Γενετική προδιάθεση στον καρκίνο του πνεύμονα έχουν ορισμένοι άνθρωποι
Ουάσιγκτον: Ορισμένοι άνθρωποι είναι γενετικά προγραμματισμένοι να εκδηλώσουν καρκίνου του πνεύμονα, ακόμα και αν δεν καπνίζουν πολύ, υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές σε άρθρο του American Journal of Human Genetics.
Ουάσιγκτον: Ορισμένοι άνθρωποι είναι γενετικά προγραμματισμένοι να εκδηλώσουν καρκίνου του πνεύμονα, ακόμα και αν δεν καπνίζουν πολύ, υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές σε άρθρο του American Journal of Human Genetics.
Ερευνητική ομάδα από 12 ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια περιλαμβανομένου του Εθνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου καιτου Εθνικού Ερευνητικού Ινστιτούτου για το Ανθρώπινο Γονιδίωμα, εξέτασε 52 οικογένειες που είχαν τουλάχιστον τρεις στενούς συγγενείς με καρκίνο του πνεύμονα, του λαιμού ή του λάρυγγα.
Χρησιμοποίησαν 392 γνωστούς γενετικού δείκτες για να συγκρίνουν το DNA των επιμολυσμένων και υγιών μελών των οικογενειών. Τα στοιχεία έδειξαν μια περιοχή στο χρωμόσωμα 6.
Χωρίς να έχουν εντοπίσει το ακριβές γονίδιο και έχοντας εντοπίσει μόνο τη θέση του, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μερικά μέλη των οικογενειών δεν είχαν ύποπτο DNA αλλά μερικοί εξ αυτών εκδήλωσαν καρκίνο έτσι κι αλλιώς. Αυτό ενδεχομένως σχετίζεται με το πόσο κάπνιζαν.
Στα άτομα που έφεραν τον γενετικό δείκτη, κάθε ποσότητα τσιγάρων αύξανε τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα.
Τώρα οι επιστήμονες θα εξετάσουν όσο καλύτερα μπορούν τα γνωστά γονίδια και ίσως καταφέρουν να βρουν κάποιο καινούριο.
«Πολλές φορές μπορείς να ανακαλύψεις μια νέα λειτουργία για ένα γονίδιο που φυσιολογικά λειτουργεί σε ένα διαφορετικό κυτταρικό μονοπάτι, οπότε ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις τι θα ανακαλύψεις», σημειώνει ο Δρ Τζόναθαν Γουιέστ του Εθνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου.
health.in.gr
- Σκάνδαλο Έπσταϊν: Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ απέσυρε 47.635 αρχεία — ανάμεσά τους και καταγγελίες για τον Τραμπ
- Εκτός δράσης για ακόμη 4-6 εβδομάδες ο Λάρκιν
- «Κανείς δεν θέλει να πολεμήσει για το Ισραήλ»: Βετεράνος των ΗΠΑ απομακρύνθηκε με τη βία από ακρόαση της Γερουσίας
- Άγιος Δημήτριος: Συνελήφθη 34χρονος με πιστόλι και 14 φυσίγγια
- Λέρος: «Με χτυπούσε κάθε μέρα, μου είχε τρυπήσει την παλάμη με κατσαβίδι» – Τι δήλωσε ο 18χρονος πατροκτόνος
- Συγκλονίζουν οι Έλληνες που επιστρέφουν από τη Μέση Ανατολή – «Φτιάξαμε μια βαλίτσα και φύγαμε»
- Μπαρτζώκας: «Σίγουροι για την Ευρωλίγκα στον Παναθηναϊκό, οπότε τι πίεση να έχουν;»
- ΣτΕ για υποκλοπές: Ζητεί τον φάκελο παρακολούθησης Κουκάκη από την ΕΥΠ – Τι λέει για την περίπτωση «καταστροφής» του
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 05.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-1-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442