Λονδίνο: Οι έφηβοι διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν κατάγματα στα άνω άκρα, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Medical Association.
Λονδίνο: Οι έφηβοι διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν κατάγματα στα άνω άκρα, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Medical Association.
Συγκεκριμένα, όπως τονίζει ομάδα ερευνητών από την κλινική Mayo στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο κίνδυνος καταγμάτων μεταξύ των εφήβων έχει εμφανίσει άνοδο κατά περίπου 42% σήμερα σε σχέση με την περίοδο πριν από περίπου 30 χρόνια.
Ως κύριες αιτίες του φαινομένου εμφανίζονται η εντονότερη δραστηριότητα των νέων στη σημερινή εποχή αλλά και η έλλειψη κατανάλωσης τροφών πλούσιων σε ασβέστιο.
Στο πλαίσιο της μελέτης, οι Αμερικανοί επιστήμονες σύγκριναν μια σειρά από κλινικά δεδομένα που αφορούσαν περιστατικά καταγμάτων ατόμων ηλικίας κάτω των 35 ετών και ήταν κάτοικοι της περιοχής Ρότσεστερ στη Μινεσότα των ΗΠΑ.
Οι χρονικές περίοδοι που μελετήθηκαν ήταν, διαδοχικά, από το 1969 έως το 1971, από το 1979 έως το 1981, από το 1989 έως το 1991 και από το 1999 έως το 2001.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, τα κατάγματα του αντιβράχιου αυξήθηκαν από τα 265 ανά 100.000 άτομα την περίοδο 1969-1971, σε 469 ανά 100.000 άτομα κατά τη διετία 1999-2001. Η κύρια ηλικιακή ομάδα που υφίστατο τα κατάγματα ήταν τα 20 έτη.
Επιπλέον, κατά τη διετία 1999-2001, τα κορίτσια ηλικίας 8-11 ετών και τα αγόρια ηλικίας 11-14 ετών είχαν πολύ υψηλότερο αριθμό καταγμάτων σε σχέση με όλα τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες που μελετήθηκαν.
Τα 12χρονα αγόρια διέθεταν, επίσης, το μεγαλύτερο αριθμό καταγμάτων, με 1.536 περιστατικά ανά 100.000 άτομα, ήτοι περίπου 1,5% ανά έτος.
Όσον αφορά τα αίτια της πρόκλησης ρήξης στα οστά των άνω άκρων, αυτά συνοψίζονταν στις διάφορες ψυχαγωγικές δραστηριότητες των εφήβων, όπως την ενασχόληση με το μπέιζμπολ, το ποδόσφαιρο, την πεδιλοδρομία και διάφορα άλλα δημοφιλή αθλήματα.
«Οι νέοι σήμερα είναι πολύ πιο δραστήριοι από το παρελθόν, με αποτέλεσμα να πέφτουν ευκολότερα θύματα τραυματισμού», αναφέρει χαρακτηριστικά ένα από τα βασικά μέλη της επιστημονικής ομάδας.
Πέραν αυτού, ο ίδιος τονίζει ότι η έλλειψη κατανάλωσης τροφών πλούσιων σε ασβέστιο και γενικότερα η κακή διατροφή επίσης παίζουν ρόλο και δημιουργούν ανησυχίες σχετικά με την αυξημένη εμφάνιση οστεοπόρωσης και καταγμάτων στο μέλλον.