ΣΥΡΙΖΑ: Η έλλειψη στρατηγικής Μητσοτάκη στη Λιβύη θέτει σε κίνδυνο τα εθνικά συμφέροντα
Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι η Λιβύη προβαίνει σε άλλη μία ενέργεια εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων, καθώς καταθέτει για πρώτη φορά στον ΟΗΕ γραμμές βάσεις που κλείνουν τον κόλπο της Σύρτης
Για έλλειψη στρατηγικής στην εξωτερική πολιτική κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την κυβέρνηση, με αφορμή την κίνηση της Λιβύης, η οποία κατέθεσε στον ΟΗΕ γραμμές βάσης που κλείνουν τον κόλπο της Σύρτης.
Στην ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι «μετά το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο του Νοεμβρίου 2019 και το τουρκολιβυκό μνημόνιο συνεννόησης του Οκτωβρίου 2022, η Λιβύη προβαίνει σε άλλη μία ενέργεια εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων, αναδεικνύοντας τη διαχρονική έλλειψη στρατηγικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη και σε σχέση με τη γειτονική χώρα».
Όπως εξηγεί η Κουμουνδούρου, «με την απόφασή της για την ανακοίνωση συνορεύουσας ζώνης, η Λιβύη καταθέτει για πρώτη φορά στον ΟΗΕ γραμμές βάσεις που κλείνουν τον κόλπο της Σύρτης με τρόπο που παραβιάζει κατάφωρα το Δίκαιο της θάλασσας.
«Συγκροτημένη στρατηγική για σταδιακή επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας»
«Με αυτές τις προωθημένες γραμμές βάσης η Λιβύη θα διεκδικήσει στο μέλλον σημαντικό τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην Πελοπόννησο και τη Δυτική Κρήτη», υπογραμμίζει.
Παράλληλα, σημειώνει ότι «η Λιβύη καταθέτει στον ΟΗΕ πλευρική (latteral) γραμμή οριοθέτησης της συνορεύουσας ζώνης στα ανατολικά, που ταυτίζεται με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο».
Ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται στην κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας ότι «οφείλει να αντιδράσει άμεσα, στον ΟΗΕ και στην ΕΕ, στις λιβυκές ενέργειες και να κάνει το παν ώστε να επανέλθει στις διεθνείς πρωτοβουλίες για το λιβυκό, από τις οποίες έχει αποκλειστεί συστηματικά.
«Κυρίως, οφείλει να προωθήσει μια συγκροτημένη στρατηγική για σταδιακή επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο και οριοθέτηση ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας με τις όμορες χώρες στην περιοχή, όπως έχει προτείνει εδώ και καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ και όπως αποτυπώνεται στο πρόγραμμά του», αναφέρει καταληκτικά.
- Φοινικούντα: «Μίλαγα με τον αδελφό μου & έμαθα από τα σάιτ ότι τον δολοφόνησαν» λέει ο αδερφός του επιστάτη
- Αναγκαιότητα και όχι πολυτέλεια για τις ΜμΕ η Τεχνητή Νοημοσύνη
- Ουκρανία: Λάρι Φινκ και Τζάρεντ Κούσνερ κυρίαρχοι στο παιχνίδι της ανοικοδόμησης
- Google: Απευθείας ηχητική μετάφραση στα ακουστικά ήχου με τη βοήθεια της AI
- Αποκαλύψεις από τον Ρούνεϊ: «Δέχτηκα θανατικές απειλές όταν πήγα από την Έβερτον στη Γιουνάιτεντ»
- Ζουγανέλη: «Ο νόμος ισχύει για όλους» – Η ανάρτηση μετά την αφαίρεση διπλώματος για αλκοόλ
- Lloyd’s List: Μαρινάκης και Αγγελικούση στην κορυφή – 17 Έλληνες στο top 100 της παγκόσμιας ναυτιλίας
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 13.12.2025]
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-111x85.jpg)




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 13.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/nathan-anderson-npruZYZgfA0-unsplash-315x220.jpg)


















































![Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέσχεσαν δεξαμενόπλοιο με «λαθραίο ντίζελ» [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/Iran-tanker-1-315x220.jpg)




![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-315x220.jpg)





















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442