Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βρετανία: Ποιον ευνοούν οι κανόνες για την ανάδειξη του νέου ηγέτη των Τόρις

Βρετανία: Ποιον ευνοούν οι κανόνες για την ανάδειξη του νέου ηγέτη των Τόρις

Η Βρετανία για άλλη μια φορά δεν έχει πρωθυπουργό. Ποιος φαίνεται να ευνοείται από τους κανόνες που τέθηκαν.

Νωρίτερα σήμερα η γνωστή στοιχηματική εταιρεία Ladbrokes έδινε ως πρώτο φαβορί για την ηγεσία των Τόρις και την πρωθυπουργία της Βρετανίας τον Ρίσι Σούνακ. Ακολουθούσαν οι Πένι Μόρντοντ, Μπόρις Τζόνσον και Μπεν Γουάλας.

Όπως αναφέρει σε άμεση ανάλυσή του ο Guardian, στη live κάλυψή του για τις εξελίξεις μετά την παραίτηση της Λιζ Τρας, οι κανόνες που ανακοινώθηκαν από το κόμμα για την εσωκομματική διαδικασία είναι απίθανο να μετακινήσουν τον Σούνακ από την πρώτη θέση. Η βασική προϋπόθεση ότι κάθε υποψήφιος χρειάζεται τις υπογραφές στήριξης 100 βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος ουσιαστικά κλείνει τον δρόμο εκλογής στον πρώην πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

Τι θα γινόταν αν ψήφιζαν μόνο τα μέλη

Σύμφωνα με τον Guardian, αν ψήφιζαν μόνο τα μέλη του κόμματος τότε ο Τζόνσον θα έβγαινε νικητής. Όμως, από την ώρα που μπήκε αυτή η προϋπόθεση, ο ίδιος μπορεί να μη θέσει καν υποψηφιότητα. Μάλιστα, υπάρχουν αναφορές ότι μπορεί αυτός ο κανόνας να τέθηκε για να αποκλειστεί ο Τζόνσον από τη διαδικασία.

Επίσης, είναι δύσκολο να είναι υποψήφιος κάποιος από την δεξιά πτέρυγα των Τόρις, όπως η Σουέλα Μπρέιβερμαν ή η Κέμι Μπέιντνοχ, αφού δεν θα μπορέσουν να βρουν 100 υποστηριχτές στο κόμμα. Θυμίζουμε ότι οι βουλευτές των Τόρις είναι μόνο 357.

Στην ψηφοφορία του καλοκαιριού ο Σούνακ πήρε 137 ψήφους στην τελική ψηφοφορία και δεν θα έχει πρόβλημα να συγκεντρώσει 100 υποστηρικτές μέχρι τη Δευτέρα – ιδίως από τη στιγμή που οι οικονομικές προειδοποιήσεις – προβλέψεις του από το καλοκαίρι έχουν δικαιωθεί. Η Πένι Μόρντοντ έλαβε 105 ψήφους στην τελική ψηφοφορία και θα είναι σίγουρα επίσης υποψήφια – όχι μόνο επειδή η κοινοβουλευτική της απόδοση τη Δευτέρα εντυπωσίασε πολλούς συναδέλφους της, όπως σημειώνει ο Guardian.

Ωστόσο, το καλοκαίρι ο Μπεν Γουάλας δεν ήταν υποψήφιος. Τώρα φαίνεται ότι έχει δηλώσει ότι ενδιαφέρεται και είναι πιθανό ότι θα μπορούσε να συγκεντρώσει 100 υπογραφές στήριξης ως αντίπαλος του Σούνακ, όπως και η Μόρντοντ.

Είναι εξίσου πιθανό ότι, αν οι ηγετικές φυσιογνωμίες δυσκολευτούν να συγκεντρώσουν 100 ονόματα, θα μπορούσαν όλοι να καταλήξουν να υποστηρίξουν τον επικρατέστερο, ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι ο Σούνακ. Αυτό είναι που θέλουν ορισμένοι Συντηρητικοί.

Εάν τα μέλη καταλήξουν να πρέπει να επιλέξουν μεταξύ του Σούνακ, της Μόρντοντ ή του Γουάλας, η πρόσφατη δημοσκόπηση του YouGov δείχνει ότι θα επιλέξουν τον Σούνακ.

Δείτε τη δημοσκόπηση

Sports in

«Με ένα όνειρο...» - Μυθική υποδοχή των νικητών, σε έκσταση οι φίλοι του Ολυμπιακού

Στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος βρίσκεται το in μαζί με τους φιλάθλους του Ολυμπιακού που πήγαν να υποδεχθούν την αποστολή που τους έστειλε στον έβδομο ουρανό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024