Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εκλογές στην Τουρκία: Φόβοι για όξυνση της έντασης - Τα τελευταία προγνωστικά

Εκλογές στην Τουρκία: Φόβοι για όξυνση της έντασης – Τα τελευταία προγνωστικά

Μέσα σε εμφυλιοπολεμικό κλίμα θα πάνε στην κάλπη της Κυριακής οι Τούρκοι ψηφοφόροι.

Κορυφώνεται η ένταση στην Τουρκία, λίγες μέρες πριν τις εκλογές της 14ης Μαΐου, καθώς περιστατικά βίας έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους, και ήδη εκφράζονται φόβοι ότι το κλίμα μπορεί να γίνει ακόμη πιο βίαιο, με δεδομένο πως τα στρατόπεδα των δύο βασικών υποψηφίων για την προεδρία, θα υψώσουν κι άλλο τους τόνους της προεκλογικής αντιπαράθεσης.

Ηδη ο Ερντογάν έδωσε δείγματα γραφής, αποκαλώντας τον Κιλιτσντάρογλου, «μέθυσο» που συνεργάζεται με τρομοκράτες. Στη χθεσινή συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη, στην οποία ο Τούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι συγκέντρωσε πάνω από 1.000.000 άτομα, ο Ερντογάν,  προσπάθησε με κάθε τρόπο να διαβάλλει τον αντίπαλό του, τον οποίο ενέπλεξε στα γεγονότα του Πάρκου Γκεζί το 2013 και στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Κλίμα πόλωσης

Την ίδια ώρα ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, απείλησε ευθέως με φυσική εξόντωση στελέχη της αντιπολίτευσης, με την ατμόσφαιρα να ηλεκτρίζεται περαιτέρω, όταν ο υποψήφιος για την αντιπροεδρία με την ενωμένη αντιπολίτευση, δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, έγινε στόχος επίθεσης με πέτρες,  κατά τη διάρκεια προεκλογικής του ομιλίας στην Ερζερούμ, όπου τουλάχιστον εννέα  άνθρωποι τραυματίστηκαν. Μια επίθεση που το περιβάλλον του δημάρχου Κωνσταντινούπολης, απέδωσε στους Γκρίζους Λύκους και «ακραίους ισλαμιστές της HUDA PAR». Λίγες ώρες αργότερα, περιστατικό με πυροβολισμούς καταγράφεται σε γραφεία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στην πόλη Ούρφα, στα νοτιοανατολικά της χώρας.

Η πρώτη αντίδραση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιστατικό κατά του Ιμάμογλου ήταν ότι  πρόκειται για προβοκάτσια της ίδιας της αντιπολίτευσης, για να δημιουργούν ντόρο και να καλύψουν την ήττα τους. Ο Ιμάμογλου πάντως, απάντησε με τριαντάφυλλα για την επίθεση με πέτρες που δέχτηκε.

Την ίδια ώρα, κι ενώ ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης πραγματοποιούσε προεκλογική ομιλία στο Ικόνιο,  ένα άτομο άρχισε να εξαπολύει ύβρεις, με τον πολιτικό να ζητά από το πλήθος να μην του απαντήσει. «Οι άνδρες ασφαλείας να απομακρύνουν παρακαλώ τον φίλο μας που προκαλεί. Μην τον αφήνετε εδώ» είπε χαρακτηριστικά, ενώ συνέχισε κανονικά την ομιλία του, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Τα προγνωστικά δεν ευνοούν τον Ερντογάν

Μέσα σε αυτό το κλίμα καλούνται την Κυριακή στις κάλπες πάνω από 64,1 εκατομμύρια Τούρκοι ψηφοφόροι για να εκλέξουν νέο κοινοβούλιο και πρόεδρο, με την μάχη μεταξύ Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου να θεωρείται αμφίρροπη, και το πρακτορείο Reuters, να επισημαίνει πως η βαθιά οικονομική κρίση και το αβάσταχτο κόστος ζωής είναι αυτά απειλούν την επανεκλογή Ερντογάν. Αυτό είναι που ορκίζεται να αλλάξει Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, προσδοκώντας στην ψήφο των νέων.

Η τελευταία δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από τη Mak δείχνει πως ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είναι πρωτοπόρος στη μάχη για τη διεκδίκηση της προεδρίας και μάλιστα βγαίνει νικητής από την πρώτη Κυριακή καθώς διατηρεί προβάδισμα 5 μονάδων.

Τα ποσοστά των υποψηφίων

  • Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: 45,4 (+1,7 από 23 Απριλίου)
  • Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου: 50,9 (+3,1)
  • Μουχαρέμ Ιντζέ ( Κόμμα της Πατρίδας) : 1,7 (-1,7)
  • Σινάν Ογάν: 2,0 (+0,9)

Τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου βγάζει νικητή επίσης από τον πρώτο γύρο και το Reuters, το οποίο συγκέντρωσε όλες τις δημοσκοπήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί μετά τους καταστροφικούς και «φονικούς» σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου.

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις του τελευταίου διμήνου δείχνουν πως η «Εθνική Συμμαχία» που απαρτίζεται από το κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης, Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) του Κιλιτσντάρογλου, το κεντροδεξιό Καλό Κόμμα (IYI), το Ισλαμικό Κόμμα Ευτυχίας, το Δημοκρατικό Κόμμα και δύο κόμματα που ιδρύθηκαν από πρώην συμμάχους του Ερντογάν, τα κόμματα Deva και το Κόμμα του Μέλλοντος προηγείται της «Λαϊκής Συμμαχίας» της οποίας ηγείται το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το εθνικιστικό Κίνημα Εθνικιστικής Δράσης (MHP), το δεξιό Κόμμα Μεγάλης Ενότητας και το Νέο Κόμμα Πρόνοιας.

Μάλιστα στις περισσότερες εξ αυτών ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου βρίσκεται κοντά ή ξεπερνάει το όριο του 50,1% από την πρώτη Κυριακή σε αντίθεση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που στην καλύτερη του επίδοση έχει ξεπεράσει μόλις το 47%.

Sports in

Η αντίδραση του Σλούκα μετά το μεγάλο λάθος: Χτυπιόταν στον πάγκο του Παναθηναϊκού (vids)

Ο Κώστας Σλούκας ήταν απαρηγόρητος στον πάγκο του Παναθηναϊκού μετά το τέλος που έκανε στο φινάλε του αγώνα με τη Μακάμπι και είχε πολλές έντονες αντιδράσεις…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024