
Ελληνικό σχέδιο ψηφίσματος στον ΟΗΕ για την επιστροφή αρχαιολογικών θησαυρών
Σχέδιο ψηφίσματος για την αποκατάσταση και επιστροφή στις χώρες της προέλευσής τους αρχαιολογικών και άλλων εθνικών πολιτιστικών θησαυρών, εισήγαγε η Ελλάδα την Τρίτη στην ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.
48
Σχέδιο ψηφίσματος για την αποκατάσταση και επιστροφή στις χώρες της προέλευσής τους αρχαιολογικών και άλλων εθνικών πολιτιστικών θησαυρών, εισήγαγε η Ελλάδα την Τρίτη στην ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.
Το ψήφισμα βασίζεται σε προηγούμενα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης, σε εκθέσεις του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ και του γενικού διευθυντή της UNESCO, καθώς και στο δεύτερο πρωτόκολλο της συνθήκης της Χάγης του 1954, που η διαδικασία επικύρωσής του ξεκίνησε εφέτος το Μάρτιο.
Στην παρέμβασή του, στη συνεδρίαση της 54ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας, Ηλίας Γούναρης, επισήμανε ότι η Ελλάδα πιστεύει πως κάθε πολιτιστικό αντικείμενο είναι μέρος ενός θησαυρού που πρέπει να απολαμβάνουν ελεύθερα όλες οι χώρες.
Ωστόσο, τόνισε, οι μέλλουσες γενιές θα πρέπει να μπορούν να εκτιμούν και να αξιολογούν πλήρως την πολιτιστική τους κληρονομιά και να τους δίνεται η ευκαιρία να τη βλέπουν να εκτίθεται εκεί που γεννήθηκε, στον τόπο της προέλευσής της.
Ο Γούναρης αναφέρθηκε επίσης στη σπουδαιότητα της συνθήκης Unidroit της Ρώμης του 1995 για την Κλοπή και Παράνομη Εξαγωγή Πολιτιστικών Αντικειμένων, που μπήκε εφέτος σε εφαρμογή.
ΑΠΕ
- Συνελήφθη 38χρονος για βιασμό 14χρονης στο Παλαιό Φάληρο – Πώς παρέσυρε την ανήλικη μέσα από τα social media
- Στον Εισαγγελέα Χανίων ο Πολωνός που συνελήφθη για κατασκοπεία στη Σούδα – Τα τρία τελευταία χρόνια έμενε στην περιοχή
- ΒΗΜΑGAZINO: Τα υπερ-αεροπλανοφόρα επιστρέφουν – Αυτή την Κυριακή μαζί με το ΒΗΜΑ
- Συνεχίζει τον εμπαιγμό ο Μαρινάκης, ούτε τώρα βλέπει κρατική εμπλοκή στις υποκλοπές – «Σε ποια χώρα είναι κυβερνητικός εκπρόσωπος» ρωτά ο Μάντζος
- Ολυμπιακός: Η ενημέρωση για τους οπαδούς που θα βρεθούν στο Παγκρήτιο
- Υδρογονάνθρακες: Kυρώθηκε η ενεργειακή συμφωνία Ελλάδας με Chevron & HELLENiQ Energy
- To πλαφόν κέρδους σε καύσιμα και τρόφιμα δεν θα έχουν δημοσιονομικό αντίκτυπο, λέει ο Πιερρακάκης
- «Perfect» – Η καυτή, λεσβιακή ταινία με την Τζούλια Φοξ φέρνει έναν αέρα δράματος και σεξ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 13.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/greg-rakozy-eorb_1PkoB8-unsplash-315x220.jpg)













































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442