Πόσο επικίνδυνες είναι οι φωτιές σε χώρους ανακύκλωσης – Οι κίνδυνοι για την υγεία
Για αυξημένους αναπνευστικούς κινδύνους των κατοίκων που διαμένουν σε κοντινή απόσταση από τις εγκαταστάσεις που καίγονται μιλά η πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας Σταματούλα Τσικρικά.
«Οι κάτοικοι που διαμένουν σε περιοχές όπου εκδηλώνονται πυρκαγιές σε πλαστικά και ανακυκλώσιμα υλικά εκτίθενται σε σοβαρούς αναπνευστικούς κινδύνους απότοκων της θερμικής ή χημικής βλάβης στους πνεύμονες» σημειώνει μιλώντας στο in η πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας και πρόεδρος της Ομάδας Διακοπής Καπνίσματος της Πανευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Σταματούλα Τσικρικά.
Όπως σημειώνει η κυρία Τσικρικά, «κατά την ατελή ή μη καύση αυτών των υλικών δύναται να απελευθερώνονται τοξικές και ερεθιστικές ουσίες οι οποίες κατά την εισπνοή τους μπορούν να προκαλέσουν άμεσες και μακροχρόνιες βλάβες στο αναπνευστικό σύστημα. Τόσο η σύσταση του καπνού όσο και των παραγόμενων αιωρούμενων σωματιδίων εξαρτάται από το είδος του καύσιμου υλικού».
Ποια είναι τα συμπτώματα
«Τα συχνότερα συμπτώματα που παρατηρούνται είναι ο ερεθιστικός βήχας, δυσκολία στην αναπνοή, αίσθημα ξηρότητας στο φάρυγγα, ο θωρακικός πόνος, η εμφάνιση ταχυκαρδίας καθώς και ο ερεθισμός των ματιών και της μύτης» συμπληρώνει μιλώντας στο in η πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας.

Παράλληλα, η κυρία Τσικρικά σημείωσε ότι σε πιο ευάλωτες ομάδες, όπως έγκυες και θηλάζουσες, μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι και άτομα με χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις -σε πάσχοντες από βρογχικό άσθμα ή χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ)- μπορεί να υπάρξει επιδείνωση των συμπτωμάτων και εμφάνιση παρόξυνσης της πορείας νόσου με αποτέλεσμα να χρειαστεί να τροποποιήσουν την εισπνευστική τους αγωγή ή να μεταβούν σε δομή υγείας προς λήψη ιατρικής βοήθειας.
- Ο 16χρονος μαθητής που κατέκτησε Χρυσή Σφαίρα – Ο Όουεν Κούπερ ήρθε για να αλλάξει την υποκριτική
- HELLO!: Τo πιο glamorous περιοδικό κυκλοφορεί κάθε Τετάρτη
- Κλοπ: «Με εξέπληξε η απόλυση του Αλόνσο» – Τι είπε για τη Ρεάλ Μαδρίτης και τα σενάρια για το μέλλον του
- Αττική: Συνελήφθη ένας άντρας για διακίνηση ροζ κοκαΐνης
- Επίδομα παιδιού Α21: Πότε κλείνει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων
- Τι συμβαίνει όταν ποντίκια εργαστηρίου απελευθερώνονται στο λιβάδι
- Ξύλο σε αγώνα πρωταθλήματος Νέων στην Ισπανία – Εισέβαλαν στο γήπεδο και οι γονείς! (vids)
- Οικονομία: Από τους Baby Boomers στην Gen Z – Πώς επενδύει τα χρήματά της η κάθε γενιά
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 13.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/luke-irving-xqeJbG99nFE-unsplash-1-315x220.jpg)






































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442