Από το ράφι στο στομάχι: Συμβουλές για ένα υγιεινό πασχαλινό τραπέζι
Οι παραδοσιακές διατροφικές συνήθειες τις ημέρες του Πάσχα μάς οδηγούν σε αγορά και κατανάλωση κυρίως φρέσκων, μη τυποποιημένων προϊόντων. Η σωστή επιλογή τους, αλλά και η προσεκτική διαχείριση στο σπίτι από τον καταναλωτή (μαγείρεμα, διατήρηση κ.λπ.) βοηθούν στη διατήρηση των πλεονεκτημάτων της παραδοσιακής μας διατροφής αλλά και στη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία και στα οικονομικά συμφέροντα του καταναλωτή. Ακολουθήστε τις συμβουλές των αρμοδίων για ένα απολαυστικό και υγιεινό γιορτινό τραπέζι.
Οι παραδοσιακές διατροφικές συνήθειες τις ημέρες του Πάσχα μάς οδηγούν σε αγορά και κατανάλωση κυρίως φρέσκων, μη τυποποιημένων προϊόντων. Η σωστή επιλογή τους, αλλά και η προσεκτική διαχείριση στο σπίτι από τον καταναλωτή (μαγείρεμα, διατήρηση κ.λπ.) βοηθούν στη διατήρηση των πλεονεκτημάτων της παραδοσιακής μας διατροφής αλλά και στη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία και στα οικονομικά συμφέροντα του καταναλωτή. Ακολουθήστε τις συμβουλές των αρμοδίων για ένα απολαυστικό και υγιεινό γιορτινό τραπέζι.
«Ο καταναλωτής πρέπει να είναι ήσυχος αλλά όχι εφησυχασμένος για την ασφάλεια των αγαθών» τονίζει η πρόεδρος του ΔΣ του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), Χριστίνα Παπανικολάου, αναφορικά με το πασχαλινό τραπέζι.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται οι οδηγίες του υπουργείου Γεωργίας, όπως και του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ).
Κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών, η αγορά τροφίμων ελέγχεται με ιδιαίτερα συστηματικό και εντατικό τρόπο από τις συναρμόδιες υπηρεσίες, σε επίπεδο τόσο εισαγωγών όσο και εγχωρίως παραγόμενων ειδών διατροφής. Εντούτοις, η τελική ευθύνη αγορών ανήκει στον καταναλωτή, ο οποίος θα πρέπει να εφαρμόζει με ιδιαίτερη προσοχή αυστηρά κριτήρια επιλογής, έχοντας υπόψη ότι:
Στις αγορές
Ειδικά αυστηρά μέτρα, τόσο για την εισκομιζόμενη ποσότητα στις αγορές όσο και για την ποιότητα των κρεάτων τα οποία θα διοχετευθούν λόγω των ημερών στις αγορές, έχει ήδη λάβει το υπουργείο Γεωργίας. Οι έλεγχοι αυτοί γίνονται στα σφαγεία, στα τελωνεία και τις εισόδους της χώρας, καθώς επίσης και στις κεντρικές αγορές.
Οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν ότι έχουν απαγορευτεί οι εξαγωγές από τις τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες που παρουσίασαν πρόβλημα (Μ. Βρετανία, Γαλλία, Ολλανδία, Ιρλανδία), ότι στα ελληνικά σύνορα διεξάγονται αυστηροί έλεγχοι από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες, όπως και ότι ο αφθώδης πυρετός είναι μια ασθένεια αποκλειστικά των ζώων και δεν προσβάλλει τον άνθρωπο.
Αναφορικά με την ανησυχία των καταναλωτών για την ασθένεια της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας (νόσος των τρελών αγελάδων), έχουν ληφθεί προληπτικά μέτρα που αφορούν στην απαγόρευση της κατανάλωσης, όχι του κρέατος, αλλά ορισμένων μόνο τμημάτων των σφαγίων μοσχαριών και αμνοεριφίων.
Συγκεκριμένα, από το κρέας των αιγοπροβάτων, η ηλικία των οποίων είναι μικρότερη των 12 μηνών, απαγορεύεται μόνο ο σπλήνας, ο οποίος θα πρέπει να αφαιρείται στο σφαγείο και να μην περιέχεται στη «συκωταριά», που διατίθεται προς πώληση στον καταναλωτή.
Σε ό,τι αφορά τα μεγαλύτερα των 12 μηνών αιγοπρόβατα (συνήθως τα αιγοπρόβατα αυτής της ηλικίας δεν καταναλώνονται στη χώρα μας), απαγορεύεται η κατανάλωση του κεφαλιού, του νωτιαίου μυελού και του σπλήνα.
Ανάλογη απαγόρευση υπάρχει και για τα έντερα από τα βοοειδή, ανεξαρτήτως ηλικίας, ενώ σε ζώα ηλικίας μεγαλύτερης των 12 μηνών δεν επιτρέπεται επιπλέον η κατανάλωση του κεφαλιού, της σπονδυλικής στήλης και του νωτιαίου μυελού.
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στην υγιεινή του καταστήματος από το οποίο θα αγοράσετε νωπό κρέας, που δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένο στα τσιγκέλια.
Ελέγξτε εάν έχει σφραγίδα (τα εγχώρια κρέατα σημειώνονται με σκούρο μπλε χρώμα, ενώ τα εισαγόμενα με πράσινο). Αποφύγετε αγορές αμνοεριφίων υπαίθριας σφαγής.
Το φρέσκο αρνί έχει ευχάριστη μυρωδιά (όχι οσμή αμμωνίας) και πρέπει η σάρκα να είναι σφιχτή και ελαφρώς υγρή. Το αρνάκι γάλακτος έχει λεπτά κόκαλα, ροζ κρέας και άσπρο λίπος, ενώ το κατσίκι σκουρότερο χρώμα, πιο σφιχτό κρέας και λιγότερο λίπος.
Τα έντερα πρέπει να είναι πλυμένα, καθαρισμένα και χωρίς δυσάρεστες οσμές.
Συκώτι, νεφρά και μυαλά πρέπει να καταναλώνονται φρέσκα, το πολύ δύο ημερών.
Το κατεψυγμένο κρέας πρέπει να διατηρείται σε θερμοκρασία -18oC.
Ο κιμάς πρέπει να κόβεται πάντα παρουσία του αγοραστή, εκτός από αυτόν που συσκευάζεται σε πακέτα, στα οποία πρέπει να αναγράφονται η ημερομηνία ανάλωσης και το όνομα του παρασκευαστηρίου.
Το κοτόπουλο πρέπει να έχει ειδικό καρτελάκι με την επωνυμία προέλευσης και το δέρμα να μην έχει σχισμές, μώλωπες και αιματώματα. Τεμαχισμένα κομμάτια πωλούνται συσκευασμένα με ενδείξεις προέλευσης, ενώ τα κατεψυγμένα πρέπει να έχουν σφραγίδα της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, την επωνυμία της επιχείρησης και ημερομηνία κατανάλωσης.
Απαιτήστε να μάθετε την τιμή ανά κιλό κρέατος, το οποίο προτίθεστε να αγοράσετε, και επιμείνετε στο ακριβές ζύγισμα.
Συγκρίνετε πάντα την τιμή με την ποιότητα του κρέατος και αναζητήστε τις σφραγίδες υγειονομικών ελέγχων που δείχνουν ότι οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες έχουν κάνει τον απαιτούμενο έλεγχο.
Αβγά:
Το κέλυφος των αβγών πρέπει είναι καθαρό χωρίς κηλίδες αίματος.
Τα αβγά δεν πρέπει να πλένονται, όταν πρόκειται να διατηρηθούν στο ψυγείο, καθώς έτσι αφαιρείται το εξωτερικό υμενίδιο και επιταχύνεται η αλλοίωσή τους.
Το φρέσκο αβγό βυθίζεται στο νερό, ενώ το μπαγιάτικο επιπλέει στην επιφάνεια. Επίσης, σε ένα βρασμένο φρέσκο αβγό, δεν αποχωρίζεται εύκολα το κέλυφος, ενώ ο κρόκος κατέχει κεντρική θέση και δεν κουνιέται.
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στην αγορά βαφών, καθώς πολλές περιέχουν τοξικές ουσίες. Αφήστε τα αβγά 24 ώρες πριν από το βάψιμο εκτός ψυγείου. Όσα ράγισαν κατά τη βαφή είναι προτιμότερο να μην καταναλωθούν.
Τυριά-αλλαντικά:
Στη συσκευασία των τυριών είναι απαραίτητο να αναγράφεται η ημερομηνία παραγωγής, ενώ η γεύση και η οσμή πρέπει να είναι ευχάριστες.
Τα αλλαντικά πρέπει να έχουν καθαρό, στεγνό, γυαλιστερό περίβλημα, να μην έχουν δυσάρεστη οσμή και γεύση ούτε αλλοιώσεις στο χρώμα τους.
Αποφεύγετε την αγορά «φρέσκων τυριών», από ερασιτέχνες παραγωγούς ή κτηνοτρόφους που τυροκομούν οι ίδιοι τα προϊόντα που πωλούν, διότι οι υγειονομικές συνθήκες παρασκευής είναι άγνωστες και πιθανόν όχι οι σωστές. Η φέτα χρειάζεται δύο μήνες και τα σκληριά τυριά (κασέρι) τρεις μήνες από την παρασκευή τους για να ωριμάσουν σωστά.
Είδη ζαχαροπλαστικής:
Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην επισήμανση των προϊόντων που περιέχουν σοκολάτα (π.χ., σοκολατένια αβγά κ.λπ.), για να διαπιστώστε εάν πρόκειται για πραγματική ή για «απομίμηση σοκολάτας», τόσο για αποφυγή παραπλάνησης και κερδοσκοπίας όσο και για λόγους υγιεινής.
Στην κουζίνα
Μειώστε τους κινδύνους μολύνσεων:
Αφαιρέστε περιττά λίπη από το κρέας και ακατάλληλα εντόσθια.
Αποφύγετε οτιδήποτε σας φαίνεται «ύποπτο» (αλλοιώσεις χρώματος, υφής, δυσάρεστη οσμή).
Πλύνετε πολύ καλά κρέατα, λαχανικά και φρούτα.
Μην τοποθετείτε σε ντουλάπια ή στο ψυγείο ολόκληρες καρτέλες αβγών (περιορίζεται ο κίνδυνος μόλυνσης από πιθανή σαλμονέλα).
Καθαρίστε και απολυμάνετε με ελαφρύ διάλυμα χλωρίου τους πάγκους της κουζίνας, όπου καθαρίσατε κρέατα, πουλερικά και αβγά.
Καλό Πάσχα!
health.in.gr
- Ασταμάτητος ο Ολυμπιακός – Ο Στρεφέτσα έκανε το 3-0 για τους πρωταθλητές (vids)
- «Είναι σαν να μας σκοτώνουν τα παιδιά» – Αγρότης λύγισε αποχαιρετώντας τα 450 πρόβατά του λόγω ευλογιάς
- Μαινόμενος Μασκ μετά το πρόστιμο 120 εκατ. ευρώ στο X: Καταργήστε την Ευρωπαϊκή Ένωση
- «Αιμορραγία» στελεχών στην Apple – Μένει πίσω στην AI επανάσταση;
- Πλήρης κυριαρχία του Ολυμπιακού στο πρώτο ημίχρονο με τον ΟΦΗ: 2 γκολ και 18-0 τελικές (pic, vids)
- Παράνομο πορνό, χάπια στύσης, κίνδυνος απέλασης: Μπόνι Μπλου και 17 άνδρες συνελήφθησαν στο Μπαλί
- Παραμένουν τα προβλήματα στον σιδηρόδρομο από την κακοκαιρία – Με λεωφορεία το Λειανοκλάδι – Λάρισα – Λειανοκλάδι
- Τα μπλόκα χωρίζουν τη Νέα Δημοκρατία στα δύο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 06.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-eser-tokas-54876734-25854069-315x220.jpg)

















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442