Θρίλερ στη Γαλλία: Πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Μπαρνιέ – Σε μια κλωστή κρέμεται η γαλλική κυβέρνηση
Ο Μπαρνιέ, στη Γαλλία, παρακάμπτει την ψηφοφορία στη Βουλή – Πρόταση δυσπιστίας από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο. Θα την υπερψηφίσει η ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν.
Τριγμοί στη Γαλλία. Ο πρωθυπουργός, Μισέλ Μπαρνιέ, αναλαμβάνοντας τον κίνδυνο πτώσης της κυβέρνησής του, αποφάσισε να προσφύγει στο άρθρο 49,3 του γαλλικού Συντάγματος που του επιτρέπει να νομοθετεί ερήμην της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης προκειμένου να κλείσει το ζήτημα των δαπανών για την κοινωνική ασφάλιση στο πλαίσιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2025.
Σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, τα κόμματα της αριστεράς, όσο και το ακροδεξιό της Μαρίν Λεπέν, προχωρούν σε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.
Αντιμέτωπος με πρόταση μομφής είναι πιθανό να βρεθεί ο Γάλλος πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ
Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Μπαρνιέ, μια πρωτοβουλία που ανακοίνωσε πως θα στηρίξει και η ακροδεξιά. Η πρόταση θα τεθεί σε ψηφοφορία την Τετάρτη (4/12).
Σε μήνυμά του στο X, ο πρόεδρος του ακροδεξιού RN Τζόρνταν Μπαρντέλα επιβεβαίωσε ότι το κόμμα του προτίθεται να ψηφίσει υπέρ της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης Μπαρνιέ. «Δεν υπάρχει διέξοδος για μια κυβέρνηση που ξαναπιάνει το νήμα του Μακρονισμού, που αρνείται να λάβει υπόψη της την κοινωνική έκτακτη ανάγκη στο τέλος του μήνα και που αγνοεί την ανάγκη επανεκκίνησης της ανάπτυξης», έγραψε.
Με δεδομένο ότι κόμματα που στηρίζουν την πρόταση διαθέτουν από κοινού την κοινοβουλευτική πλειοψηφία η κυβέρνηση του Μισέλ Μπαρνιέ, τον οποίο όρισε πρωθυπουργό προ τριμήνου ο πρόεδρος Μακρόν, αντιμετωπίζει στην παρούσα φάση σαφή κίνδυνο πτώσης.
Aπέσυρε ο Μπαρνιέ τις σχεδιαζόμενες περικοπές στις αποζημιώσεις φαρμάκων
Τα προβλήματα στη γαλλική κυβέρνηση εγείρονται λόγω των ζητημάτων για την έγκριση του προσχέδιου προϋπολογισμού. Ο Γάλλος πρωθυπουργός απέσυρε τις σχεδιαζόμενες περικοπές στις αποζημιώσεις φαρμάκων λίγες ώρες πριν τις παρουσιάσει στο κοινοβούλιο, σε μια προσπάθεια να κερδίσει την έγκριση της ακροδεξιάς για τον προϋπολογισμό και να αποφύγει την πρόκληση ψήφου δυσπιστίας.
Εύθραυστη η κυβέρνηση
Η κυβέρνηση του Μ. Μπαρνιέ, η οποία σχηματίστηκε στις 21 Σεπτεμβρίου έπειτα από πολλές εβδομάδες πολιτικής κρίσης, είναι ιδιαίτερα εύθραυστη. Ο Μπαρνιέ υπενθύμισε πρόσφατα ότι η Γαλλία έχει χρέη ύψους 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ και πρέπει να προβεί σε περικοπή δαπανών. Η κυβέρνηση μειοψηφίας έχει καταθέσει έναν προϋπολογισμό λιτότητας. Το επόμενο έτος, η κυβέρνηση στοχεύει να εξοικονομήσει 60 δισεκ. ευρώ.
- Λίβανος: Σειρά νέων ισραηλινών επιδρομών στον νότο – Ενας νεκρός
- Ο εμφύλιος στο Σουδάν συμπλήρωσε 1000 ημέρες από την έναρξή του – Νέα εξοπλιστικό
- Ισημερινός: Βρήκαν 5 ανθρώπινα κεφάλια να κρέμονται σε τουριστική παραλία
- Meta: Μπλόκαρε σχεδόν 550.000 λογαριασμούς στην Αυστραλία κάτω των 16 ετών
- Βόρεια Μακεδονία: Επιτέθηκαν στην πρεσβεία της Βουλγαρίας στα Σκόπια – Εντονη αντίδραση της Σόφιας
- Η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της; Αυτές είναι οι χώρες της ΕΕ που χάνουν θέσεις εργασίας λόγω εξωτερικής ανάθεσης
- Βίντεο από το Ιράν και το ιατροδικαστικό κέντρο Καχριζάκ, δείχνουν δεκάδες έως εκατοντάδες πτώματα
- Η Κίνα εκτινάσσει την παραγωγή αερίου – Η «καραμπόλα» με το LNG
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 12.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/cristofer-maximilian-Ce3XLxac0f4-unsplash-315x220.jpg)




























![O Ιρανός ΥΠΕΞ Αραγκτσί ανήρτησε δολοφονίες αστυνομικών και αναρωτήθηκε αν οι ΗΠΑ θα το ανέχονταν [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/iran-killed-cop-315x220.jpg)


![Ρωσία: Τρεις πλατφόρμες γεώτρησης χτυπήθηκαν από την Ουκρανία – Πόσο έχει πέσει η παραγωγή αργού της Μόσχας [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/maria-lupan-hy97yy3e03A-unsplash-1-1-315x220.jpg)



































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442