Οι άνδρες ψυχολόγοι παθαίνουν αμνησία για τις συναδέλφους τους
Πείραμα δείχνει να εξηγεί γιατί οι γυναίκες επιστήμονες τείνουν να λαμβάνουν λιγότερες παραπομπές στο έργο τους.
Όταν κληθούν να κατονομάσουν διακεκριμένους ειδικούς του χώρου τους, οι άνδρες ερευνητές Ψυχολογίας παραθέτουν πολύ λιγότερα ονόματα γυναικών από ό,τι οι γυναίκες συνάδελφοί τους, αποκαλύπτει νέα μελέτη.
Τα ευρήματα αναδεικνύουν τις ασυνείδητες προκαταλήψεις στην έρευνα και δείχνουν να εξηγούν γιατί οι γυναίκες επιστήμονες τείνουν να λαμβάνουν λιγότερες παραπομπές στο έργο τους.
Η έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση American Psychologist εξετάζει τις απαντήσεις 500 ερευνητών που κλήθηκαν να γράψουν λίστες με πέντε κορυφαίους επιστήμονες του αντικειμένου τους.
Η ασυνείδητη προκατάληψη κατά των γυναικών δημιουργεί ένα είδος επιλεκτικής αμνησίας
Από τις απαντήσεις που έδωσαν οι γυναίκες, περίπου το 50% ήταν γυναικεία ονόματα, κοντά το πραγματικό ποσοστό των γυναικών ειδικών όπως το είχαν εκτιμήσει νωρίτερα οι ερευνητές. Στις απαντήσεις των ανδρών, όμως, το ποσοστό έπεφτε θεαματικά σε μόλις 27%.
Η απόκλιση ήταν μεγάλη, όπως φαίνεται όμως δεν ήταν εσκεμμένη: όταν οι ερευνητές έδωσαν στους εθελοντές λίστες ονομάτων και τους ζήτησαν να αναγνωρίσουν διακεκριμένους ειδικούς Ψυχολογίας, οι άνδρες εθελοντές επέλεγαν εξίσου συχνά άνδρες και γυναίκες της λίστας, ένδειξη ότι αναγνωρίζουν το έργο των γυναικών συναδέλφων τους.
Το συμπέρασμα είναι ότι η ασυνείδητη προκατάληψη κατά των γυναικών δημιουργεί ένα είδος επιλεκτικής αμνησίας που εμποδίζει την ανάκληση γυναικείων ονομάτων (μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να συμπεριλάβουν και διεμφυλικούς ή non binary επιστήμονες, λέει η ερευνητική ομάδα)
Δεδομένου πάντως ότι αυτού του είδους οι προκαταλήψεις γίνονται ασυνείδητα, η αντιμετώπισή τους δεν είναι εύκολη υπόθεση, αναγνωρίζουν οι ερευνητές.
Τονίζουν επίσης ότι δεν πρέπει να δίνουμε υπερβολική σημασία στους λεγόμενους δείκτες απήχησης, οι οποίοι αξιολογούν τους επιστήμονες ανάλογα με τις παραπομπές που έχει το έργο τους.
Οι γυναίκες δεν μπορεί παρά να αδικούνται.
- Χανιά: Ανήλικοι έβαλαν φωτιές, πέταξαν βόμβες μολότοφ και προκάλεσαν ζημιές σε παιδική χαρά
- ΑΕΚ: Η 11άδα για το πρώτο παιχνίδι με τη Ράγιο Βαγιεκάνο
- Συλλήψεις στη Χαλκίδα για αρχαία, ναρκωτικά και όπλα
- Ανρί: «Λανθασμένη η κόκκινη στον Κουμπαρσί, η αποβολή του άλλαξε εντελώς το Μπαρτσελόνα – Ατλέτικο»
- Προειδοποίηση ΔΝΤ: Ο πόλεμος μπορεί να βυθίσει σε επισιτιστική ανασφάλεια άλλα 45 εκατ. ανθρώπους
- Ο Μαρκ Ρούτε αποθέωσε τον… Τραμπ: «Θαυμάζω την ηγεσία του» – Τι είπε για τον «αφανισμό» του Ιράν
- Ρίξτε μια ματιά στο τρένο με το οποίο ταξίδευε ο Τίτο
- Εκτός ο Ευαγγέλου: Χωρίς Έλληνα διαιτητή το μουντιάλ, όπου πάνε Νορβηγός και Σουηδός
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 09.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/evgeni-tcherkasski-6AcF6hcRU8A-unsplash-1-315x220.jpg)










































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442