Διάσκεψη του Μονάχου: Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Βανς βάζει πλάτη στο AfD
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς υποστήριξε έμμεσα το γερμανικό ακροδεξιό κόμμα AfD ως πολιτικό εταίρο και συναντήθηκε με την ηγέτιδα του, Άλις Βάιντελ, στο στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου
Το αντιμεταναστευτικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), που σήμερα συγκεντρώνει δημοσκοπικά περίπου 20% ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 23ης Φεβρουαρίου σύμφωνα με το Reuters, βρίσκεται σε θέση «παρία» μεταξύ των άλλων μεγάλων πολιτικών κομμάτων σε μια χώρα με ταμπού για την ακροδεξιά πολιτική λόγω ενός βαρέος ναζιστικού παρελθόντος.
Σε μια πολιτική που ονομάστηκε «τείχος προστασίας», τα κόμματα έχουν διαμορφώσει μια συναίνεση να μην συνεργαστούν με το AfD.
Σε μια προφανή αναφορά στο σύνθημα, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς κατά την ομιλία του στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια δήλωσε: «Η δημοκρατία στηρίζεται στην ιερή αρχή ότι η φωνή του λαού έχει σημασία. Δεν υπάρχει χώρος για τείχη προστασίας».
«Κανένας ψηφοφόρος σε αυτή την ήπειρο δεν πήγε στην κάλπη για να ανοίξει τις πύλες σε εκατομμύρια μετανάστες χωρίς έλεγχο», δήλωσε επίσης ο Βανς, μιλώντας στη Διάσκεψη την Παρασκευή.
Η συνάντηση με την Άλις Βάιντελ
Μετά την αμφιλεγόμενη ομιλία του ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ συναντήθηκε με την Άλις Βάιντελ, το πρόσωπο που πρωταγωνιστεί αυτή τη στιγμή στη γερμανική πολιτική σκηνή έχοντας οδηγήσει την AfD σε επιτυχίες στην κάλπη και σε δημοσκοπική απογείωση.
Έχοντας εξασφαλίσει τη στήριξη του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο, του Έλον Μασκ, η επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος είχε τετ α τετ με τον αμερικανό αξιωματούχο, σύμφωνα με δημοσιεύματα των γερμανικών μέσων ενημέρωσης.
Εκπρόσωπος της Βάιντελ επιβεβαίωσε στο SPIEGEL ότι πραγματοποιήθηκε συνάντηση διάρκειας περίπου 30 λεπτών μεταξύ της πολιτικού και του Ρεπουμπλικάνου σε ξενοδοχείο του Μονάχου.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία και τη γερμανική εσωτερική πολιτική, συμπεριλαμβανομένης της συζήτησης για το τείχος προστασίας.
Οι αντιδράσεις στην ομιλία του Βανς
Η Άλις Βάιντελ απάντησε στην ομιλία του Βανς κατά την Διάσκεψη με γενναιόδωρους επαίνους.
Στο Χ έκανε λόγο για «εξαιρετική ομιλία» και επιβεβαίωσε τις δηλώσεις της σχετικά με τη συζήτηση για το «τείχος προστασίας».
Από την άλλη, κορυφαίοι πολιτικοί από τα κυβερνητικά κόμματα αντέδρασαν με σκληρή κριτική.
Αμέσως μετά την ομιλία, ο Λαρς Κλίνγκμπεϊλ δήλωσε στο SPIEGEL: «Οι ανελεύθερες πολιτικές της νέας αμερικανικής κυβέρνησης πρόκειται τώρα προφανώς να μεταφερθούν και στην Ευρώπη».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπεστρεϊτ μίλησε μάλιστα για ανάμειξη στην προεκλογική εκστρατεία.
«Δεν νομίζω ότι είναι σωστό για τους ξένους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προέρχονται από φιλικές ξένες χώρες, να παρεμβαίνουν τόσο εντατικά σε μια προεκλογική εκστρατεία εν μέσω προεκλογικής περιόδου», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.
Ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους (SPD) απ’ τη μεριά του χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Βανς «απαράδεκτες».
Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο Deutschlandfunk που πρόκειται να μεταδοθεί την Κυριακή, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς επέκρινε τα σχόλια του Βανς ως άκρως ασυνήθιστα, προσθέτοντας ότι η Γερμανία είχε ένα τείχος προστασίας έναντι των ακροδεξιών κομμάτων για καλό λόγο, επικαλούμενος το παρελθόν της Γερμανίας επί εθνικοσοσιαλισμού.
- Ουκρανία: Ποιοι θα ήταν υποψήφιοι αν γίνονταν τώρα εκλογές – Ποιος θα ήταν το φαβορί
- Οσεάν Ντοντάν: Κορυφαία τενίστρια έκανε αυξητική στήθους και άνοιξε Onlyfans (pics+vids)
- Καμπανάκι Ισραηλινού αναλυτή για Τουρκία: Πρώτη φορά μέλος του ΝΑΤΟ έχει δικό του στρατηγικό «οικοσύστημα»
- «Εύχομαι κανείς να μην περάσει αυτό που έπαθα»: Τι δήλωσε ο Γιάννης Τσιμιτσέλης για την περιπέτεια της υγείας του
- Αγρότες: Η στιγμή που άνδρας των ΜΑΤ πετάει δακρυγόνα στο πλήθος στην Πάτρα [βίντεο]
- Τραμπ: Κατηγορεί για «προδοσία» τα ΜΜΕ που διερωτώνται για την υγεία του
- Ολυμπιακός: Ανακοίνωσε επίσημα τη συμφωνία του με τον Μόντε Μόρις (vid)
- Αυστρία: Ποινή φυλάκισης 15 μηνών στον πρώην μεγιστάνα Ρενέ Μπένκο για απάτη
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 10.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/cristofer-maximilian-YK8Mvocj6yE-unsplash-315x220.jpg)




































![Αγρότες: Η στιγμή που άνδρας των ΜΑΤ πετάει δακρυγόνα στο πλήθος στην Πάτρα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/image-1-315x220.jpg)


![Αγρότες: Ένταση στη Θεσσαλονίκη – Αστυνομικοί πήγαν να ταυτοποιήσουν παραγωγό την ώρα που όργωνε, στο νοσοκομείο αγρότης [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/AC4A5648-1-315x220.jpg)



![Αγρότες: Δικαστικός κλητήρας πήγε σε μπλόκο και επέδωσε σε αγρότη αγωγή για χρέη [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/agrotis-1-315x220.jpg)
























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442