Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Επίσκεψη Μπλίνκεν: Τι προσδοκά η Αθήνα και τι εξασφάλισε η Άγκυρα

Επίσκεψη Μπλίνκεν: Τι προσδοκά η Αθήνα και τι εξασφάλισε η Άγκυρα

Οι εκλογικές διαδικασίες σε Τουρκία, Ελλάδα και ΗΠΑ «τρέχουν» τις εξελίξεις και στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής.

«Kalispera Greece!», έγραψε ο Άντονι Μπλίνκεν στο Twitter φτάνοντας νωρίτερα σήμερα στη χώρα μας, πριν επαινέσει τις πρωτιές της σε πολλούς τομείς στην συνάντηση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η χρονική συγκυρία της επίσκεψης του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην πρωτεύουσα κρίνεται ευνοϊκή για την Αθήνα, αφού το χαμήλωμα της έντασης στα ελληνοτουρκικά, που πριν το σεισμό στην γειτονική χώρα είχαν χτυπήσει κόκκινο, της δίνει ώθηση για να επιβεβαιώσει τον ρόλο της ως παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Ο ρόλος που διαδραματίζει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή, όπως επισημάνατε, ως ενεργειακός κόμβος, ως ηγέτης σε θέματα περιβάλλοντος, επίσης ως ηγέτης στην ένταξη κρατών στην Ευρώπη, των Δυτικών Βαλκανίων, κάνει τεράστια διαφορά και είμαστε ευγνώμονες γι’ αυτό», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, του οποίου η επίσκεψη συνέπεσε επίσης με την ολοκλήρωση των ερευνών του Sanco Swift στα νότια και δυτικά της Κρήτης.

Τι κερδίζει η Αθήνα

«Όπως ξέρετε, η Ελλάδα έχει υποστηρίξει πλήρως την Ουκρανία και με στρατιωτική βοήθεια και έχουμε στείλει, υπό κάθε δυνατή μορφή, μαζί με τους συμμάχους μας, το σήμα ότι αυτή η άσκηση βίας δεν είναι αποδεκτή από δημοκρατικές χώρες», είπε από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν η συζήτηση στράφηκε στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Μπλίνκεν μπορεί να επανάλαβε την ανάγκη στήριξης του Κιέβου με την αποστολή εξοπλισμών μέχρι την τελική νίκη κατά της Μόσχας, ωστόσο πίεση επ’ αυτού προς την χώρα μας δεν υπάρχει.

Η Ελλάδα ήταν άλλωστε από τις πρώτες χώρες που έστειλαν υλικό και πυρομαχικά στην ουκρανική πρωτεύουσα, ενώ για την ώρα εκκρεμεί μόνο η ολοκλήρωση της ανταλλαγής των Τεθωρακισμένων BMP-1 με τα Marder.

Τα εξοπλιστικά

Μιλώντας για την αυριανή κήρυξη της έναρξης του 4ου γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ έκανε λόγο για ένα ‘’όχημα’’ που πραγματικά ενισχύει περαιτέρω την εταιρική σχέση των δύο χωρών σε διμερές επίπεδο, αλλά και το έργο που κάνουν από κοινού στην περιοχή και στον κόσμο.

Στο πλαίσιο αυτού, Ελλάδα και ΗΠΑ αναμένεται να συνομιλήσουν για την πρόθεση τους να εμβαθύνουν περαιτέρω τη διμερή στρατηγική συνεργασία τους, ακρογωνιαίος λίθος της οποίας είναι η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), η οποία μπορεί να οδηγήσει σε επιπλέον επενδύσεις, όπως αυτές που έχουν ήδη γίνει στις αεροπορικές βάσεις της Λάρισας και της Σούδας, στον ναύσταθμο της Σούδας και στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Επί τάπητος εκτιμάται επίσης ότι θα τεθούν και τα εξοπλιστικά προγράμματα, με την Αθήνα να αναμένει την επίσημη αμερικανική απάντηση για τα F-35 και να εκφράζει ανοιχτά το ενδιαφέρον της για νέα μεταγωγικά C-130J.

Τι εξασφάλισε η Άγκυρα

Από την πλευρά του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος συναντήθηκε νωρίτερα με τον Μπλίνκεν, κατάφερε με την πλάτη κολλημένη στον τοίχο στο εσωτερικό της Τουρκίας να πάρει νέα βοήθεια 100 εκατομμυρίων δολαρίων για τους σεισμοπαθείς της Τουρκίας, που μετρά πάνω από 40.000 νεκρούς.

