Γενετική προδιάθεση στην τάση για αυτοκτονία
Λονδίνο: Η πιθανότητα ένα άτομο να αυτοκτονήσει ίσως εν μέρει να καθορίζεται από τη στιγμή της γέννησής του, σύμφωνα με σουηδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The Lancet.
Λονδίνο: Η πιθανότητα ένα άτομο να αυτοκτονήσει ίσως εν μέρει να καθορίζεται από τη στιγμή της γέννησής του, σύμφωνα με σουηδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The Lancet.
Ερευνητική ομάδα του Εθνικού Ινστιτούτου Πρόληψης και Μελέτης της Αυτοκτονίας έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση περισσότερους από 700.000 ενηλίκους που είχαν γεννηθεί από το 1973 έως το 1980 και καθόρισε τον αριθμό των αυτοκτονιών και τις απόπειρες που είχαν γίνει μεταξύ 10 και 26 ετών.
Ο συνολικός ρυθμός αυτοκτονίας στη Σουηδία το 1999, όταν τελείωσε η μελέτη, ήταν 20 ανά 100.000 άτομα.
Τελικά από την επεξεργασία των στοιχείων προέκυψε ότι τα παιδιά με βάρος γέννησης μικρότερο από 2 κιλά, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να αυτοκτονήσουν ως ενήλικοι συγκριτικά με παιδιά που ζύγιζαν 3,25 και 3,75 κιλά όταν γεννήθηκαν.
Επίσης τα παιδιά που είχαν γεννηθεί από μητέρες ηλικίας κάτω των 19 ετών είχαν διπλάσιες πιθανότητες να αυτοκτονήσουν συγκριτικά με παιδιά των οποίων οι μητέρες ήταν 20 έως 29 ετών.
Τα βρέφη με ύψος γέννησης 47 εκατοστά και κάτω κινδύνευαν περισσότερο να αυτοκτονήσουν συγκριτικά με εκείνα που ήταν 50 ως 51 εκατοστά. Τέλος, ο κίνδυνος ήταν αυξημένος για παιδιά που είχαν γεννηθεί από μητέρες που δεν είχαν ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους ή είχαν τουλάχιστον άλλα τρία παιδιά.
Μιλώντας στο BBC η Δρ Ντανούτα Βάσσερμαν εξήγησε ότι «η μελέτη δεν δίνει μια καθοριστική απάντηση για το λόγο που αυτοκτονούν οι άνθρωποι, αλλά υποδεικνύει τη σημασία που παίζουν μητρικοί και προγεννητικοί παράγοντες. Είναι λοιπόν ολοφάνερο, ότι πρέπει να στηρίζουμε τις εγκύους περισσότερο».
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η διατροφή, το αλκοόλ και η κατάχρηση ουσιών παίζουν ρόλο-κλειδί στον καθορισμό του ύψους και βάρους γέννησης του παιδιού.health.in.gr
- Ρατσισμός, fake news και χορός YMCA: Στην τελευταία του ομιλία ο Τραμπ επιστρέφει στις προεκλογικές του τακτικές
- Daikin Altherma 4 H: Η αντλία θερμότητας νέας γενιάς που αναβαθμίζει τον χώρο μας σε ένα αποδοτικό και άνετο περιβάλλον
- Μαρόκο: Φονική κατάρρευση κτιρίων – Τουλάχιστον 22 νεκροί και 16 τραυματίες
- Δήμος Αναστασιάδης: «Η 2η εγκυμοσύνη της Τζένης ήταν σοκαριστική, ο γιατρός μας το είχε απαγορεύσει»
- «Στην Ελλάδα το σαββατοκύριακο ο Μόρις – Πλήρης συμφωνία με τον Ολυμπιακό»
- Υπόμνημα της δημάρχου Γαύδου στην κυβέρνηση για τα ζητήματα που απασχολούν το νησί
- Νέο βίντεο από τη σύλληψη του Λουίτζι Μαντζιόνε: Τι δείχνουν οι κάμερες ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του CEO της UnitedHealthcare
- Ταΰγετος: Αίσιο τέλος για τον 28χρονο Γάλλο πεζοπόρο που έπεσε σε χαράδρα 200 μέτρων
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 10.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/cristofer-maximilian-YK8Mvocj6yE-unsplash-315x220.jpg)






















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442