Τον Ιάκωβο Καμπανέλλη τίμησε το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Με το Χρυσό Αλέξανδρο τιμήθηκε το βράδυ της Τρίτης, στο πλαίσιο του 45ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ο μεγάλος Έλληνας θεατρικός συγγραφέας, Ιάκωβος Καμπανέλλης. Ο κ. Καμπανέλλης παρέλαβε το βραβείο από τον πρόεδρο του Φεστιβάλ Θ.Αγγελόπουλο.
43
Με το Χρυσό Αλέξανδρο τιμήθηκε το βράδυ της Τρίτης, στο πλαίσιο του 45ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ο μεγάλος Έλληνας θεατρικός συγγραφέας, Ιάκωβος Καμπανέλλης.
Ο κ. Καμπανέλλης παρέλαβε τον Χρυσό Αλέξανδρο από τον πρόεδρο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Θόδωρο Αγγελόπουλο.
«Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης είναι ο σημαντικότερος θεατρικός συγγραφέας της μεταπολεμικής περιόδου. Το ίχνος του στο θέατρο είναι αναγνωρισμένο και δεδομένο. Έχει όμως προσφέρει και στον κινηματογράφο, σε δύο μυθικές ταινίες, τη Στέλλα και το Δράκο» ανέφερε ο διευθυντής του Φεστιβάλ, Μιχάλης Δημόπουλος, ανοίγοντας την εκδήλωση.
Για τον Ιάκωβο Καμπανέλλη και την προσφορά του στον ελληνικό κινηματογράφο μίλησαν διεξοδικότερα ο θεατρικός συγγραφέας και σκηνοθέτης Γιώργος Λαζαρίδης και ο κριτικός κινηματογράφου, Γιάννης Μπακογιαννόπουλος.
«Έχω την τύχη να έχω τη φιλία, την αγάπη και τη συνεργασία του Ιάκωβου Καμπανέλλη» είπε ο κ. Λαζαρίδης. «Μαζί κάναμε δύο ταινίες. Τη Χιονάτη και τα επτά γεροντοπαλίκαρα, με ρεκόρ προβολών στην τηλεόραση και την άτυχη, που βγήκε στις αίθουσες ένα μήνα πριν την χούντα και στη συνέχεια απαγορεύτηκε, το Κανόνι και τ αηδόνι» τόνισε.
Ο κ. Λαζαρίδης μνημόνευσε και το γεγονός ότι δεν μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη η Αυλή των Θαυμάτων, λόγω άλλων βλέψεων του παραγωγού, που ήθελε να γυρίσει ένα μιούζικαλ. «Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης είναι ο τελευταίος των πολύ ικανών, έχοντας γράψει οριακά για το σινεμά έργα, όπως η Στέλλα, προβλέποντας την απελευθέρωση της γυναίκας» προσέθεσε ο κ. Λαζαρίδης.
Ανάλογο ήταν και το περιεχόμενο της τοποθέτησης του κ. Μπακογιαννόπουλου, ο οποίος προχώρησε σε μία εις βάθος ανάλυση της προσφοράς του κ. Καμπάνελλη στο σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο.
«Μας έδωσε σενάρια θεμελιακά για την οικοδόμηση του ποιοτικού κινηματογράφου των δεκαετιών του 50 και του ΄60. Τα σενάριά του, όπως και στα θεατρικά του έργα, ορίζονται μέσα σε ένα ελληνικό πλαίσιο. Έπλασε τον νεοέλληνα με όλες του τις αντιφάσεις. Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης είναι μεγάλο κέρδος για το ελληνικό σινεμά, αλλά και μεγάλη απώλεια που δεν αξιοποιήθηκε. Πάντως ποτέ δεν είναι αργά» είπε.
ΜΠΕ
- Γιώργος Τσαγκαράκης: Σήμερα η απολογία του γκαλερίστα – «Πουλούσε έργο του Φασιανού που ήταν καταφανώς πλαστό»
- Ο Κάρλικ Τζόουνς αποτελεί προτεραιότητα για την Παρτιζάν
- Υποκλοπές: μια υπόθεση που γράφει παντού κυβέρνηση και Γρηγόρης Δημητριάδης με δικαστική βούλα
- Η σκανδαλώδης υπόθεση που μπορεί να κρύβεται πίσω από τη συνεργασία της Zara με τον John Galliano
- Ατύχημα στον δρόμο; Πώς να πάρεις τον έλεγχο στα χέρια σου, χωρίς τηλέφωνα και αναμονές
- Κωνσταντίνος Αργυρός: Έκρηξη στο νυχτερινό κέντρο που θα εμφανιστεί στη Λευκωσία
- Κομβικό παιχνίδι στη Βαλένθια για το πλεονέκτημα ο Ολυμπιακός, «τελικός» με την Ντουμπάι για τον Παναθηναϊκό
- Πυρκαγιά στη Λιοσίων: Διακοπή σιδηροδρομικής κυκλοφορίας στο τμήμα Αθήνα – Άγιοι Ανάργυροι
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 24.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/agustin-fernandez-6U97YfljDK4-unsplash-315x220.jpg)















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442