Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ξέφυγε από αίρεση και γράφει βιβλίο για τα «εγκλήματα» του αδερφού της

Ξέφυγε από αίρεση και γράφει βιβλίο για τα «εγκλήματα» του αδερφού της

Η Τζίνγκερ Ντάγκαρ είναι ελεύθερη από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των γονιών της και λέει ότι ελπίζει ο αδελφός της Τζος Ντάγκαρ να αισθάνεται «πραγματικά συντετριμμένος» για τα εγκλήματά του.

Το σπίτι της  ήταν σιωπηλό.

Ο σύζυγός της, Τζέρεμι, είχε πάει τις μικρές τους κόρες – Φελίσιτι και Εβαντζελίν Τζο – σε μια κοντινή γκαλερί τέχνης εκείνο το πρωινό του Ιανουαρίου, τραγουδώντας πιθανότατα ένα τραγούδι από το «Frozen» της Disney, το αγαπημένο τους soundtrack, στη διαδρομή. Φορούσε μια γκρι αμάνικη μπλούζα που άφηνε τους ώμους της εκτεθημένους, καθόταν πίσω από μια δισκοθήκη που φιλοξενούσε αρκετές φιγούρες της Funko Pop σκηνής. Ένας pop πίνακας με ένα γκρι-λευκό αθλητικό κοσμούσε τον τοίχο.

Αυτά μπορεί να φαίνονται αρχικά σαν πεζές λεπτομέρειες. Όμως η ανάρτηση τέχνης στους τοίχους, η έκθεση των ώμων στις γυναίκες και η παρακολούθηση mainstream ταινιών απαγορεύονται ρητά στην αμφιλεγόμενη χριστιανική οργάνωση που είναι γνωστή ως Ινστιτούτο Βασικών Αρχών Ζωής (IBLP).

Δείτε το βίντεο

Τηλεοπτικοί αστέρες με τη βούλα

Η IBLP ιδρύθηκε το 1961 από τον Μπιλ Γκόταρντ, έναν Αμερικανό ιερέα που υποσχέθηκε να βάλει τους οπαδούς του στον παράδεισο και στήριξε την οργάνωση στις πεποιθήσεις του, με απαιτήσεις για τις γυναίκες να φορούν μόνο φορέματα και φούστες και να γεννούν παιδιά μέχρι να είναι σωματικά ανίκανες να το κάνουν.

Ως παιδί, η Τζίνγκερ και η οικογένειά της σύστησαν την οργάνωση σε εκατομμύρια τηλεθεατές στο ειδικό αφιέρωμα του Discovery το 2004 με τίτλο «14 Children and Pregnant Again!» και στα μεταγενέστερα spin-off ριάλιτι του TLC «19 Kids and Counting» και «Counting On».

Για σχεδόν δύο δεκαετίες, η Τζίνγκερ είχε χαρακτηριστεί στο διαδίκτυο ως «επαναστάτρια Ντάγκαρ» λόγω των επιλογών που έχει κάνει και οι οποίες αντιβαίνουν στους κανόνες της οικογένειάς της, όπως το να εγκαταλείψει το Αρκάνσας και να επιλέξει στυλ ντυσίματος που αντιβαίνει στις διδαχές του IBLP.

Τώρα, 29 ετών, μου μιλάει για το ταξίδι της να επαναπροσδιορίσει τι σήμαινε για εκείνη η χριστιανική αίρεση, όπως περιγράφεται λεπτομερώς στα νέα της απομνημονεύματα με τίτλο «Becoming Free Indeed».

Στην πορεία προς την απελευθέρωση

Η Τζίνγκερ ελπίζει ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται ακόμα στην κοινότητα IBLP ή σε παρόμοιες περιοριστικές θρησκείες θα καταλάβουν ότι μερικές φορές οι διδασκαλίες των ανδρών, συμπεριλαμβανομένου του ιδρυτή της IBLP, Μπιλ Γκόταρντ, δεν είναι οι διδασκαλίες του Θεού.

Δεν επιδιώκει να βρεθεί ξανά στο προσκήνιο για να μην τροφοδοτήσει τη φημολογία γύρω από την οικογένειά της, αλλά αντίθετα για να εξηγήσει δημόσια πώς απελευθερώθηκε από τις πεποιθήσεις που βασίζονται στο φόβο, με την ελπίδα ότι η ιστορία της θα βοηθήσει και άλλους.

Στην πορεία προς την απελευθέρωση, η Τζίνγκερ έπρεπε να ξεμπερδέψει τις προσωπικές της πεποιθήσεις για την πίστη από αυτές που έμαθε μεγαλώνοντας. Είπε ότι συνειδητοποίησε: «Ουάου, η Βίβλος μου μιλούσε για πολλά χρόνια, αυτό νόμιζα, αλλά στην πραγματικότητα ήταν απλώς ένας άνθρωπος που μου έλεγε πώς έπρεπε να ζήσω τη ζωή μου».

