Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Έφυγε» ο σκηνοθέτης Μάουρο Μπολονίνι

«Έφυγε» ο σκηνοθέτης Μάουρο Μπολονίνι

Ο διεθνούς φήμης σκηνοθέτης Μάουρο Μπολονίνι, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του ιταλικού σινεμά, πέθανε τη Δευτέρα στη Ρώμη σε ηλικία 78 ετών.

45

Ο διεθνούς φήμης σκηνοθέτης Μάουρο Μπολονίνι, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του ιταλικού σινεμά, πέθανε τη Δευτέρα στη Ρώμη σε ηλικία 78 ετών.

Ο Μπολονίνι είχε υπογράψει ως σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός περισσότερες από 80 ταινίες, στις οποίες πρωταγωνίστησαν γνωστοί σταρ του ιταλικού -και όχι μόνο- κινηματογράφου.


Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας και σκηνογραφία στο Centro Sperimentale. Όπως αναφέρει το Έθνος την Τρίτη, γύρισε την πρώτη του ταινία το 1953, αλλά κέρδισε την αναγνώριση το 1959 με το La notte brava σε σενάριο Πιερ Πάολο Παζολίνι. Συνεργάστηκε με πολλούς διάσημους ηθοποιούς, ανάμεσα στους οποίους οι Ζαν Πολ Μπελμοντό, Τζίνα Λολομπρίτζιντα, Σοφία Λόρεν, Λιβ Ούλμαν, Ιζαμπέλ Ιπέρ και βέβαια με τον Μαρτσέλο Μαστρογιάνι, ο οποίος πρωταγωνίστησε στην ταινία Βell Antonio που θεωρείται και το αριστούργημά του.


Στην Ελλάδα ο Μάουρο Μπολονίνι είχε συνεργαστεί, περί τα τέλη της δεκαετίας του 70, με την Έλλη Λαμπέτη για το ανέβασμα της Φιλουμένα Μαρτουράνο, αργότερα με την Αλίκη Βουγιουκλάκη στην Kυρία με τις καμέλιες αλλά και την Αλίκη Γεωργούλη στο θέατρο Αποθήκη. Είχε επίσης σκηνοθετήσει τη Χαρούλα Αλεξίου στις εμφανίσεις της στο Αττικόν (1992) και, δύο χρόνια αργότερα, στις συναυλίες της στο Ηρώδειο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Στέψη ή επιστροφή στον Ρέντη;

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός αναμετρώνται στο Μετς σήμερα Τετάρτη (24/4, 17:30) για τον τέταρτο τελικό της Volley League γυναικών, με τις «ερυθρόλευκες» να προηγούνται 2-1

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024