Όσον αφορά τα περιβόητα F-16, ένα ζήτημα που σέρνεται από τότε που η Άγκυρα έκανε το λάθος με τους ρωσικούς πυραύλους S-400, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είπε ότι στηρίζει το σχετικό αίτημα πώλησης τους και ότι είναι «εθνικό συμφέρον και συμφέρον ασφαλείας» για την κυβέρνηση της Ουάσιγκτον η αναβάθμιση όσων τέτοιων μαχητικών αεροσκαφών έχει ήδη η Τουρκία.

Ωστόσο εξήγησε ότι δεν μπορεί να δώσει χρονοδιάγραμμα για το «ξεπάγωμα» της διαδικασίας, αλλά διαβεβαίωσε και πάλι ότι ο Λευκός Οίκος είναι σε επαφή με το Κογκρέσο.

Η Σουηδία και το ΝΑΤΟ

Και κάπου εκεί πέταξε το θέμα της ένταξης της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ, που μπορεί ουδόλως να μην απασχολεί μια χώρα στάχτη και θρύψαλα, ενδιαφέρει όμως τα μέγιστα την αμερικανική κυβέρνηση.

Γι’ αυτό και στις τουρκικές αιτιάσεις που αφορούν τη Σουηδία, γιατί η ένταξη της Φιλανδίας μπορεί να προχωρήσει κανονικά, αλλά η χώρα δεν επιθυμεί να προχωρήσει μόνη της, δηλαδή ότι πρέπει να κάνει συγκεκριμένα βήματα για να καμφθούν οι τρομοκρατικές ανησυχίες της Άγκυρας, ο Μπλίνκεν απάντησε ότι αυτά έχουν ήδη γίνει.

Όπως είπε χαρακτηριστικά και οι δύο χώρες έχουν κάνει όσα απαιτούνται από το μνημόνιο που έχουν υπογράψει με την Τουρκία, ενώ επεσήμανε ότι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ δεν είναι διμερές ζήτημα.

Η αλήθεια είναι ότι η Ουάσιγκτον περίμενε τη σχετική καθυστέρηση μέχρι την επόμενη σύνοδο της Συμμαχίας, αλλά φαίνεται αποφασισμένη να έχει λύσει οριστικά το ζήτημα πριν τη διενέργεια της.

Ο παράγοντας Ρωσία

Για την ιστορία, η πρώτη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Τουρκία είχε προγραμματιστεί εδώ και αρκετό καιρό, αλλά είχε μείνει στα χαρτιά λόγω της εκτράχυνσης των σχέσεων των δύο χωρών, με αφορμή την τουρκική αγορά συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας από τη Ρωσία.

Η χώρα του Βλαντιμίρ Πούτιν και η σχέση συνεργασίας, που έχει επίσημα και από την πίσω πόρτα λόγω των δυτικών κυρώσεων για τον ρωσικό πόλεμο στα ουκρανικά εδάφη με τον Ερντογάν, θα συνεχίσει να αποτελεί πηγή ανησυχίας για τον Τζο Μπάιντεν και το επόμενο χρονικό διάστημα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι  ο Μπλίνκεν πριν την Άγκυρα και την Αθήνα βρέθηκε στη Διάσκεψη του Μονάχου, όπου συνάντησε τον Ουάνγκ Γι, επικεφαλής του τομέα εξωτερικής πολιτικής του Κομμουνιστικού Κόμματος με τον οποίο και τα είπαν για το επεισόδιο με το κινεζικό αερόστατο πάνω από τον Ατλαντικό και ακούστηκε ότι η Κίνα είναι έτοιμη να συνδράμει με πολεμικό υλικό τις ρωσικές δυνάμεις στα ουκρανικά εδάφη.

Εκλογές για τρεις

Με δεδομένο ότι το ίδιο Σαββατοκύριακο ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταπιάστηκε τόσο με τον προβληματικό Καύκασο στη συνάντηση των ηγετών της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν όσο και με την πυριτιδαποθήκη της Μέσης Ανατολής μέσω τηλεφωνικών επικοινωνιών του με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου του Ισραήλ και τον Μαχμούντ Αμπάς της Παλαιστινιακής Αρχής, είναι προφανές ότι η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ έχει πατήσει γκάζι.

Γιατί εκλογές δεν αναμένονται μόνο στην Ελλάδα και την Τουρκία, αλλά και στις ΗΠΑ τον επόμενο χρόνο.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024