Στη συνέντευξη που έδωσε στο insider.com μίλησε για το πώς είναι η προσωπική και οικογενειακή της ζωή σήμερα, πώς αντιμετωπίζει το κοινωνικό άγχος και τα συναισθήματά της για την πρόσφατη καταδίκη του αδελφού της Τζος για παιδική πορνογραφία.

Λέει ότι αισθάνθηκε «την ευθύνη» να πει την αλήθεια της.

Photo: YouTube

-Τι σας ενέπνευσε να γράψετε το «Becoming Free Indeed»;

Ενώ βρισκόμουν σε ένα συνέδριο του IBLP, συνάντησα πολλές οικογένειες που μου διηγήθηκαν ιστορίες παιδιών που είχαν εγκαταλείψει εντελώς την αίρεση ή την πίστη συνολικά, επειδή είχαν πληγωθεί τόσο πολύ από αυτές τις διδασκαλίες. «Θα έπρεπε να γράψω γι’ αυτό;» αναρωτήθηκα. Επειδή είναι κάτι που είναι επίσης τόσο βαθιά προσωπικό και δύσκολο να μιλήσεις δημόσια γι’ αυτό.  Ολόκληρη η ζωή μου ήταν τυλιγμένη σε αυτή τη διδασκαλία.

Αλλά ένιωσα ότι είχα την ευθύνη να πω κάτι, επειδή όχι μόνο είχα μεγαλώσει με αυτή τη διδασκαλία, αλλά, επίσης, την προωθούσα μαζί με τις αδελφές μου στο βιβλίο μας του 2012, «Growing up Duggar». Τώρα πια διαφωνώ έντονα με αυτές τις διδασκαλίες, οπότε ήταν μια ευκαιρία για μένα να επιστρέψω και να πω: «Έι, δεν το πιστεύω πια αυτό».

-Πώς άλλαξε η ζωή σας τώρα που είστε πιο ανοιχτή στο να βιώσετε τη σύγχρονη κουλτούρα;

Ω, Θεέ μου, δεν είχα καμία αναφορά από ταινίες ή πολιτισμό. Μπήκα δυνατά στο παιχνίδι της αναπλήρωσης. Θυμάμαι που είδα το «The Truman Show» με τον άντρα μου τον Τζέρεμι, και μου έκανε εντύπωση αυτή η ταινία. Έμοιαζε με τη ζωή μου.

Photo: YouTube

-Πώς αντέδρασαν οι γονείς σας όταν τους είπατε ότι γράφετε το βιβλίο;

Αγαπώ τους γονείς μου, και παρόλο που έχουμε διαφορές, προσπάθησα να τους καταλάβω στην πορεία. Έτσι, τους είπα: «Γεια σας, γράφω αυτό το βιβλίο». Ξέρω ότι, εφόσον εξακολουθούν να ακολουθούν αυτές τις διδασκαλίες, μπορεί να διαφωνούν σε κάποια πράγματα, αλλά ξέρω ότι απλά θέλουν το καλύτερο για μένα.

Έχω μιλήσει με τους γονείς μου για πολλές διαφορετικές ιδέες που είχαμε, και προσπάθησα να είμαι ειλικρινής μαζί τους και να τους εξηγήσω ότι έχω επιλέξει συγκεκριμένο δρόμο. Είμαι επίσης ευγνώμων επειδή μου έδωσαν την καλύτερη δυνατή ζωή. Ως γονείς, πήραν αυτό που πίστευαν εκείνη τη στιγμή ότι είναι η καλύτερη απόφαση για τα παιδιά τους.

-Ποιο ήταν λοιπόν το τελικό αποτέλεσμα της συζήτησης; Διαφωνήσατε, αλλά σας υποστήριξαν;

Τους είπα ότι αυτό δεν αφορά την οικογένειά μου – αφορά μόνο εμένα. Τους είπα απλώς ότι θέλω να μοιραστώ την ιστορία μου και δεν μοιράζομαι την ιστορία κανενός άλλου, οπότε θα τους αφήσω να μιλήσουν μόνοι τους.

Photo: YouTube

-Αντιλαμβάνομαι ότι πρόκειται για τη δική σας ιστορία, αλλά αναφέρετε τον αδελφό σας Τζος και σημειώνετε ότι βρίσκεται στη φυλακή για τα εγκλήματά του. Ξέρω ότι δεν έχετε μιλήσει μαζί του εδώ και δύο χρόνια, οπότε αναρωτιέμαι τι θα θέλατε να του πείτε αν του μιλούσατε;

Είναι δύσκολο για μένα να μιλήσω γι’ αυτό. Και η καρδιά μου, πραγματικά λυπάται για τα θύματα και τις οικογένειές τους και για όλα όσα έχουν περάσει. Και είμαι τόσο ευγνώμων που αποδόθηκε δικαιοσύνη στον αδελφό μου, και τελικά θα προσευχόμουν να λυγίσει πραγματικά γι’ αυτό που έκανε. Αυτά είναι όλα όσα θέλω να πω γι’ αυτό. Η καρδιά μου απλά ραγίζει και είναι τόσο δύσκολο να μιλήσω γι’ αυτό.

