Το φυλικό οξύ προστατεύει από καρδιαγγειακά νοσήματα
Λονδίνο: Ευεργετική επίδραση στην πρόληψη των εμφραγμάτων και των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων φαίνεται ότι έχει η κατανάλωση φυλικού οξέος δια μέσου των τροφών ή των διατροφικών συμπληρωμάτων, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal.
Λονδίνο: Ευεργετική επίδραση στην πρόληψη των εμφραγμάτων και των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων φαίνεται ότι έχει η κατανάλωση φυλικού οξέος δια μέσου των τροφών ή των διατροφικών συμπληρωμάτων, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal.
Βρετανοί επιστήμονες, με επικεφαλής τον Δρ. Ντέιβιντ Γουάλντ της Ιατρικής Σχολής του Λονδίνου και του Κολλεγίου Μπαρτς, κατέληξαν στο παραπάνω συμπέρασμα μετά από επανεξέταση των στοιχείων 72 παλαιότερων μελετών.
Συγκεκριμένα διαπίστωσαν ότι τα διατροφικά συμπληρώματα που περιέχουν φυλικό οξύ συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων της ομοκυστεΐνης, ενός αμινοξέως που ανιχνεύεται φυσιολογικά στον ανθρώπινο οργανισμό και έχει συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα.
Ωστόσο η πρόσληψη φυλικού οξέους δια μέσου της τροφής (περιέχεται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα μανιτάρια, τα φρούτα, τα καρύδια και τα όσπρια) μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών νοσημάτων κατά 16% και των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων κατά 24%.
Τέλος συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης κατά 25%.
Μιλώντας στο ΒBC ο Δρ. Γουάλντ, τόνισε ότι οι ιατροί θα πρέπει να συστήνουν στους ασθενείς τους που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου αλλά και γενικά σε άτομα άνω των 55 ετών, να λαμβάνουν διατροφικά συμπληρώματα φυλικού οξέος.
«Πρόκειται για μια τελείως ανέξοδη και ασφαλή λύση που θα βοηθήσει τον γενικό πληθυσμό να θωρακίσει τον οργανισμό του από μελλοντικά καρδιαγγειακά νοσήματα και αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια», καταλήγει ο Δρ. Γουάλντ.