Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι πιο τρομακτικές αιρέσεις της σύγχρονης ιστορίας

Οι πιο τρομακτικές αιρέσεις της σύγχρονης ιστορίας

Σεξουαλική σωματική και ψυχολογική κακοποίηση στο όνομα της θρησκείας... Αυτές είναι μερικές από τις πιο επικίνδυνες αιρέσεις

Είναι ασύλληπτο το γεγονός ότι υπάρχουν άτομα ικανά να κάνουν μια ολόκληρη ομάδα ανθρώπων να τους ακολουθούν πιστά σε ότι κι αυτοί κάνουν. Σε τέτοιο βαθμό, μάλιστα, ώστε να αποποιηθούν όλα όσα γνώριζαν μέχρι τότε και να χάσουν την αίσθηση της διάκρισης μεταξύ καλού και κακού.

Οικογένεια Μάνσον

Η «Οικογένεια Μάνσον» ήταν μια μεσσιανική αίρεση και κοινότητα που βρισκόταν στην Καλιφόρνια στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Η ομάδα δημιουργήθηκε και καθοδηγήθηκε από τον διαβόητο εγκληματία και ηγέτη της αίρεσης Τσαρλς Μάνσον. Τα εγκλήματα που διέπραξε η αιμοσταγής σέχτα περιλάμβαναν πολλαπλές δολοφονίες, βασανιστήρια και ομηρία.

Τη μοιραία νύχτα της 8ης Αυγούστου του 1969, η οικογένεια Μάνσον δολοφόνησε βάναυσα όλους όσους βρίσκονταν στο σπίτι που νοικιαζόταν από τον σκηνοθέτη Ρομάν Πολάνσκι, πυροβολώντας και μαχαιρώνοντάς τους επανειλημμένα. Η οκτώμισι μηνών έγκυος σύζυγός του, ηθοποιός και μοντέλο Σάρον Τέιτ, παρακάλεσε να της επιτραπεί να ζήσει αρκετά για να γεννήσει.

Αντ’ αυτού, τη μαχαίρωσαν 16 φορές. «Θέλαμε να διαπράξουμε ένα έγκλημα που θα συγκλόνιζε τον κόσμο, που ο κόσμος θα έπρεπε να σηκωθεί όρθιος και να το προσέξει», δήλωναν τα μέλη της οικογένειας. Κατά τη διάρκεια της δίκης του ο Μάνσον χάραξε μια σβάστικα στο μέτωπό του.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το σημάδι στο κεφάλι του προσομοιάζει «τη μαύρη σφραγίδα του νεκρού κεφαλιού της απόρριψης, της αντιεκκλησίας, του σταυρού που πέφτει, του σημείου του διαβόλου, του θανάτου, του τρόμου και του φόβου». Το 1971 καταδικάστηκε για επτά δολοφονίες πρώτου βαθμού και μία κατηγορία για συνωμοσία προς διάπραξη φόνου.

Το 1974 ο διαταραγμένος ηγέτης της φονικής οικογένειας, ισχυρίστηκε ότι ποτέ δεν κατέληξε σε μια θρησκευτική φόρμουλα για τις πεποιθήσεις του και αναζητούσε απάντηση στη νέα αίρεση ψυχικής υγείας γνωστή ως Σαϊεντολογία.

Η εκκλησία της Σαϊεντολογίας

Η Σαϊεντολογία είναι ένα σύνολο πεποιθήσεων και πρακτικών που επινοήθηκε τη δεκαετία του 1950 από τον Αμερικανό συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας Λ. Ρον Χάμπαρντ. H θρησκεία ή και αίρεση αποτελεί μια από τις πιο αμφιλεγόμενες και μυστικοπαθείς στον κόσμο.

Η ομάδα επικεντρώνεται στην πεποίθηση ότι ο νους κάθε ανθρώπου αντιδρά στα τραύματα που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της ζωής. Αυτά τα τραύματα επηρεάζουν και θολώνουν τον αναλυτικό νου. Διάσημοι οπαδοί εκθειάζουν τις αρετές της Σαϊεντολογίας, αλλά μια σειρά ύποπτων θανάτων και σκανδάλων θέτει υπό αμφισβήτηση τη λειτουργία της.

Η εκκλησία που είχε προσηλυτίσει τον κινηματογραφικό αστέρα Τομ Κρουζ, κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, εκβιασμούς και συνωμοσία. Λέγεται ότι είναι μια πραγματική και ακριβή παγίδα με όμορφη γυαλιστερή πρόσοψη.

Ο Ναός των Ανθρώπων

Τη δεκαετία του 1950, ο Τζιμ Τζόουνς, που καταγόταν από την Ιντιάνα, ίδρυσε μια εκκλησία που, όπως ισχυριζόταν, προωθούσε τον σοσιαλισμό και την ισότητα, με θρησκευτικά στοιχεία του χριστιανισμού. Η ομάδα έζησε σε έναν οικισμό για αρκετά χρόνια ως Peoples Temple Agricultural Project, αλλά πρώην μέλη άρχισαν να μιλούν εναντίον της εκκλησίας.

