Νέα στοιχεία για τη σχέση γρήγορου φαγητού – παιδικής παχυσαρκίας
Νέα Υόρκη: Σχεδόν το ένα τρίτο των παιδιών στις Ηνωμένες Πολιτείες καταναλώνουν συχνά μεγάλες ποσότητες πρόχειρου φαγητού (fast food), γεγονός που έχει οδηγήσει στα ύψη τα κρούσματα παχυσαρκίας, όπως αναφέρει σχετική έρευνα του επιστημονικού εντύπου Pediatrics.
Νέα Υόρκη: Σχεδόν το ένα τρίτο των παιδιών στις Ηνωμένες Πολιτείες καταναλώνουν συχνά μεγάλες ποσότητες πρόχειρου φαγητού (fast food), γεγονός που έχει οδηγήσει στα ύψη τα κρούσματα παχυσαρκίας, όπως αναφέρει σχετική έρευνα του επιστημονικού εντύπου Pediatrics.
Η έρευνα βασίστηκε σε σύγκριση παλαιότερων δεδομένων σχετικά με την παιδική παχυσαρκία που αφορούσαν τη δεκαετία του 1990. Βάσει αυτών, οι ερευνητές ανακάλυψαν πως σε μια τυπική ημέρα και σε σύνολο 6.212 παιδιών ηλικίας από 4 έως 19 ετών, ποσοστό μεγαλύτερο του 30% εξ αυτών κατανάλωναν χάμπουργκερ, τηγανιτές πατάτες και άλλα τρόφιμα που παράγονται από τα fast food.
Επιπλέον, σε μια οποιαδήποτε ημέρα τα παιδιά που έτρωγαν αυτού του είδους τα φαγητά προσλάμβαναν κατά μέσο όρο 187 περισσότερες θερμίδες σε σχέση με εκείνα που τα απέφευγαν. Επίσης ο μέσος όρος επιπλέον θερμίδων που προσλάμβανε ένα παιδί ημερησίως την περίοδο που προτιμούσε τα προϊόντα του fast food άγγιζε τις 126, πάντοτε σε σχέση με τις ημέρες όπου έτρωγε σπιτικό φαγητό.
Όσον αφορά την κατηγορία των παιδιών που προτιμούν το γρήγορο φαγητό, αποδείχθηκε πως πρόκειται για αγόρια μεγαλύτερης ηλικίας καθώς και νεαρά παιδιά της φυλής των Αφροαμερικανών ή, τέλος, παιδιά που προέρχονταν από οικογένειες με υψηλό οικονομικό εισόδημα.
Με βάση άλλα στοιχεία της έρευνας, το πρόχειρο φαγητό των fast food προσέδιδε στον παιδικό οργανισμό όχι μόνο μεγαλύτερο αριθμό θερμίδων αλλά αύξανε την κακή χοληστερόλη (LDL) και τα ποσοστά υδατανθράκων.
Ακόμη, τα παιδιά που προτιμούσαν τα χάμπουργκερ και τις τηγανιτές πατάτες ήταν εκείνα που κατά κανόνα έτρωγαν τις μικρότερες ποσότητες φυτικών ινών, φρούτων, λαχανικών και γάλακτος.
Ένα από τα βασικά μέλη της επιστημονικής ομάδας τονίζει πως η παρούσα έρευνα επιβεβαιώνει μερικώς τη θεωρία που συνδέει τα διαρκώς αυξανόμενα περιστατικά παιδικής παχυσαρκίας με την κατανάλωση γρήγορου φαγητού.
«Η συμβουλή μας προς τους γονείς είναι να εμπλουτίσουν τα γεύματα των παιδιών τους με φρούτα και λαχανικά και να ελαττώσουν την προσλαμβανόμενη ποσότητα ζάχαρης τόσο στα φαγητά, όσο και στα ροφήματα που προτιμούν τα παιδιά.
Μείζονος σημασίας, βεβαίως είναι και η ελάττωση της ποσότητας των μερίδων, η οποία αποτελεί βασική πηγή θερμίδων», αναφέρει χαρακτηριστικά ένα από τα βασικά μέλη της επιστημονικής ομάδας.