Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού επιμολύνει μεγάλο ποσοστό των τροφίμων

Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού επιμολύνει μεγάλο ποσοστό των τροφίμων

Σαν Φρανσίσκο: Τα πουλερικά που πωλούνται στα εμπορικά καταστήματα μεγάλων πόλεων είναι επιμολυσμένα (σε ποσοστό μεγαλύτερο από 40%) με το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, το μικρόβιο που ενοχοποιείται για την πρόκληση πεπτικού έλκους και την αύξηση του κινδύνου προσβολής από καρκίνο του στομάχου, επισημαίνουν οι επιστήμονες σε μελέτη που ανακοινώθηκε σε συνέδριο γαστρεντερολογίας που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στο Σαν Φρανσίσκο.

Σαν Φρανσίσκο: Τα πουλερικά που πωλούνται στα εμπορικά καταστήματα μεγάλων πόλεων είναι επιμολυσμένα (σε ποσοστό μεγαλύτερο από 40%) με το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, το μικρόβιο που ενοχοποιείται για την πρόκληση πεπτικού έλκους και την αύξηση του κινδύνου προσβολής από καρκίνο του στομάχου, επισημαίνουν οι επιστήμονες σε μελέτη που ανακοινώθηκε σε συνέδριο γαστρεντερολογίας που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στο Σαν Φρανσίσκο.

Οι ερευνητές έλεγξαν 13 διαφορετικούς τύπους τροφίμων τα οποία αγόρασαν από τα συνηθισμένα εμπορικά καταστήματα του Σικάγο. Το ελικοβακτηρίδιο ότι πυλωρού ανιχνεύθηκε στο ένα τρίτο στα δείγματα κοτόπουλου, γαρίδων, χοιρινού, καλαμαριών και ψαριών.

Στη συνέχεια, για να επιβεβαιώσουν την ακρίβεια των μετρήσεών τους διεξήγαγαν ειδικές δοκιμασίες στα κοτόπουλα και βρήκαν ότι το 40% των δειγμάτων των πουλερικών ήταν επιμολυσμένο με το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.

Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού προσβάλλει το χιτώνα που επικαλύπτει το εσωτερικό του στομάχου και προκαλεί έντονη φλεγμονώδη αντίδραση η οποία αυξάνει τον κίνδυνο γαστρίτιδας, πεπτικού έλκους και καρκίνου του στομάχου. Μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με τη χορήγηση του κατάλληλου αντιβιοτικού σχήματος.

Το εν λόγω μικρόβιο μεταδίδεται μέσω της οδού κοπράνων-στόματος, δηλαδή με την κατανάλωση επιμολυσμένων τροφίμων ή νερού. Τα αυξημένα ποσοστά της επιμόλυνσης των τροφών που διαπίστωσαν οι ερευνητές οφείλονται κυρίως στις κακές συνθήκες υγιεινής.

«Η διαπίστωσή μας ενισχύει τον ισχυρισμό ότι το φαγητό χρειάζεται να είναι καλά μαγειρεμένο, προκειμένου να αποφεύγεται η προσβολή από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού» δήλωσε στο Reuters η κύρια ερευνήτρια της μελέτης Κρίστι Τζακ από Ερευνητικό Κέντρο Evanston.

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο