Μέτρα για εφαρμογή του ΦΠΑ στα ακίνητα χωρίς αύξηση των τιμών μελετά η κυβέρνηση
Τη δυνατότητα εισαγωγής του ΦΠΑ στα ακίνητα χωρίς να αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων εξετάζει το υπ. Οικονομικών. Η κυβέρνηση θα ζητήσει από την ΕΕ νέα παράταση για την εφαρμογή του μέτρου, ωστόσο το αίτημά της μάλλον θα απορριφθεί.
Τη δυνατότητα εφαρμογής του ΦΠΑ στα ακίνητα χωρίς, σε πρώτη φάση, να αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων εξετάζουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών σύμφωνα με την Ημερησία. Η κυβέρνηση αναμένεται να ζητήσει από την ΕΕ νέα παράταση για την εισγωγή του ΦΠΑ στη αγορά ακινήτων, ωστόσο το αίτημά της μάλλον θα απορριφθεί.
Παράλληλα, με πυρετώδεις ρυθμούς η αρμόδια κεντρική και οι περιφερειακές υπηρεσίες σχεδιάζουν τις νέες ζώνες και συγκεντρώνουν στοιχεία για τις αγοραίες τιμές των ακινήτων, αφού, όπως επισημαίνει ανώτατο στέλεχος, ο ΦΠΑ δεν μπορεί να επιβληθεί παρά μόνο στις πραγματικές τιμές και όχι σε αντικειμενικές.
Λόγω των επικείμενων δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, αλλά και της γενικότερης πολιτικής ρευστότητας, η κυβέρνηση έχει αποκλείσει νέα αναπροσαρμογή της τιμής των ακινήτων, ώστε να προσεγγίσουν τις αγοραίες και να εφαρμοστεί χωρίς προβλήματα ο ΦΠΑ.
Για το λόγο αυτό, όπως εκτιμά η εφημερίδα, η κυβέρνηση θα ζητήσει από την ΕΕ νέα παράταση για δύο ακόμα χρόνια, δηλαδή να μην εφαρμοστεί το μέτρο από 1η Ιανουρίου 2003, αλλά από την 1η Ιανουαρίου 2005.
Εντούτοις, ανώτατος υπηρεσιακός παράγοντας δεν αποκλείει να απορριφθεί το ελληνικό αίτημα, καθώς ήδη έχουμε καθυστερήσει 15 χρόνια. Στη περίπτωση αυτή, θα εφαρμόζεται για τα νέα ακίνητα επί της τιμής που θα καθορίζεται στο συμβόλαιο.