Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μεταναστευτικό: Η ΕΕ καλεί την Ελλάδα να προχωρήσει σε ανεξάρτητη έρευνα για τα pushbacks μετά το βίντεο των New York Times

Μεταναστευτικό: Η ΕΕ καλεί την Ελλάδα να προχωρήσει σε ανεξάρτητη έρευνα για τα pushbacks μετά το βίντεο των New York Times

Το βίντεο των New York Times έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις διεθνώς.

Επίσημο αίτημα στην Ελλάδα έκανε η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για τις επαναπροωθήσεις προσφύγων μετά το βίντεο ντοκουμέντο που δημοσίευσαν οι New York Times από τη Λέσβο.

Την είδηση αναπαράγουν μια σειρά διεθνή Μέσα όπως ο Guardian, η Le Monde και άλλα.

Θυμίζουμε ότι ο τίτλος του άρθρου των NYT ήταν «Η Ελλάδα λέει ότι δεν παρατάει τους μετανάστες στη θάλασσα. Πιάστηκε επ’ αυτοφώρω».

Σε ανάρτησή της για το σοβαρό αυτό θέμα η υπουργός Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ίλβα Γιόχανσον τονίζει ότι έχει αποσταλεί επίσημο αίτημα στην Αθήνα «έτσι ώστε αυτό το περιστατικό να ερευνηθεί πλήρως και ανεξάρτητα».

Η ίδια στην ανάρτησή της υπενθύμισε μια συνάντηση που είχε με την ελληνική κυβέρνηση πριν από έναν χρόνο, κατά την οποία «κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχει χώρος για παράνομες απελάσεις» και δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να λάβει «επίσημα μέτρα, ανάλογα με την περίπτωση», χωρίς να επεκταθεί περαιτέρω.

Η ανάρτηση της Ίλβα Γιόχανσον

Το βίντεο, που κινηματογραφήθηκε από έναν Αυστριακό ακτιβιστή στη Λέσβο και δημοσιεύτηκε από τους New York Times την περασμένη Παρασκευή, δείχνει 12 άτομα – άνδρες, γυναίκες και παιδιά – να βγαίνουν από ένα φορτηγό στο νησί, πριν ρυμουλκηθούν στη θάλασσα και εγκαταλειφθούν σε μια φουσκωτή σχεδία.

Το βίντεο ντοκουμέντο

«Δεν περιμέναμε να επιβιώσουμε»

Η εφημερίδα πήρε στη συνέχεια συνέντευξη από 11 από τους αιτούντες άσυλο σε κέντρο κράτησης στη Σμύρνη στις τουρκικές ακτές και χρησιμοποίησε τις συντεταγμένες άλλων σκαφών για να επαληθεύσει το υλικό.

«Δεν περιμέναμε να επιβιώσουμε εκείνη την ημέρα», δήλωσε στην εφημερίδα η Νάιμα Χασάν Αντέν, μια 27χρονη από τη Σομαλία, η οποία αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Ελλάδα μαζί με το έξι μηνών μωρό της.

«Όταν μας έβαζαν στη φουσκωτή σχεδία, το έκαναν χωρίς κανένα έλεος», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Guardian στο ρεπορτάζ του υπογραμμίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση, η οποία δεν σχολίασε αμέσως το βίντεο, επέμεινε ότι η μεταναστευτική της πολιτική είναι σκληρή αλλά δίκαιη. «Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος την Κυριακή νίκησε την αριστερή αντιπολίτευση, αλλά δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι προστάτευσε τα σύνορα της χώρας του σε ξηρά και θάλασσα», σημειώνει χαρακτηριστικά το βρετανικό Μέσο.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέρριψε τους υπαινιγμούς ότι το περιστατικό υποκινήθηκε από τις δηλώσεις, πριν από τρία χρόνια, της προέδρου της, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι η «ασπίδα» της Ευρώπης, αποτρέποντας τους μετανάστες.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι η Επιτροπή δεν μπόρεσε να εξακριβώσει αν οι αναφορές των New York Times ότι το σκάφος πληρώθηκε από κονδύλια της ΕΕ ήταν ακριβείς.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει αντιμετωπίσει επανειλημμένα ισχυρισμούς για pushbacks, θυμίζει ο Guardian.

Προηγούμενες επαναπροωθήσεις στη θάλασσα έχουν εν μέρει καταγραφεί σε βίντεο, αλλά οι ελληνικές αρχές υποστηρίζουν ότι επιτρέπεται να απωθούν τους μετανάστες χωρίς χαρτιά που επιχειρούν να εισέλθουν στο έδαφος της χώρας, γράφει το βρετανικό Μέσο. Ανεξάρτητοι παρατηρητές έχουν επιβεβαιώσει ξανά ότι γίνονται επαναπροωθήσεις από ελληνικά εδάφη, αλλά αυτό το περιστατικό φαίνεται να είναι το πρώτο που καταγράφεται με αυτό τον τρόπο σε βίντεο, καταλήγει ο Guardian.

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024