Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ανατίναξη φράγματος στη Χερσώνα: Ολοκληρωτική οικολογική καταστροφή προβλέπει ο Λέκκας

Ανατίναξη φράγματος στη Χερσώνα: Ολοκληρωτική οικολογική καταστροφή προβλέπει ο Λέκκας

Οι συνέπειες θα είναι ορατές από τη Ζαπορίζια στα βόρεια μέχρι την Οδησσό στον νότο, προβλέπει ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών.

Ολική καταστροφή της πανίδας και της χλωρίδας σε απόσταση 400 χιλιομέτρων κατά μήκος του ποταμού Δνείπερου προβλέπει ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας μετά την ανατίναξη του φράγματος Νόβα Καχόβκα στην Χερσώνα της Ουκρανίας.

Προβλέπει επίσης μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα, καταστροφή των καλλιεργούμενων εκτάσεων και περιβαλλοντικές συνέπειες που θα φτάσουν μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα.

Όπως επισήμανε ο κ. Λέκκας, καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας, το φράγμα ανατινάχθηκε στην ευάλωτη περιοχή όπου βρίσκονται οι υπερχειλιστές.

Δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν το μέγεθος της ζημιάς στο φράγμα (Reuters)

Οι πιθανές επιπτώσεις:

  • Ολοκληρωτική καταστροφή της πανίδας και χλωρίδας μίας πολύ μεγάλης έκτασης εκατέρωθεν του ποταμού Δνείπερου σε ένα μήκος της τάξεως των τετρακοσίων χιλιομέτρων από την Ζαπορίζια έως σχεδόν την Οδησσό και σε πλάτος της τάξεως των 50, περίπου, χιλιομέτρων.
  • Μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων φερτών ιζημάτων, ενδεχομένως ρυπασμένων με υψηλά ποσοστά βαρέων μετάλλων, τα οποία θα διαχυθούν και σε περιοχές, οι οποίες παρουσίαζαν ήδη μεγάλη επιβάρυνση.
  • Βίαιη αλλαγή στο καθεστώς των υπόγειων υδάτων και των υπόγειων υδροφόρων οριζόντων και ειδικότερα των ποιοτικών και των ποσοτικών χαρακτηριστικών τους.
  • Μόνιμη κάλυψη αγροτικών και αστικών περιοχών από στρώμα λάσπης πάχους έως και 2 μέτρων, με δυσμενείς επιπτώσεις στην παραγωγή τροφίμων για μεγάλο χρονικό διάστημα.
  • Μόνιμες αλλαγές στο μικροκλίμα των περιοχών κατά μήκος του Δνείπερου ποταμού, με επίδραση σε ευρύτερες περιοχές και ενίσχυση των καταστροφικών φαινομένων που συνθέτουν την κλιματική κρίση.

«Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις όμως είναι μόνο μία από τις κατηγορίες επιπτώσεων που αποφέρει αυτή η καταστροφή, καθώς οι κοινωνικές συνέπειες είναι επίσης μεγάλες, δεδομένου ότι περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι αναγκάζονται να μετακινηθούν άμεσα σε πιο ασφαλείς περιοχές», καταλήγει ο κ. Λέκκας.

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024