τα ω-3 λιπαρά οξέα βρίσκονται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τον λιναρόσπορο, τα καρύδια, το λάδι σόγιας, και σε ψάρια ανοιχτής θαλάσσης όπως ο τόνος, ο σολομός και ο κολιός. Επομένως δεν είναι δύσκολο να αυξήσουμε την πρόσληψη των ω-3 λιπαρών οξέων μέσω της διατροφής