Ματωμένο Φεγγάρι: Η ολική έκλειψη σελήνης που «έβαψε» κόκκινο το φεγγάρι
Οι συγκλονιστικές φωτογραφίες από το «ματωμένο φεγγάρι».
Απόκοσμες είναι οι φωτογραφίες από το «ματωμένο φεγγάρι», το φαινόμενο που η Σελήνη παίρνει φλογερό χρώμα.
Πρόκειται για την πρώτη ολική έκλειψη Σελήνης από το 2022.
Η εν λόγω «Ματωμένη Σελήνη» ονομάζεται επίσης «Φεγγάρι του Σκουληκιού». Αυτή η ονομασία προκύπτει πιθανόν από τους γαιοσκώληκες που εμφανίζονται καθώς πλησιάζει η άνοιξη.
Οι σεληνιακές εκλείψεις
Αξίζει να σημειωθεί πως οι σεληνιακές εκλείψεις συμβαίνουν όταν το φεγγάρι, η Γη και ο ήλιος ευθυγραμμίζονται και έτσι η Γη ρίχνει σκιά που μπορεί να εξαφανίσει μερικώς ή ολικά το φεγγάρι.
Κατά τη διάρκεια μιας μερικής έκλειψης της Σελήνης, η σκιά της Γης φαίνεται να «δαγκώνει» το φεγγάρι. Η πανσέληνος καλύπτεται κατά τη διάρκεια μιας ολικής έκλειψης και βάφεται με ένα χάλκινο κόκκινο λόγω του ηλιακού φωτός που φιλτράρεται στην ατμόσφαιρα της Γης.
Οι εκλείψεις Σελήνης και Ηλίου συμβαίνουν από τέσσερις έως επτά φορές το χρόνο, σύμφωνα με τη NASA. Μια μερική έκλειψη Σελήνης κοσμούσε ουρανούς στην Αμερική, την Αφρική και την Ευρώπη τον περασμένο Σεπτέμβριο και η τελευταία ολική έκλειψη Σελήνης ήταν το 2022.
Πρόκειται για την πρώτη ολική έκλειψη Σελήνης από το 2022. Στην Ελλάδα, η ολική φάση της έκλειψης δεν ήταν ορατή, παρά μόνο η έκλειψη όταν η Σελήνη θα μπει στην παρασκιά της Γης. Η μέγιστη φάση της συνέβη στις 6.33 το πρωί της 14ης Μαρτίου. Σημειώνεται ότι ενώ για τις ηλιακές εκλείψεις απαιτούνται ειδικά γυαλιά, οι σεληνιακές εκλείψεις είναι ασφαλείς για παρατήρηση με γυμνό μάτι.
Η συγκεκριμένη έκλειψη Σελήνης είναι η πρώτη μιας τετράδας σεληνιακών εκλείψεων, με τις άλλες να πραγματοποιούνται στις 8 Σεπτεμβρίου 2025 (ολική), στις 3 Μαρτίου 2026 (ολική) και στις 28 Αυγούστου 2026 (μερική).
- Καιρός: Στο «ψυγείο» η Βόρεια Ελλάδα – Με καθυστέρηση χτύπησε το κουδούνι σε σχολεία λόγω χαμηλών θερμοκρασιών
- Αλμέιδα: «Τι να κάνω, να αρχίσω να κλαίω;»
- Πρόσβαση στη συνταγογράφηση φαρμάκων για την παχυσαρκία ζητούν οι παθολόγοι
- Κίνηση στους δρόμους: Μποτιλιάρισμα στον Κηφισό – Καθυστερήσεις στην Αττική Οδό
- Πώς μπορεί να απασχολήσει τη Euroleague ο τραυματίας Έξουμ: Όλες οι λεπτομέρειες του συμβολαίου του
- Περισσότερο από ένα παιχνίδι: Πώς η νέα Barbie ξορκίζει το στίγμα του αυτισμού στα παιδιά
- Από το περιβάλλον στην ισότιμη πρόσβαση: Πώς η Bayer Ελλάς επενδύει στη βιωσιμότητα με πράξεις
- Κλιμακώνουν οι αγρότες, σκέψεις και για τρακτέρ στην Αθήνα – Με ποινές απειλεί το Μαξίμου και συναντά μόνο τους «πρόθυμους»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 13.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/luke-irving-xqeJbG99nFE-unsplash-1-315x220.jpg)













































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442