Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σεισμός: Τι ανέβασαν οι αυτόπτες μάρτυρες της καταστροφής στα social media

Σεισμός: Τι ανέβασαν οι αυτόπτες μάρτυρες της καταστροφής στα social media

Δεν υπάρχει κίνδυνος για τσουνάμι στις ανατολικές ακτές της Μεσογείου.

Το τεράστιο μέγεθος της σεισμικής καταστροφής σε Τουρκία και Συρία αποδεικνύουν περίτρανα τα βίντεο και οι εικόνες, που τράβηξαν οι αυτόπτες μάρτυρες και στις δύο χώρες.

Το τρέμουλο της γης ξεκίνησε με τον κύριο σεισμό των 7.8 Ρίχτερ, που ξεκίνησε στις 04.17 τοπική ώρα και έγινε αισθητός σε απόσταση 100 χιλιομέτρων προς κάθε κατεύθυνση μακριά από το επίκεντρο του στη νότια Τουρκία και στη βόρεια Συρία.

Πολλοί εξ αυτών περιγράφουν πως πετάχτηκαν από τα κρεβάτια τους και κατευθύνθηκαν στα αυτοκίνητα τους για προστασία, χωρίς να πάρουν μαζί τους απολύτως τίποτα.

Τραγικές μαρτυρίες

«Ποτέ μου δεν έχω ξαναπεράσει κάτι τέτοιο στα 40 μου χρόνια», λέει ο ίδιος στο BBC. «Το κούνημα ήταν τρεις φορές χειρότερο από κάθε άλλη προηγούμενη φορά».

Στα Άδανα, 209 χιλιόμετρα δυτικά, η Νιλοφέρ πίστευε ότι θα πέθαινε μαζί με την οικογένεια της. «Κουνιόμασταν ασταμάτητα για πάνω από ένα λεπτό», αναφέρει. «Είπα στους δικούς μου, είναι σεισμός, ας πεθάνουμε όλοι μαζί, στο ίδιο μέρος… Ήταν το μόνο που πέρασε στο μυαλό μου», προσθέτει.

Ο Ερντέμ και η Νιλοφέρ ξεγέλεσαν το θάνατο, αλλά δεν έχουν πλέον σπίτια για να επιστρέψουν. Τους στοιχειώνουν ακόμα τα ουρλιαχτά των παγιδευμένων στα συντρίμμια, που έσπευσαν να βοηθήσουν με γυμνά χέρια.

Δεν ξέρουν ακόμα ότι οι νεκροί συμπατριώτες τους έχουν ήδη ξεπεράσει τα 3.500 άτομα, ένα νούμερο που εκτιμάται ότι θα ανέβει δραματικά όταν θα καταστεί δυνατόν να υπολογιστούν κατά προσέγγιση οι νεκροί χωρίς τάφο.

«Μετακινούσαμε μπάζα και τους τραβούσαμε όπως μπορούσαμε έξω μέχρι που ήρθαν τα συνεργεία και ανέλαβαν. Τα ουρλιαχτά όμως δεν σταμάτησαν» λέει εκείνος.

Δίπλα του ο Μουχιτsίν, που από τον πρώτο τρομερό σεισμό των 7.8 Ρίχτερ έχασε την αδελφή του και τα τρία παιδιά της, τον γαμπρό του και τους γονείς του στο Ντιγιάρμπακιρ.

Εικόνες Αποκάλυψης

Στο Καχραμάνμαρας, η Μελίσα Σαλμάν, μια 23χρονη δημοσιογράφος, λέει ότι έχει συνηθίσει να ζει με τους σεισμούς «Όμως είναι η πρώτη φορά που βιώνω κάτι τέτοιο. Νομίζαμε ότι ήρθε η Αποκάλυψη», είπε.

«Ίσα που προλάβαμε να βγούμε από το κτίριο», αναφέρει με τον τρόμο να ζωγραφίζει ακόμη τη φωνή του στο BBC ο Βεισέλ Σερβάν. «Μόλις βρεθήκαμε έξω, είδαμε έναν  άνθρωπο να έρχεται από το απέναντι κτίριο. Πριν μας φτάσει, αυτό κατέρρευσε κυριολεκτικά πάνω του», προσθέτει.

Ο Ορχάν Τατάρ, γενικός διευθυντής του τμήματος απόσβεσης κινδύνου της προεδρικής υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης (AFAD), ανακοίνωσε ότι έχουν καταρρεύσει συνολικά 5.606 κτίρια στην Τουρκία, ενώ από τα συντρίμμια τους έχουν μέχρι στιγμής διασωθεί 7.340 άνθρωποι.

Στα κλιμάκια έρευνας και διάσωσης συμμετέχουν περίπου 9.700 άνθρωποι σύμφωνα με την AFAD. Προς το παρόν δεν υπάρχει κίνδυνος για τσουνάμι στις ανατολικές ακτές της Μεσογείου.

Sports in

Η εντυπωσιακή προσέλευση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στη Euroleague

Η Euroleague έβγαλε το μέσο όρο των εισιτηρίων της, με αυτά να είναι περισσότερα από ποτέ άλλοτε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024