Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Κατασκευάστηκε πειραματική μνήμη υπολογιστών από άτομα της ύλης

Κατασκευάστηκε πειραματική μνήμη υπολογιστών από άτομα της ύλης

Είναι δυνατό όλη η ανθρώπινη ιστορία να κλειστεί σε ένα μικροσκοπικό κουτάκι; Η πρόβλεψη μιας μεγαλοφυϊας της φυσικής του 20ου αιώνα επαληθεύεται, μετά την κατασκευή ενός τσιπ μνήμης, σε δύο έστω διαστάσεις, όπου το ρόλο των 0 και 1 παίζουν τα άτομα.

39

Ο διακεκριμένος φυσικός Ρίτσαρντ Φέινμαν είχε προβλέψει το 1959 ότι ολόκληρη η γραπτή ιστορία του κόσμου θα μπορούσε να χωρέσει σε έναν κύβο με πλευρά δύο εκατοστών της ίντσας αν γράφαμε τις λέξεις με άτομα της ύλης.

Σήμερα, σαράντα σχεδόν χρόνια μετά, επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν δημιούργησαν, πειραματικά, μνήμη σε ατομική κλίμακα. Ατομα πυριτίου πήραν τη θέση των 0 και 1.

Συγκεκριμένα, εξηγεί ο επικεφαλής της ομάδας Φρ.Χίμπσελ, άτομα πυριτίου, καθένα από τα οποία παριστάνει ένα bit, τοποθετούνται σε μια σαφώς ορισμένη «σκακιέρα», η οποία έχει δημιουργηθεί από την κατάλληλη επεξεργασία ενός δίσκου πυριτίου. Εάν σε μια θέση της σκακιέρας υπάρχει άτομο πυριτίου τότε υποδηλώνει το 1. Εάν δεν υπάρχει, τότε υποδηλώνει το 0.

Με την έναρξη της διαδικασίας εγγραφής στην πρωτότυπη αυτή μνήμη, γεμίζουν όλες οι θέσεις της σκακιέρας με άτομα πυριτίου. Μετά αφαιρούνται μόνον εκείνα από τις θέσεις που πρέπει να υπάρχει 0, με τη χρήση μιας μικροσκοπικής λαβίδας ενός ειδικού μικροσκόπιου.

Η μνήμη αυτή μπορεί να αναγνωστεί, να εγγραφεί και να διαμορφωθεί (format) εκ νέου -δηλαδή να τοποθετηθούν άτομα σε κάθε θέση- σε θερμοκρασία δωματίου, όπως και η συμβατική μνήμη.

Το κύριο χαρακτηριστικό του πειραματικού αυτού τσιπ είναι η μεγάλη πυκνότητα αποθήκευσης, αφού υπολογίζεται ότι είναι ένα εκατομμύριο φορές μεγαλύτερη από αυτή ενός CD-ROM.

Ωστόσο, όσο μεγαλύτερη η πυκνότητα αποθήκευσης τόσο πιο χρονοβόρα γίνεται η ανάγνωση. Αυτή όμως, δεν είναι η μόνη δυσκολία που αντιμετωπίζει η ομάδα Χίμπσελ. Όπως παραδέχονται τα μέλη της, ο χειρισμός των ατόμων, δηλαδή της μνήμης, έγινε σε ιδανικές συνθήκες στο εργαστήριο. Επιπλέον, για την εγγραφή της μνήμης απαιτείται ειδικό μικροσκόπιο, με αποτέλεσμα η διαδικασία να γίνεται εξαιρετικά χρονοβόρα. Έτσι, θα χρειαστούν πολλά χρόνια ακόμη, ίσως και δεκαετίες, για να βγει από το εργαστήριο ένα τέτοιο τσιπ μνήμης. Η ομάδα Χίμπσελ όμως επιβεβαίωσε ότι η σκέψη του μάγου της φυσικής, Ρ.Φέινμαν ήταν βάσιμη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο