Καισαριανή: Στη Γάνδη σήμερα οι εμπειρογνώμονες του ΥΠΠΟ – Τα βήματα που θα ακολουθηθούν
Συνάντηση με τον κάτοχο των φωτογραφιών που απεικονίζει τις τελευταίες στιγμές κάποιων από τους 200 κομμουνιστές που εκτελέστηκαν στην Καισαριανή, θα έχουν στελέχη του ΥΠΠΟ
Στη Γάνδη μεταβαίνει σήμερα ειδικό κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Πολιτισμού όπου θα συναντηθεί με τον κάτοχο των φωτογραφιών που απεικονίζουν τις τελευταίες στιγμές κομμουνιστών λίγο πριν από την εκτέλεσή τους από τους ναζί την Πρωτομαγιά του 1944.
Η συλλογή φωτογραφιών που φέρεται να τραβήχτηκαν από γερμανό αξιωματικό χαρακτηρίστηκε μνημείο μετά τη γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβούλιου Νεωτέρων Μνημείων, λόγω της ιδιαίτερης ιστορικής αξίας της.
Το πρώτο βήμα για να αποκτηθούν οι φωτογραφίες είναι να πιστοποιηθεί η γνησιότητά τους και στη συνέχεια η νομιμότητα της προέλευσής τους. Μέχρι στιγμής οι ειδικοί αναφέρουν ότι το πιο πιθανό είναι οι φωτογραφίες να είναι γνήσιες.
Πιθανόν υπάρχει ολόκληρο άλμπουμ
Ο πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, αποκάλυψε χθες ότι οι φωτογραφίες αυτές που αναρτήθηκαν αρχικά στο eBay αλλά κατέβηκαν από τον κάτοχο μετά τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα, δεν είναι οι μοναδικές. Πιθανότατα ο συλλέκτης έχει στην κατοχή του ολόκληρο άλμπουμ με υλικό και φωτογραφίες από την επίμαχη περίοδο.
Η αναγνώριση των φωτογραφιών ως μνημείων αλλάζει πλήρως τη διαπραγματευτική βάση, καθώς θέτει αυστηρά νομικά πλαίσια. Η κίνηση αυτή πρακτικά «παγώνει» για πάντα οποιαδήποτε πιθανότητα πώλησης ή δημοπρασίας της συλλογής σε τρίτους.
Πλέον, το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν η απόκτηση των φωτογραφιών θα γίνει μέσω απευθείας αγοράς ή αν ο κάτοχος θα υποχρεωθεί σε παραχώρηση, λόγω του μνημειακού τους χαρακτήρα.
Παρά το αυστηρό νομικό πλαίσιο, πηγές αναφέρουν ότι επικρατεί πολύ καλό κλίμα ανάμεσα στις δύο πλευρές, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.
Ο κάτοχος φαίνεται να έχει αντιληφθεί την τεράστια ιστορική σημασία της συλλογής για την Ελλάδα. Η όλη διαδικασία της αυτοψίας αναμένεται να διαρκέσει περίπου πέντε με έξι ώρες και θα ολοκληρωθεί σήμερα το μεσημέρι. Οι επίσημες ανακοινώσεις για την έκβαση της αποστολής θα γίνουν από το υπουργείο Πολιτισμού.
- Οι πληρωμές από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ από 6 μέχρι 10 Iουλίου
- Το μισθολογικό χάσμα «κοστίζει» από τον πρώτο μισθό μέχρι την σύνταξη – 16% χαμηλότερες αποδοχές για τις γυναίκες
- Ο Snoopy της «Ελπίδας»: Το κουτάβι που πετάχτηκε στον Σχοινιά ονειρεύεται το παντοτινό του σπίτι
- Ο Γιώργος Αρβανίτης ξανά πίσω από την κάμερα: «Μέχρις ότου τα μάτια μου αντέχουνε και τα πόδια μου βαστάνε»
- Ελλάδα – Πορτογαλία για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου
- Βενεζουέλα: Ξεκίνησαν να αποχωρούν οι διασώστες – Κοντά στους 3.000 οι νεκροί από τους σεισμούς
- Με καθυστέρηση το δρομολόγιο του Superferry στη Ραφήνα – Εγκλωβίστηκε η άγκυρα σε συρματόσχοινα
- Μαρία Κίτσου: «Μεγάλωσα κακοποιητικά και από τους δυο μου γονείς»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 05.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/trevor-mckinnon-wL3-nvcELpc-unsplash-1-315x220.jpg)


















![Ανεξέλεγκτη η φωτιά στο Ωραιόκαστρο: Αναφορές ότι οι φλόγες έχουν τυλίξει κατοικίες και βιομηχανικές μονάδες [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/photo_4-7-26_23_03_511783200164-315x220.jpg)








![Φωτιά στο Ωραιόκαστρο: Η στιγμή της εκκένωσης του ιδρύματος «Άγιος Παντελεήμων» [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/photo_5929258002479255443_y-315x220.jpg)







































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442