Μπάρακ για S-400 και Τουρκία: Σε έξι μήνες θα έχει λυθεί το ζήτημα – Τι είπε για τα F35
Ο αμερικανός πρεσβευτής στην Τουρκία, Τομ Μπάρακ υποστήριξε ότι «όταν εμείς δεν πουλάμε μαχητικά στην Άγκυρα, εκείνοι πάνε και αγοράζουν τα Eurojet» και εκτίμησε ότι σε έξι μήνες θα έχουν λυθεί τα ζητήματα που προκάλεσε η αγορά των S-400.
Υπέρ της επιστροφής της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35 εμφανίζεται ο αμερικανός πρεσβευτής στην Άγκυρα, Τομ Μπάρακ. Ο Μπάρακ σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι οι κυρώσεις CAATSA που οδήγησαν στην αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 αφορούσαν το ζήτημα της λειτουργικότητας των S-400 έχει λυθεί από την Τουρκία και το δεύτερο πουα φορά την κατοχή τους και είναι το πιο δύσκολο είναι υπό συζήτηση, εκτιμώντας ότι αυτά τα θέματα θα λυθούν τους επόμενους 4 με 6 μήνες.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Μπάρακ μίλησε για τα F-35 και τη σύνδεση τους με την κατοχή του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος από την Αγκυρα.
«To πρόβλημα με την Τουρκία ήταν οι S-400, το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα. Το Κογκρέσο ψήφισε τον νόμο CAATSA, για να εμποδίσει την Τουρκία και τις κρατικές επιχειρήσεις να αγοράσουν στρατιωτικό εξοπλισμό την περίοδο που θα κατέχουν τους S-400. Αυτή η συζήτηση συνεχίζεται εδώ και μια δεκαετία. Ηρθε ο πρόεδρος Τραμπ και λέει “Αυτό είναι τρελό”», ανέφερε ο Μπάρακ.
Όταν εμείς δεν πουλάμε F-35 στην Τουρκία αγοράζει Eurojet λέει ο Μπάρακ
Σημείωσε δε ότι «η Τουρκία ήδη έχει αμυντική βιομηχανία. Οι επιχειρήσεις drones της Τουρκίας είναι οι μεγαλύτεροι προμηθευτές drones της Ουκρανίας. Εχουν τα δικά τους τζετ. Οταν εμείς δεν τους πουλάμε μαχητικά, εκείνοι πάνε και αγοράζουν τα Eurojet (σσ Eurofighter). Κατασκεύαζαν F-35, ήταν μαζί μας στο πρόγραμμα των F-35. Διαθέτουν F-35 τα οποία είναι αποθηκευμένα σε μας στην Καλιφόρνια και αποτελούσαν μεγάλο μέρος του προγράμματος της συναρμολόγησης της ατράκτου».
Όπως είπε «ο πρόεδρος Τραμπ και ο πρόεδρος Ερντογάν είχαν μια διμερή συνάντηση η οποία ήταν καταπληκτική. Είχαν έξι σημαντικά ζητήματα που ήταν εκεί για περίπου δέκα χρόνια και έλυσαν τα περισσότερα από αυτά συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος των S-400 το οποίο έχει δυο απαιτήσεις για να προχωρήσει.
Πρώτον τη λειτουργικότητα, την οποία έχουν λύσει, και δεύτερον το θέμα κατοχής το οποίο είναι πιο δύσκολο. Ολα αυτά είναι υπό συζήτηση. Πιστεύω πως αυτά τα θέματα θα λυθούν τους επόμενους 4 με 6 μήνες».
- Μάης του ’68: Οι τοίχοι έχουν αυτιά, έχουν και φωνή
- Ο Σιμεόνε παραδέχθηκε την Άρσεναλ: «Άξιζε να προκριθεί, δεν αποκλειστήκαμε λόγω διαιτησίας»
- Συνελήφθη 23χρονος που έτρεχε με 72 χλμ. με πατίνι στη Συγγρού – Δείτε βίντεο
- Τα φωτοβολταϊκά ακτίδα φωτός στην ενεργειακή κρίση – Έκθεση προβλέπει φθηνότερο ρεύμα
- Ινστιτούτο Τσίπρα: Ελλάδα και Βουλγαρία στις πρώτες θέσεις ενεργειακής φτώχειας στην ΕΕ
- ΠΑΣΟΚ: Επίσημη πρώτη για το Πολιτικό Συμβούλιο- Τα «μέτωπα» με Μαξίμου και… Καστανίδη
- Μπάγερν – Παρί: «Γιγαντομαχία» στο Μόναχο, με… φόντο τον μεγάλο τελικό της Βουδαπέστης
- Ποδήλατο, τρέξιμο, πατίνια και σκύλος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 06.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/pexels-kathrinepnw-12506594-1-315x220.jpg)











































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442