ΛΔ Κονγκό: Ο Ρούμπιο ζητά «άμεση κατάπαυση του πυρός» κατά την επικοινωνία του με τον πρόεδρο της Κένυας
Ο Μάρκο Ρούμπιο και ο πρόεδρος της Κένυας υπογράμμισαν στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τους ότι «δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη σύγκρουση» στην ανατολική ΛΔ Κονγκό.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάρκο Ρούμπιο κάλεσε χθες Παρασκευή να κηρυχθεί «άμεση κατάπαυση του πυρός» στην ανατολική ΛΔ Κονγκό, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον πρόεδρο της Κένυας Γουίλιαμ Ρούτο (στη φωτογραφία αρχείου από το Reuters/Mark Schiefelbein, επάνω, ο Μάρκο Ρούμπιο).
Οι δυο άνδρες «υπογράμμισαν ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη σύγκρουση και κάλεσαν (να κηρυχθεί) άμεση κατάπαυση του πυρός», σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο που δημοσιοποίησε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, η Τάμι Μπρους.
Ρούμπιο και Ρούτο κάλεσαν να εξευρεθεί «διπλωματική λύση στην κρίση»
Χαρακτήρισαν επίσης «απαράδεκτο» το ότι η ένοπλη οργάνωση M23, που υποστηρίζεται από τον στρατό της Ρουάντας, «κατέλαβε την Γκόμα και την Μπουκάβου», αντίστοιχα τις πρωτεύουσες των επαρχιών του Βόρειου Κίβου και του Νότιου Κίβου, και κάλεσαν να εξευρεθεί «διπλωματική λύση στην κρίση».
Αφού κυρίευσε στα τέλη Ιανουαρίου την Γκόμα, τη μεγαλύτερη πόλη στην ανατολική ΛΔ Κονγκό, το M23, που επανεμφανίστηκε το 2021 στην περιοχή αυτή, όπου ξεσπούν ένοπλες συγκρούσεις εδώ και τρεις δεκαετίες, συνέχισε την προέλασή του και την Κυριακή κατέλαβε την Μπουκάβου χωρίς να συναντήσει σχεδόν καμιά αντίσταση.
Οι μαχητές του κινήματος συνεχίζουν, ουσιαστικά ανεμπόδιστοι, την προέλασή τους προς διάφορες κατευθύνσεις.
Αποχώρηση Αμερικανών
Εξάλλου, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διέταξε επίσης χθες την άμεση αποχώρηση των οικογενειών αμερικανών δημοσίων λειτουργών που υπηρετούν στο γειτονικό Μπουρούντι κι ενέκρινε την αποχώρηση του προσωπικού που κρίνεται πως δεν είναι απόλυτα απαραίτητο, σύμφωνα με επικαιροποιημένη ταξιδιωτική οδηγία του, επικαλούμενο τις «εντάσεις στα σύνορα» της χώρας αυτής με τη Ρουάντα και τη ΛΔ Κονγκό.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδίκασε νωρίτερα χθες, για πρώτη φορά άμεσα, τη Ρουάντα για την υποστήριξή της στο M23, που συνεχίζει να προελαύνει καθώς οι ένοπλες δυνάμεις της ΛΔ Κονγκό έχουν τραπεί σε άτακτη υποχώρηση.
Πηγή: ΑΠΕ
- Ο ράπερ The Game «ζητά συγγνώμη» που αποκάλυψε ότι έχει κοιμηθεί με την Κιμ Καρντάσιαν
- Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 98-85: Κλάιμπερν και Πάντερ «καθάρισαν» στη Βαρκελώνη
- Μποξέρ επιτέθηκε σε γιατρό στο νοσοκομείο Αιγίου
- Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέσχεσαν δεξαμενόπλοιο με «λαθραίο ντίζελ» [βίντεο]
- Ίντερ: Ο Μαρότα προανήγγειλε μεταγραφική ηρεμία τον Ιανουάριο
- Τραμπ: Ταϊλάνδη και Καμπότζη αποδέχθηκαν να σταματήσουν τις εχθροπραξίες
- Μονακό – Φενέρμπαχτσε 86-92: Γύρισε το ματς από το -17 και πήρε σπουδαία νίκη στο Πριγκιπάτο
- ΑΑΔΕ: Νέα μείωση του κενού ΦΠΑ στην Ελλάδα – Υποχώρησε 61% σε έξι χρόνια
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-111x85.jpg)




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 12.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/jake-kokot-PbDLAy38QZM-unsplash-315x220.jpg)










![Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέσχεσαν δεξαμενόπλοιο με «λαθραίο ντίζελ» [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/Iran-tanker-1-150x75.jpg)
![Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέσχεσαν δεξαμενόπλοιο με «λαθραίο ντίζελ» [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/Iran-tanker-1-315x220.jpg)

![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-315x220.jpg)





















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442