Πρότυπο ματαιοδοξίας η Σταχτοπούτα, διαπιστώνουν κοινωνιολόγοι
Η Σταχτοπούτα και η Χιονάτη μπορεί να μην είναι τόσο αθώες όσο φαίνονται, αφού δημιουργούν στα κορίτσια την εντύπωση ότι η ομορφιά είναι το σίγουρο «διαβατήριο» για την ευτυχία και τα πλούτη. Επιπλέον, συνδέουν αυτόματα την ασχήμια με το κακό.
Τα παραμύθια με ηρωίδες τη Σταχτοπούτα, την Ωραία Κοιμωμένη και τη Χιονάτη δημιουργούν στα παιδιά λανθασμένα και επικίνδυνα πρότυπα με το σύμπερασμα που εξάγεται από αυτά ότι η «ομορφιά και μόνο αμείβεται».
Σύμφωνα με ανακοίνωση Αμερικανών κοινωνιολόγων, οι ιστορίες αυτές περιέχουν καταστρεπτικά στερεότυπα, τα οποία μπορεί να αποβούν επικίνδυνα, δημιουργώντας εντυπωσιακά σεξουαλικά σύμβολα, που περιλαμβάνονται και σε πολλά δημοφιλή μουσικά βίντεοκλιπ.
Οι γονείς δεν είναι ανάγκη να πετάξουν τα συγκεκριμένα βιβλία, αλλά επιβάλλεται να συζητούν με τα παιδιά τους χαρακτήρες και τα κόλπα των ηρώων των παραμυθιών και να σκεφτούν σοβαρά πώς θα πουν στις κόρες τους να μην επιδιώκουν την ομορφιά έναντι οποιουδήποτε τιμήματος και σε βάρος της εκπαίδευσής τους και της σταδιοδρομίας τους.
Οι ερευνητές παράλληλα συγχαίρουν τους δημιουργούς και τους εμπνευστές της παιδικής ταινίας Σρεκ, στην οποία μια πανέμορφη κοπέλα ζει ευτυχισμένη ακόμα και όταν την μεταμορφώνουν σε δράκο.
Η Λιζ Γκρόερχολζ, επίκουρος καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Περντιού της Ιντιάνα, δηλώνει ότι τα παραμύθια, όπως η Χιονάτη και οι επτά νάνοι και η Σταχτοπούτα, επικεντρώνονται στην εξωτερική εμφάνιση των πρωταγωνιστριών τους και μόνο.
«Από τις πολύ μικρές ηλικίες τα κορίτσια διαβάζουν παραμύθια για πριγκίπισσες που έγιναν πλούσιες και ευτυχισμένες απλά και μόνο γιατί ήταν όμορφες. Αυτό είναι ένα μήνυμα που περνά στον εγκέφαλο των νεαρών γυναικών, οι οποίες εκτιμούν ότι δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της κοινωνίας εκτός κι αν είναι όμορφες. Με δύο κόρες ηλικίας 9 και 11 χρόνων είμαι πολλή ανήσυχη για τα μηνύματα που τους διοχετεύω. Σε καμιά περίπτωση δεν θέλω να αποκομίσουν την εντύπωση ότι αξίζουν μόνο εάν είναι όμορφες» τονίζει η δόκτωρ Γκρόερχολζ.
Η Γκρόερχολζ σε συνεργασία με την Λόρι Μπέικερ Σπέρι από το Πανεπιστήμιο του Δυτικού Ιλινόι μελέτησαν 168 παραμύθια για νεράιδες που γράφτηκαν από το 1800 και μετά από τους αδελφούς Γκριμ. Σχεδόν όλα αναφέρονται στη φυσική ομορφιά των ηρωίδων τους με περίπου 14 αναφορές στην ομορφιά σε κάθε ιστορία.
Μια στις πέντε ιστορίες συνδέει την ασχήμια με το κακό και το απεχθές. Τα πέντε πιο δημοφιλή παραμύθια είναι η «Σταχτοπούτα», η «Χιονάτη», η «Ωραία Κοιμωμένη», η «Κοκκινοσκουφίτσα» και «Χάνσελ και Γκρέτελ». Η έρευνα των δύο καθηγητριών δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Gender and Society.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.