Ηλιακό σύστημα παρόμοιο με το δικό μας ανακάλυψαν Αμερικανοί επιστήμονες
Αστρονόμοι από τις ΗΠΑ εντόπισαν ένα ηλιακό σύστημα γύρω από τον αστέρα Cancri 55 (στον αστερισμό του Καρκίνου), που μοιάζει αρκετά με το δικό μας. Το ενδιαφέρον τους επικεντρώνεται σε έναν πλανήτη που θυμίζει αρκετά τον δικό μας Δία.
Αμερικανοί αστρονόμοι ανακοίνωσαν σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν στην έδρα της NASA στην Ουάσινγκτον την Παρασκευή τον εντοπισμό ενός ηλιακού συστήματος παρόμοιου με το δικό μας. Βρίσκεται σε απόσταση 41 ετών φωτός από εμάς, γύρω από τον αστέρα Cancri 55 (στον αστερισμό του Καρκίνου).
Οι επιστήμονες αναφέρθηκαν στον εντοπισμό ενός μεγάλου πλανήτη, εντός των ορίων του νέου ηλιακού συστήματος, που φαίνεται να μοιάζει με τον πλανήτη Δία. Ο αστέρας γύρω από τον οποίο περιφέρεται ο πλανήτης είναι αρκετά παρεμφερής με τον δικό μας Ήλιο.
Σύμφωνα με το CNN, η ανακοίνωση για τους πλανήτες του Cancri 55 έγινε από τον αστρονόμο Τζέφρι Μάρσι, καθηγητή στη Σχολή Κοσμογραφίας στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια. Ο καθηγητής ανέφερε ότι μελέτησε το θέμα επί 15 έτη και σε επιστημονική συνεργασία με το Ινστιτούτο Κάρνεγκι στην Ουάσινγκτον.
Ο νέος πλανήτης χρειάζεται 13 χρόνια για μια πλήρη περιφορά γύρω από τον Ήλιο του -περίοδος που αντιστοιχεί στα 12 χρόνια που απαιτούνται για την περιφορά του Δία γύρω από το δικό μας Ήλιο. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η μάζα του πλανήτη είναι τετραπλάσια περίπου του Δία και η τροχιά του αρκετά σταθερή.
Σύμφωνα με τον Μάρσι, γύρω από τον Cancri 55 βρίσκεται σε τροχιά άλλος ένας πλανήτης σε απόσταση δέκα φορές μικρότερη από την απόσταση που έχει η Γη από τον δικό μας Ήλιο. Υπογραμμίζει ότι σύμφωνα με τα θεωρητικά μοντέλα μια μικρή Γη θα μπορούσε να επιζεί ανάμεσα στους δύο αυτούς πλανήτες.
Ταυτόχρονα ανακοινώθηκε από τους Αμερικανούς ερευνητές η ύπαρξη άλλων 15 νέων πλανητών διαφορετικών μεγεθών, έξω από τα όρια του δικού μας ηλιακού συστήματος.
Για πρώτη φορά, η ζωή του Νίκου Ξυλούρη ανεβαίνει στο θεατρικό σανίδι από τη Stages Network και τα Αθηναϊκά Θέατρα, με το έργο Ο Αρχάγγελος της Κρήτης. Έως τις 31 Ιανουαρίου στο θέατρο ΗΒΗ.
Μια από τις πιο ωραίες φωνές της γενιάς της, η Βιολέτα Ίκαρη επιστρέφει στη δισκογραφία με το EP Σύννεφα Μπαλόνια, αλλά και στον Σταυρό του Νότου στις 26 Δεκεμβρίου.
Φροίξος Φυντανίδης
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας