Πέμπτη 05 Φεβρουαρίου 2026
weather-icon 21o
Επιβεβαιώνεται η αποχώρηση των Γκαζί Ερτσέλ και Σελτζούκ Ντεμιράλπ

Επιβεβαιώνεται η αποχώρηση των Γκαζί Ερτσέλ και Σελτζούκ Ντεμιράλπ

Επιβεβαιώθηκαν τη Δευτέρα από την τουρκική κυβέρνηση οι παραιτήσεις του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Γκαζί Ερτσέλ, και του υφυπουργού Οικονομικών, Σελτζούκ Ντεμιράλπ, οι οποίες υποβλήθηκαν εν μέσω της οικονομικής κρίσης που ξέσπασε στη χώρα μετά την απόφαση της Αγκυρας για ελεύθερη διακύμανση της λίρας.

74

Επιβεβαιώθηκαν τη Δευτέρα από την τουρκική κυβέρνηση οι παραιτήσεις του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Γκαζί Ερτσέλ, και του υφυπουργού Οικονομικών, Σελτζούκ Ντεμιράλπ, οι οποίες υποβλήθηκαν εν μέσω της οικονομικής κρίσης που ξέσπασε στη χώρα μετά την απόφαση της Αγκυρας για ελεύθερη διακύμανση της λίρας.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μεσούτ Γιλμάζ, ανακοίνωσε επίσημα τις παραιτήσεις μετά το τέλος της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό, Μπουλέντ Ετζεβίτ, και τον ηγέτη του κόμματος της Εθνικιστικής Κίνησης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι οι αναπληρωτές των δύο αξιωματούχων έχουν αναλάβει τις θέσεις τους και προσέθεσε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη αρχίσει τις διεργασίες για τους νέους διορισμούς που θα γίνουν το συντομότερο δυνατόν.


Εν τω μεταξύ, σε άρθρο της για την οικονομική κρίση στην Τουρκία (πριν από την επιβεβαίωση των παραιτήσεων) η Wall Street Journal υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση της χώρας αποποιείται τις ευθύνες και δεν αποδέχεται τις κατηγορίες που της προσάπτονται για ανικανότητα και διαφθορά. Αναφέρεται επίσης στην υποστήριξη που εξέφρασε στην κυβερνητική απόφαση ο Τζορτζ Ο. Μπους και επισημαίνει ότι η Ουάσινγκτον επιθυμεί να προβάλλει τη μουσουλμανική Τουρκία ως πρότυπο μιας φιλοευρωπαϊκής κοσμικής δημοκρατίας, ενώ υποστηρίζει ενεργά την ένταξή της στην ευρωπαϊκή οικογένεια, τη στιγμή που η ΕΕ τηρεί σιγήν ιχθύος σχετικά με την κρίση.


Στο δημοσίευμα προστίθεται ότι το ασθενές τραπεζικό σύστημα της χώρας αποτελεί τον κύριο λόγο που η Standard & Poor υποβάθμισε την Παρασκευή την Τουρκία σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος της. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η κρίση αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση του δημόσιου χρέους και σε πτώχευση πολλών τραπεζών, ενώ οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η οικονομία θα εισέλθει φέτος σε ύφεση. Ωστόσο, σημειώνεται πως οι επιπτώσεις στις αμερικανικές τράπεζες προβλέπεται ότι θα είναι περιορισμένες, καθώς καμία σημαντική τράπεζα των ΗΠΑ δεν έχει επενδύσει πάνω από το 1% των περιουσιακών της στοιχείων στην Τουρκία.


Παράλληλα, η εφημερίδα Times επισημαίνει ότι η αναταραχή που θα προκαλέσει στις αναδυόμενες αγορές η οικονομική κρίση στην Τουρκία θα είναι περιορισμένη, δεδομένου ότι η παρουσία των τουρκικών μετοχών στο δείκτη της J.P. Morgan είναι μηδαμινή (μόλις 1,9%). Ωστόσο, τονίζει ότι οι οικονομικοί παρατηρητές εκφράζουν το φόβο μήπως η κρίση εξασθενίσει την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την ένταξή της στην ΕΕ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 05 Φεβρουαρίου 2026
Απόρρητο