Αρχέγονα κύτταρα αποκαθιστούν τις βλάβες του εμφράγματος
Νέα Υόρκη: Η έγχυση αρχέγονων κυττάρων στις στεφανιαίες αρτηρίες έπειτα από ένα έμφραγμα του μυοκαρδίου ελαττώνουν τη βλάβη που έχει προκληθεί στην περιοχή και βελτιώνουν μακροπρόθεσμα την καρδιακή λειτουργία, σύμφωνα με γερμανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Circulation.
Νέα Υόρκη: Η έγχυση αρχέγονων κυττάρων στις στεφανιαίες αρτηρίες έπειτα από ένα έμφραγμα του μυοκαρδίου ελαττώνουν τη βλάβη που έχει προκληθεί στην περιοχή και βελτιώνουν μακροπρόθεσμα την καρδιακή λειτουργία, σύμφωνα με γερμανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Circulation.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Goethe της Γερμανίας, παρέλαβαν αρχέγονα κύτταρα από το μυελό των οστών 28 καρδιοπαθών και τέσσερις ημέρες αργότερα τα έγχυσαν εκ νέου στο εσωτερικό των στεφανιαίων αρτηριών η απόφραξη των οποίων είχε προκαλέσει το έμφραγμα.
Αυτό που παρατήρησαν ήταν ότι τα αρχέγονα κύτταρα εξελίχθηκαν σε ιστό, κατάλληλο να αποκαταστήσει σημαντικά τις βλάβες στην περιοχή, ενώ η βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας ήταν άμεση συνάρτηση του βαθμού αποκατάστασης.
«Μάλιστα, με μια ειδική διαδικασία που περιλαμβάνει την εκτίμηση της μεταναστευτικής ικανότητας των αρχέγονων κυττάρων, μπορούμε να προβλέψουμε εκ των προτέρων πόσο ποσοστό επιτυχίας θα έχουμε. Κοινώς, γνωρίζουμε εκ προοιμίου ποιοι τύποι αρχέγονων κυττάρων μπορούν να συμβάλουν στη μεγαλύτερη δυνατή αποκατάσταση του προβλήματος», αναφέρει χαρακτηριστικά ένα από τα βασικά μέλη της επιστημονικής ομάδας.
Ο ίδιος τονίζει ότι παράγοντες, όπως τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και η ηλικία επιδρούν αρνητικά στη μεταναστευτική ικανότητα των αρχέγονων κυττάρων. Ωστόσο, διεξάγονται έρευνες με στόχο την ανακάλυψη μεθόδων που να ρυθμίζουν αυτόν τον παράγοντα, ώστε να διευρυνθεί η γκάμα των χρήσιμων για την περίσταση κυττάρων.
health.in.gr
- Απάντηση υπουργείου Εξωτερικών σε Τουρκία: Η αμυντική διάταξη της Ελλάδας είναι αδιαπραγμάτευτη
- Στοιβαγμένοι κρατούμενοι και κοριοί στις φυλακές της Κρήτης – Κόλαφος η έκθεση Επιτροπής
- Οι αλλαγές που έρχονται φέτος στη φορολογία εισοδήματος
- Η ΔΕΗ συναντά την Τέχνη Vol. 2
- Την επαναχάραξη της γραμμής αιγιαλού του οικισμού της Πλάκας ζητάει ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου
- Φίλιππος Ηλιού: Ο χαλκέντερος λόγιος
- Αλβανία: Η πρώτη ψηφιακή υπουργός στο… εδώλιο
- Super League: Τα κριτήρια ισοβαθμίας στην τελική ευθεία του πρωταθλήματος
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 05.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-1-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442