Νέο πρόγραμμα οπτικής πληκτρολόγησης ανέπτυξαν επιστήμονες στο Κέιμπριτζ
Ένα πρόγραμμα που επιτρέπει στους χρήστες υπολογιστών να γράφουν χωρίς να... ακουμπούν το πληκτρολόγιο ανέπτυξαν επιστήμονες στο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Το Dubbed Dasher διαθέτει ένα ανιχνευτή της κίνησης του ματιού.
Ένα πρόγραμμα που επιτρέπει στους χρήστες υπολογιστών να γράφουν χωρίς να… ακουμπούν το πληκτρολόγιο ανέπτυξαν επιστήμονες στο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Το Dubbed Dasher, σχεδιάστηκε από τον David MacKay και David Ward και διαθέτει ένα ανιχνευτή της κίνησης του ματιού.
Το εν λόγω λογισμικό επιτρέπει την πληκτρολόγηση χωρίς δάχτυλα και με διπλάσια ταχύτητα, διευκολύνοντας ιδιαίτερα τα άτομα με κινητικά προβλήματα στα άνω άκρα και «λύνοντας τα χέρια» των πολυάσχολων εργαζομένων. Το λογισμικό θεωρείται πιο ακριβές και πιο εύκολο στη χρήση από τα παλαιότερα αυτού του είδους.
Σύμφωνα με το BBC, χάρη στη μεγάλη ταχύτητα πληκτρολόγησης που προσφέρει, πιστεύεται ότι θα φανεί εξαιρετικά χρήσιμο στους κατόχους υπολογιστών χειρός και σε όσους γράφουν κείμενα στα ιαπωνικά και τα κινεζικά.
Στην οθόνη του υπολογιστή εμφανίζονται συνεχώς γράμματα και το Dasher εμφανίζει τα πιο πιθανά ζευγάρια γραμμάτων, ενώ μπορεί να «μαντέψει» ακόμα και ολόκληρες λέξεις. Το σύστημα είναι ιδαίτερα γρήγορο σε σχέση με τα υπόλοιπα και παράγει μέχρι και 25 λέξεις το λεπτό, σε σχέση με άλλα συστήματα, που φτάνουν τις 15 λέξεις, ενώ η συχνότητα του λάθους είναι πέντε φορές μικρότερη.
Ο χρήστης επιλέγει αυτό που επιθυμεί να χρησιμοποιήσει και το πρόγραμμα είτε προτείνει υποψήφια γράμματα για τη συνέχεια της λέξης είτε μαντεύει πιο μπορεί να είναι το τέλος της. Έτσι, δημιουργείται η εντύπωση στο χρήστη ότι ολόκληρες συλλαβές, λέξεις ή ακόμη και φράσεις από αυτό που θέλει να πει, απλώς ξεπηδούν μπροστά στα μάτια του.
«Το σύστημα είναι σαν ένα παιχνίδι, που επιτρέπει στον χρήστη να εξερευνήσει μια μεγάλη βιβλιοθήκη» λέει χαρακτηριστικά ο Ντέιβιντ Μακ Κέι του εργαστηρίου Κάβεντις στο Κέιμπριτζ
Οι συσκευές που χρησιμοποιούν κάμερες για να παρακολουθήσουν την κίνηση του ματιού, έχουν και στο παρελθόν συνδυαστεί με πληκτρολόγια που εμφανίζονται στην οθόνη. Όμως, η μέγιστη ταχύτητά τους είναι 15 λέξεις το λεπτό και οι χρήστες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για το πού κοιτούν, έτσι ώστε να αποφύγουν να επιλέξουν λάθος γράμματα.
Αντίθετα, η ικανότητα του «Dasher» να μαντεύει τη λέξη που έχει στο μυαλό του ο χρήστης του προσφέρει μεγαλύτερα πλεονεκτήματα. Μάλιστα, το «Dasher» όχι μόνο εμπλουτίζει συνεχώς τις γνώσεις του για τη γλώσσα, αλλά και συγκρατεί στη μνήμη του τις αγαπημένες λέξεις του χρήστη.
Για πρώτη φορά, η ζωή του Νίκου Ξυλούρη ανεβαίνει στο θεατρικό σανίδι από τη Stages Network και τα Αθηναϊκά Θέατρα, με το έργο Ο Αρχάγγελος της Κρήτης. Έως τις 31 Ιανουαρίου στο θέατρο ΗΒΗ.
Μια από τις πιο ωραίες φωνές της γενιάς της, η Βιολέτα Ίκαρη επιστρέφει στη δισκογραφία με το EP Σύννεφα Μπαλόνια, αλλά και στον Σταυρό του Νότου στις 26 Δεκεμβρίου.
Φροίξος Φυντανίδης
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας