Γάζα: Οι Παλαιστίνιοι «πρέπει να παραμείνουν στη γη τους», λέει το Βατικανό
Η Αγία Εδρα αντιτίθεται στις απελάσεις, δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού, Πιέτρο Παρολίν, προσθέτοντας πως ο εκτοπισμός των Παλαιστινίων θα προκαλούσε περιφερειακές εντάσεις.
Το Βατικανό απέρριψε χθες Πέμπτη το σχέδιο του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να παραμείνουν στη γη τους» (στη φωτογραφία αρχείου του Reuters/Brendan McDermid, επάνω, ο Πιέτρο Παρολίν απευθύνεται στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ).
«Η λύση, κατά τη γνώμη μας, είναι αυτή των δύο κρατών», δηλώνει ο ΥΠΕΞ της Αγίας Εδρας
Επισημαίνοντας ότι η Αγία Εδρα αντιτίθεται στις απελάσεις, ο υπουργός Εξωτερικών Πιέτρο Παρολίν δήλωσε πως ο εκτοπισμός των Παλαιστινίων θα προκαλούσε περιφερειακές εντάσεις, επισημαίνοντας πως γειτονικές χώρες όπως η Ιορδανία είναι κατηγορηματικά αντίθετες.
Ο καρδινάλιος Παρολίν ανέφερε πως «η λύση, κατά τη γνώμη μας, είναι αυτή των δύο κρατών», που θα έδινε ελπίδα στον παλαιστινιακό πληθυσμό.
Ο αμερικανός πρόεδρος πρότεινε οι ΗΠΑ ν’ αναλάβουν τον έλεγχο και την ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης από τον πόλεμο Λωρίδας της Γάζας και τη μεταφορά των περίπου 2,2 εκατομμυρίων κατοίκων σε Ιορδανία και Αίγυπτο, προκειμένου να… μεταμορφωθεί η περιοχή σε «Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής».
«Μείζονα κρίση»
Το σχέδιο επικρίθηκε έντονα, αλλά χαρακτηρίστηκε «επαναστατικό» από τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Προ ημερών, ο πάπας Φραγκίσκος επέκρινε επίσης τα σχέδια του Τραμπ για μαζικές απελάσεις παράτυπων μεταναστών στις ΗΠΑ. Σ’ επιστολή προς τους αμερικανούς επισκόπους, ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας έκανε λόγο για «μείζονα κρίση» και προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Αμεση ήταν η αντίδραση του Τομ Χόμαν, του «τσάρου των συνόρων» που διόρισε ο πρόεδρος Τραμπ, ο οποίος απάντησε στον πάπα Φραγκίσκο «ν’ ασχοληθεί με την Καθολική Εκκλησία… και ν’ αφήσει σ’ εμάς την επιβολή του νόμου στα σύνορα».
Πηγή: ΑΠΕ
- Το δίλημμα που θέτει ο Τραμπ με το Συμβούλιο Ειρήνης σε ένα τοξικό γεωπολιτικό περιβάλλον
- Μινεσότα: Η ICE συνέλαβε 5χρονο αγοράκι που επέστρεφε από το νηπιαγωγείο
- «MEGA ΓΕΓΟΝΟΤΑ»: Η μεγάλη δημοσκόπηση της Metron Analysis απόψε στις 19.45
- Την θλίψη τους για τον άδικο χαμό του λιμενικού εξέφρασαν ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και ο Δήμαρχος Β. Κυνουρίας
- Καραμανλής – Σαμαράς στην Καλαμάτα: Μια συνύπαρξη με ιδιαίτερη σημειολογία
- Κατάσκοποι σε 4 τροχούς – Είναι τα κινεζικά οχήματα κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια;
- «Η κατάσταση σε πολλούς δρόμους της Άνω Γλυφάδας» είναι δύσκολη λέει ο δήμαρχος – Τι είπε για το θάνατος της 56χρονης
- Ετοιμάζεται για Premier League o Μανδάς: «Συμφωνία της Μπόρνμουθ με τη Λάτσιο»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 22.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/josh-gordon-h8Od9ze-0o-unsplash-315x220.jpg)














































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442