Κυριακή 01 Φεβρουαρίου 2026
weather-icon 21o
Με τις ανώνυμες εταιρείες εξομοιώνονται φορολογικά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Με τις ανώνυμες εταιρείες εξομοιώνονται φορολογικά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Φορολογική εξομοίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τις ανώνυμες εταιρείες προτείνει η αρμόδια επιτροπή για τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, πρόταση όμως που δεν αναμένεται να γίνει αποδεκτή από τον υπουργό Οικονομίας Ν.Χριστοδουλάκη.

27

Τη φορολογική εξομοίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τις ανώνυμες εταιρείες προτείνει η αρμόδια επιτροπή για τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, γεγονός που σημαίνει ότι, αντί της σημερινής επιβάρυνσης (25%), τα κέρδη των ομορρύθμων και ετερορρύθμων εταιρειών θα φορολογούνται όπως και οι ΑΕ με συντελεστή 35%!


Όπως αναφέρει το Βήμα την Τρίτη, ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης, ο οποίος έχει υποστηρίξει ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πρέπει να ενισχυθούν για να καταπολεμηθεί η ανεργία, δεν αναμένεται να κάνει δεκτή αυτή την πρόταση.


Πάντως, η αρμόδια επιτροπή συμφωνεί ότι για λόγους ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων πρέπει σταδιακά να μειωθεί ο φορολογικός συντελεστής 35% επί των κερδών των ανωνύμων εταιρειών.


Ειδικότερα, η επιτροπή προτείνει σταδιακή μείωση των συντελεστών του φόρου εισοδήματος των νομικών προσώπων και αλλαγές στον τρόπο φορολογίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ομορρύθμων, ετερορρύθμων κ.α.) με κατάργηση της επιχειρηματικής αμοιβής και μεταφορά των επιχειρήσεων αυτών στη φορολογία εισοδήματος νομικών προσώπων.


Σημειώνεται ότι ο συντελεστής φόρου για τις ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες επιχειρήσεις (μορφή με την οποία λειτουργούν οι περισσότερες ελληνικές ΜΜΕ) είναι 25% με τον οποίο φορολογείται το ήμισυ του καθαρού κέρδους, ενώ το άλλο ήμισυ φορολογείται στο όνομα των εταίρων με την κλίμακα φόρου φυσικών προσώπων.


Αυτή η διαδικασία προτείνεται να καταργηθεί, ώστε το σύνολο των κερδών να φορολογείται με τον ανάλογο συντελεστή (25% σήμερα), ο οποίος είναι πιθανό να αναπροσαρμοσθεί.


Επίσης, η επιτροπή προτείνει την επιβολή μεγαλύτερου φόρου μεταβίβασης ακινήτων σε περίπτωση μεταβίβασης ακινήτων που βρίσκονται στην Ελλάδα σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα που είναι εγκατεστημένα σε χώρες ή περιοχές που θεωρούνται φορολογικοί παράδεισοι (offshore εταιρείες).


Επιπλέον, η κατέχουσα το ακίνητο εταιρεία θα είναι υποχρεωμένη να αποδείξει ότι ασκεί οικονομική δραστηριότητα στη χώρα όπου είναι εγκατεστημένη από τα έσοδα της οποίας δικαιολογείται η απόκτηση και κατοχή ακινήτων. Διαφορετικά θα της επιβάλλεται ετήσιος φόρος ίσος με τον φόρο μεταβίβασης που ισχύει κάθε φορά.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 01 Φεβρουαρίου 2026
Απόρρητο