Κατερίνα Βρανά: Είπα ότι είμαι ανάπηρη και μια γυναίκα θίχτηκε – έστω κι αν εκείνη δεν είναι
«Μου έχει τύχει να θιχτεί μία κυρία όταν είπα ότι είμαι ανάπηρη και σημειωτέον η κυρία δεν είναι ανάπηρη», είπε μεταξύ άλλων η Κατερίνα Βρανά σε πρόσφατη συνέντευξή της
Ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα της ελληνικής stand-up σκηνής, η Κατερίνα Βρανά, μίλησε ανοιχτά σήμερα Παρασκευή 21 Νοεμβρίου για τον τρόπο που η κοινωνία αντιμετωπίζει την αναπηρία – αλλά και για το πώς η ίδια διεκδικεί τον όρο χωρίς φόβο και υποχωρήσεις.
Τον Σεπτέμβριο του 2017, κατά τη διάρκεια ταξιδιού της στη Μαλαισία, η κωμικός αντιμετώπισε διάτρηση εντέρου που οδήγησε σε σηψαιμία. Νοσηλεύτηκε σε κρίσιμη κατάσταση και, ως συνέπεια των επιπλοκών, υπέστη παράλυση.
Η Kατερίνα Βρανά, που από το 2017 μετακινείται με αναπηρικό αμαξίδιο, τονίζει πως η λέξη «ανάπηρη» δεν είναι προσβλητική, αλλά περιγραφική.
Στην πραγματικότητα αυτό που χρειάζεται αλλαγή, είναι ο στιγματισμός γύρω από αυτή, όχι η ορολογία.
Με την ίδια ευθύτητα, επισημαίνει και τα πρακτικά εμπόδια στον χώρο του θεάματος: από μη προσβάσιμες σκηνές μέχρι καμαρίνια με σκάλες, οι υποδομές συχνά αποτρέπουν την παρουσία της στη δουλειά της.
Τι δήλωσε η Κατερίνα Βρανά
«Περπατάω αλλά το πρόβλημά μου είναι η ισορροπία. Υπάρχει εξέλιξη στην υγεία μου, αλλά υπάρχουν θέματα που επηρεάζουν όταν έχω λίγη κούραση. Αλλά γενικά η πορεία είναι ανοδική», είπε αρχικά η Κατερίνα Βρανά στην κάμερα του Buongiorno.
Στη συνέχεια, η Κατερίνα Βρανά παραδέχτηκε ότι δεν μπορεί να βρει προσβάσιμους χώρους για να παίξει καθώς πολλά θέατρα δεν έχουν πρόσβαση στη σκηνή γιατί υπάρχουν σκαλιά, και τα καμαρίνια με τις τουαλέτες έχουν σημαντική απόσταση.
«Μου έχει τύχει να θιχτεί μία κυρία όταν είπα ότι είμαι ανάπηρη και σημειωτέον η κυρία δεν είναι ανάπηρη. Της εξήγησα ότι αυτή είναι η λέξη και δεν πειράζει που δεν της αρέσει. Και παλιά έκανα 3 παραστάσεις αλλά τώρα είναι δύσκολο γιατί δεν υπάρχουν πολλοί προσβάσιμοι χώροι. Σε πάρα πολλά θέατρα η σκηνή δεν είναι προσβάσιμη», εξήγησε.
- Καρυστιανού: Κατέθεσε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση κατά του Νίκου Καραχάλιου
- Μαλδίβες: Αυτή είναι η σπηλιά που έχασαν τη ζωή τους οι 5 Ιταλοί δύτες – «Είναι αδυσώπητη και κατάμαυρη»
- Οριστικό: Ο Μαρέσκα αναλαμβάνει τη Μάντσεστερ Σίτι!
- Πού θα πάτε το τριήμερο; Ό,τι κι αν διαλέξετε, η νέα σας βαλίτσα βρίσκεται στα καταστήματα ΑΒ!
- Τασούλας: Τιμάμε τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων – Σημάδεψε ανεξίτηλα τον Ελληνισμό
- Λυών – Μπαρτσελόνα: Ο τελικός του UEFA Champions League Γυναικών στο MEGA News
- Στέλιος Ρόκκος: Παντρεύεται η 26χρονη κόρη του τραγουδιστή – Η μυθική πρόταση γάμου
- Φάμελλος: Καθοριστικός ο ρόλος του Τσίπρα – Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συμμετάσχει σε ενωτικό ψηφοδέλτιο στις επόμενες εκλογές
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 19.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/pexels-mohammed-abubakr-201794886-18398973-1-315x220.jpg)















![Η αντίδραση των γατιών σε Roller Coaster που ξεκίνησε να κατακτά το διαδίκτυο [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/image-11-315x220.jpg)





















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442