Η διατροφή της εγκύου καθορίζει τον κίνδυνο εκδήλωσης λευχαιμίας του βρέφους
Νέα Υόρκη: Οι γυναίκες που ακολουθούν διατροφή πλούσια σε λαχανικά και πρωτεΐνες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αντιμετωπίζουν μειωμένο κίνδυνο γέννησης παιδιού που μετά θα εκδηλώσει λευχαιμία, σύμφωνα με νεότερη αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Cancer Causes and Control.
Νέα Υόρκη: Οι γυναίκες που ακολουθούν διατροφή πλούσια σε λαχανικά και πρωτεΐνες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αντιμετωπίζουν μειωμένο κίνδυνο γέννησης παιδιού που μετά θα εκδηλώσει λευχαιμία, σύμφωνα με νεότερη αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Cancer Causes and Control.
Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ με επικεφαλής τον Δρ Κρίστοφερ Τζένσεν αποτίμησε τις διατροφικές συνήθειες γυναικών 12 μήνες πριν κυοφορήσουν, υποθέτοντας ότι αυτή η περίοδος αντανακλά και την διατροφή τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Τελικά στη μελέτη συμπεριελήφθησαν 138 βρέφη με οξεία λεμφοκυτταρική λευχαιμία που γεννήθηκαν στη βόρεια Καρολίνα την περίοδο 1995-1999 και 138 υγιή βρέφη ιδίου φύλου, ημερομηνίας γέννησης, περιοχή κατοικίας και εθνικότητας της μητέρας.
Τα φρούτα, τα λαχανικά και η κατανάλωση πρωτεϊνών ήταν αντιστρόφως ανάλογη με τον κίνδυνο εκδήλωσης λευχαιμίας που αντιμετώπιζε το παιδί.
Ειδικότερα, τα καρότα, τα φασόλια, ο αρακάς, το πεπόνι και το μοσχαρίσιο κρέας ήταν τροφές που σχετίστηκαν με μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης λευχαιμίας του βρέφους. Οι συγκεκριμένες τροφές είναι πλούσιες σε προβιταμίνη Α καροτενοειδή και καροτίνη Α και Β.
«Η μελέτη αποδεικνύει πόσο σημαντική είναι η διατροφή για την υγεία του εμβρύου, ενώ παρέχει στοιχεία ότι η λευχαιμία ενδεχομένως να εκδηλώνεται ήδη από την εμβρυϊκή ηλικία», επισημαίνει με δηλώσεις του στο Reuters ο Δρ Τζένσεν.