Ο βουλευτής του Σαν Φρανσίσκο Λίο Ράιαν αποφάσισε να διερευνήσει τους ισχυρισμούς για κακοποίηση. Οι φρουροί ασφαλείας του Ναού άνοιξαν πυρ εναντίον της ομάδας του Ράιαν. Πίσω στον οικισμό, ο Τζόουνς διέταξε τους οπαδούς του να πιούν ένα ποτό με κυάνιο.

Συνολικά 918 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο περιστατικό, και μέχρι την 11η Σεπτεμβρίου ήταν η μεγαλύτερη απώλεια αμερικανικών πολιτών στην ιστορία.

Η Πύλη του Παραδείσου

Το 1997, ο ασυνήθιστα φωτεινός κομήτης Hale-Bopp φώτισε ένα εντυπωσιακό θέαμα στον νυχτερινό ουρανό. Ενώ η εμφάνισή του ενθουσίασε τους αστρονόμους, έφερε επίσης μια απροσδόκητη τραγωδία. Μια μαζική αυτοκτονία που συνδέεται με τις κοσμικές πεποιθήσεις.

Αυτή τη φορά, επρόκειτο για μια αίρεση που ονομαζόταν Heaven’s Gate. Είχαν εγκατασταθεί σε μια έπαυλη στο Rancho Santa Fe της Καλιφόρνια. Τριάντα εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη και προφήτη Marshall Applewhite. Δυστυχώς, το ταξίδι στο διάστημα είχε ένα ισχυρό τίμημα.

Οι μακάβριες φωτογραφίες νεκρών μελών της αίρεσης, τελετουργικά τυλιγμένων σε σκούρα μοβ σάβανα και Nike παπούτσια, σύντομα κατέκλυσαν τις ειδήσεις. Τα μέλη είχαν καταπιεί ένα δηλητηριώδες μείγμα. Καθώς η αναπνοή τους επιβραδυνόταν και το σώμα τους κατέρρεε, ασφυκτιούσαν κάτω από πλαστικές σακούλες που είχαν δέσει στα κεφάλια τους. Τ

α μέλη ακολούθησαν τις οδηγίες που είχαν ερευνήσει αρκετά χρόνια νωρίτερα, και άφησαν την επίγεια ζωή τους με αυτό που μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο ως τελετουργική ακρίβεια και προσοχή στη λεπτομέρεια.

Το Τάγμα του Ηλιακού Ναού

Ιδρύθηκε το 1984 από τον Joseph Di Mambro και τον Luc Jouret, με οπαδούς σε διάφορες χώρες, όπως η Ελβετία, η Γαλλία και ο Καναδάς. H ομάδα που θα γινόταν γνωστή ως Τάγμα του Ηλιακού Ναού αντλούσε έμπνευση από διάφορες πηγές, συμπεριλαμβανομένων των Ναϊτών Ιπποτών.

Με την πάροδο του χρόνου, οι πεποιθήσεις της ομάδας απομακρύνθηκαν από τον πνευματισμό της Νέας Εποχής και έγιναν ολοένα και περισσότερο επικεντρωμένες στην καταστροφή και την παράνοιας. Το 1994, η ομάδα έκανε πράξη την πεποίθησή της ότι τα μέλη της θα έπρεπε να ανέβουν σε ένα διαφορετικό πνευματικό επίπεδο.

Στόχος ήταν να επιβιώσουν από την περιβαλλοντική αποκάλυψη και να ξαναγεννηθούν σε έναν πλανήτη σε τροχιά γύρω από τον Σείριο, το άστρο του σκύλου. Η μέθοδος μεταμόρφωσής τους; Η Φωτιά. Στα τέλη του Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους, η ομάδα σκότωσε ένα μέλος που είχε μιλήσει εναντίον τους, τον Tony Dutoit, καθώς και τη σύζυγο και τον μικρό γιο του.

Λίγες μέρες αργότερα, στις 4 και 5 Οκτωβρίου, δύο κτίρια του Ναού στην Ελβετία τυλίχθηκαν στις φλόγες. Το επόμενο πρωί οι ερευνητές έμειναν άναυδοι με πολλά από αυτά που ανακάλυψαν στους χώρους – 48 άνθρωποι νεκροί. Κάποιοι μπορεί να είχαν αυτοκτονήσει, ενώ άλλοι πιθανότατα είχαν σκοτωθεί. Σε κάποιους είχαν κάνει ένεση με ηρεμιστικά, ενώ άλλοι είχαν πυροβοληθεί.

Η τραγωδία δεν τελείωσε εκεί. Τον Δεκέμβριο του 1995, ένα σαλέ στις ελβετικές Άλπεις βρέθηκε καμένο με 16 νεκρούς. Το 1997, άλλα πέντε μέλη χάθηκαν σε ένα σπίτι στο Κεμπέκ. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών της μυστηριώδους αίρεσης ανέρχεται σε 74.

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024