-Υπάρχει κάτι που θα θέλατε να μάθει από το βιβλίο σας αν το διάβαζε;

Λοιπόν, νομίζω ότι το πιο σημαντικό πράγμα για τον καθένα από εμάς είναι να μάθουμε ότι ο καθένας μας θα σταθεί ενώπιον του Θεού. Και έτσι ξέρω ότι ο Τζος θα λογοδοτήσει για τα εγκλήματά του ενώπιον του Θεού. Θα προσευχόμουν να φωνάξει με μετάνοια, να ζητήσει συγχώρεση από τον Θεό και να συνειδητοποιήσει πόσο λάθος έκανε. Ο Θεός μπορεί να συγχωρήσει ακόμη και τους χειρότερους αμαρτωλούς. Έτσι, η καρδιά μου θα ήταν ακριβώς εκεί γι’ αυτόν. Αλλά νομίζω ότι είμαι πραγματικά ευγνώμων που το σύστημα δικαιοσύνης έχει συσταθεί για τέτοιες καταστάσεις και ότι αποδίδεται δικαιοσύνη.

-Μια από τις πιο ευάλωτες πτυχές του βιβλίου ήταν όταν μιλήσατε για το κοινωνικό σας άγχος. Μπορείτε να μου δώσετε ένα παράδειγμα για το τι περνάει από το μυαλό σας;

Πολλά από αυτά βασίζονταν στο τι νόμιζα ότι έπρεπε να πω. Και έτσι προσπαθούσα να βγω έξω από τον εαυτό μου και να μην ανησυχώ για το τι σκέφτονται οι άλλοι. Επειδή ξέρω ότι οι άνθρωποι έχουν ισχυρές απόψεις για την οικογένειά μου, τη ζωή μου και την ανατροφή μου.

Ακόμα νιώθω αυτό το φόβο μερικές φορές. Δεν χρειάζεται να το σκέφτομαι αυτό. Γιατί όσο περισσότερο το σκέφτεσαι, τόσο πιο μεγάλος γίνεται ο φόβος. Αλλά το να βγαίνω έξω από τον εαυτό μου και να προσπαθώ να ασχοληθώ με τους άλλους ήταν τόσο βοηθητικό για μένα. Ακόμα και το να σκέφτομαι απλώς: «Εντάξει, ξέρω ποια είμαι και δεν χρειάζεται να αλλάξω. Δεν χρειάζεται να είμαι κανένας άλλος εκτός από την Τζίνγκερ αυτή τη στιγμή».

Photo: YouTube

-Ποιες είναι οι μεγαλύτερες παρανοήσεις που έχουν οι άνθρωποι για εσάς και θα θέλατε να διορθώσετε;

Θέλω να δουν ότι είμαστε κι εμείς αληθινοί άνθρωποι, με συναισθήματα, με ζωές που μπορεί να καταλαβαίνεις ή να μην καταλαβαίνεις. Και είναι απλά ένα όμορφο πράγμα να μπορείς να το μοιράζεσαι αυτό με το κοινό. Και ελπίζω ότι και άλλοι άνθρωποι μπορούν να δουν ότι αυτή είμαι. Αγαπώ τα παιδιά μου. Πιθανότατα δεν θα έχω 19 παιδιά, αλλά τα αγαπώ όλα. Θέλω να είμαι η καλύτερη μαμά, η καλύτερη σύζυγος. Ο Τζέρεμι είναι μια χαρά. Είναι τόσο διασκεδαστικός. Με κάνει να γελάω περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον στον κόσμο. Οπότε απλά βλέπουν αυτή την πλευρά της ζωής μου, ότι παρόλο που πέρασα όλες αυτές τις προκλήσεις, βγήκα από την άλλη πλευρά πιο δυνατή εξαιτίας αυτών που πέρασα.

-Σε ποια κατάσταση σας βρήκε η νέα σας ζωή; Τι θα λέγατε στον νεότερο εαυτό σας;

Θα έλεγα ότι ο νεότερος εαυτός μου πιθανόν να είχε σακατευτεί από το φόβο, επειδή ο Μπιλ Γκόταρντ της δίδαξε ότι η ζωή είναι μια πολύ λεπτή αλληλουχία αιτίας και αποτελέσματος. Αν πας να ζήσεις τη ζωή σου με βάση αυτές τις αρχές, θα είσαι ευλογημένη. Αν δεν το κάνεις, η ζωή σου θα είναι η μία καταστροφή μετά την άλλη. Αυτό μεγάλωσα πιστεύοντάς το.

«Αν φορέσω παντελόνι, θα τιμωρηθώ από τον Θεό. Αν ακούω μουσική με ντραμς, θα τιμωρηθώ από τον Θεό». Θα έλεγα στον νεότερο εαυτό μου ότι αυτό δεν είναι αλήθεια. Ο Θεός δεν λειτουργεί έτσι. Ο Θεός μας έχει δώσει αυτά τα πράγματα για να τα απολαμβάνουμε, την τέχνη, την ομορφιά, τη μουσική, το φαγητό.

Το βιβλίο «Becoming Free Indeed» είναι διαθέσιμο τώρα.

*Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο insider.com

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024