Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Άντονι Μπλίνκεν: Συναντήθηκε με τον Ταγίπ Ερντογάν

Άντονι Μπλίνκεν: Συναντήθηκε με τον Ταγίπ Ερντογάν

Ο Άντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε στο αεροδρόμιο με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μετά την κοινή συνέντευξη Τύπου Μπλίνκεν – Τσαβούσογλου, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας συνάντησε τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, μερικές ώρες πριν το ταξίδι στην Ελλάδα.

Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν κεκλεισμένων των θυρών, στην αίθουσα εκδηλώσεων του αεροδρόμιου Εσενμπογκάι στην Άγκυρα. Παρόντες ήταν ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Άγκυρα, Τζέφρι Φλέικ.

Ποια θέματα τέθηκαν επί τάπητος

To ζήτημα της πώλησης και του εκσυγχρονισμού των F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία, αλλά και η διεύρυνση του ΝΑΤΟ, με την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης μεταξύ Ερντογάν και Μπλίνκεν.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέφερε πως η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει την πώληση των μαχητικών στην Τουρκία. Οπως τόνισε, και στην συνέντευξη Τύπου είναι «εθνικό συμφέρον και συμφέρον ασφάλειας» για την κυβέρνηση Μπάιντεν η αναβάθμιση των F-16 που ήδη διαθέτει η Αγκυρα, καθώς και η πώληση νέων στην Τουρκία. Σημείωσε, πάντως, ότι, ενώ ο Λευκός Οίκο βρίσκεται σε επαφή με το Κογκρέσο για το ζήτημα, δεν είναι σε θέση να ορίσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Τι μέλλει γενέσθαι με Σουηδία και Φινλανδία

Ως προς τα αιτήματα της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι συζήτησε με τον Αμερικανό ομόλογό του τι περιμένει η Αγκυρα από τη Στοκχόλμη και το Ελσίνκι, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες με τις δύο χώρες συνεχίζονται. Οπως ανέφερε, όλα τα μέρη του ΝΑΤΟ πρέπει να πείσουν τη Σουηδία να κάνει συγκεκριμένα βήματα για να καμφθούν οι ανησυχίες της Αγκυρας.

Από την πλευρά του, ο Αντονι Μπλίνκεν σημείωσε ότι η Φινλανδία και η Σουηδία έχουν ήδη κάνει συγκεκριμένα βήματα σε ό,τι αφορά το μνημόνιο που έχουν υπογράψει με την Τουρκία και επεσήμανε ότι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ δεν είναι διμερές ζήτημα, κινούμενος στην κατεύθυνση της κλιμάκωσης της πίεσης της Ουάσιγκτον προς την Αγκυρα. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σημείωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ εκτιμούν τα θετικά βήματα που γίνονται για βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας με Ελλάδα και Αρμενία.

Σεισμός στην Τουρκία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ευχαρίστησε τον Αμερικανό ομόλογό του για τη βοήθεια που παρείχε η Ουάσιγκτον μετά τον σεισμό, με τον Αντονι Μπλίνκεν να δηλώνει ότι οι ΗΠΑ θα στηρίζουν την Τουρκία για όσο χρειαστεί.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σημείωσε, πάντως, ότι δεν χρειάζεται να συμβαίνουν φυσικές καταστροφές για να βελτιωθούν οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας και ζήτησε άρση των αμερικανικών κυρώσεων στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας, με τον Α. Μπλίνκεν να σημειώνει ότι Ουάσιγκτον και Αγκυρα δεν συμφωνούν σε κάθε θέμα, ωστόσο η σχέση των δύο χωρών είναι ανθεκτική απέναντι στις προκλήσεις.

Πόλεμος στην Ουκρανία

Σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία δεν εξάγει στη Ρωσία προϊόντα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην αμυντική βιομηχανία. Οπως τόνισε, η Αγκυρα έλαβε μέτρα για να αποτραπούν πιθανές παραβιάσεις των κυρώσεων στη Μόσχα.

Από την πλευρά του, ο Αντονι Μπλίνκεν ανέφερε ότι ήταν κρίσιμη η «καθαρή φωνή» της Τουρκίας σε ό,τι αφορά την υποστήριξη της κυριαρχίας της Ουκρανίας.

Sports in

Απίστευτο αυτό που συμβαίνει με την Μακάμπι στη φετινή Euroleague (vids)

Η Μακάμπι Τελ Αβίβ σε 9 εκτός έδρας παιχνίδια με τις top-10 ομάδες της Euroleague κέρδισε μόνο τον Παναθηναϊκό, τον οποίο μάλιστα νίκησε δύο φορές στην Αθήνα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024