Ελιά: Πώς γίνεται το κλάδεμα ανανέωσης
Η καρατόμηση των ελαιοδέντρων απαγορεύεται και τιμωρείται σύμφωνα με το νόμο
Με στόχο την προστασία του κερκυραϊκού ελαιώνα από την ανεξέλεγκτη κοπή των δέντρων, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Κέρκυρας εξέδωσε οδηγίες για τη διαδικασία του κλαδέματος ανανέωσης της ελιάς.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική νομοθεσία επιτρέπεται το κλάδεμα των ελαιοδέντρων, κατά το διάστημα από μέσα Οκτωβρίου μέχρι μέσα Μαρτίου.
Διαβάστε επίσης: Ελιά:Τι πρέπει να προσέξουν αυτή την εποχή οι παραγωγοί
Να σημειωθεί ότι η καρατόμηση των ελαιοδέντρων απαγορεύεται και τιμωρείται σύμφωνα με το νόμο. Επίσης, η εμπορία και μεταφορά των ξύλων από το κλάδεμα των ελαιοδέντρων πρέπει να συνοδεύεται από τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, διαφορετικά οι παραβάτες τιμωρούνται.
Οδηγίες για το κλάδεμα ανανέωσης
Το κλάδεμα ανανέωσης γίνεται σε ελαιόδεντρα γερασμένα και μεγάλου ύψους (Σχ. Α). Για παράδειγμα, ο Κερκυραϊκός ελαιώνας έχοντας πολλά τέτοια δέντρα επιδέχεται αυτού του είδους το κλάδεμα. Συνιστάται η εφαρμογή αυτού του κλαδέματος να γίνεται τμηματικά για να μην αλλοιώνεται το περιβάλλον και να μην χάνεται ολικά για μεγάλο χρονικό διάστημα η παραγωγή. Για να πετύχουμε την ανανέωση του δέντρου χρειάζεται να κάνουμε τις παρακάτω εργασίες:
1. Κόβουμε το δένδρο μετά την πρώτη διακλάδωση όπως στο Σχ. Β.
2. Ύστερα από 2-3 χρόνια καθαρίζουμε το δένδρο από τους λαίμαργους και τους άγριους βλαστούς που θα βγουν όπως στο Σχ. Γ.
3. Αφήνουμε το δένδρο να δημιουργήσει μία ικανοποιητική βλάστηση για 2-3 χρόνια.
4. Στο τελικό στάδιο κόβουμε όλους τους λαίμαργους και κάθετους βλαστούς, έτσι ώστε να μείνουν οι πλάγιοι οι οποίοι θα μας δώσουν καρπό όπως στο Σχ. Δ. Ένα με δύο χρόνια μετά το κλάδεμα ανανέωσης δεν ρίχνουμε καθόλου λίπασμα. Όλες οι παραπάνω εργασίες γίνονται σε μέρες που δεν βρέχει, έτσι ώστε να αποφύγουμε προσβολή από ασθένειες.


- Ο Πορζίνγκις το ενδεχόμενο επιστροφής στην Ευρώπη και η… Αθήνα
- Οι αθλητικές μεταδόσεις (11/1): Πού θα δείτε το Άρης – ΑΕΚ, το ματς του Παναθηναϊκού και τον τελικό Μπαρτσελόνα – Ρεάλ
- Ακλόνητοι στα μπλόκα οι αγρότες ετοιμάζονται για τη συνάντηση με Μητσοτάκη – «Κόκκινη γραμμή η επιβίωσή μας»
- ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ποιοι θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους από τις 12 έως τις 16 Ιανουαρίου
- Ιράν: Αναφορές για 116 νεκρούς – Τεχεράνη: «Θα πλήξουμε Ισραήλ, αμερικάνικες βάσεις αν οι ΗΠΑ παρέμβουν»
- Φωτιά σε διαμέρισμα στην Πατησίων – Απεγκλωβίστηκαν δύο άτομα
- Χειμερινές εκπτώσεις: Προσδοκίες για τζίρο άνω των 6 δισ. ευρώ
- Στην Καρδίτσα με Τζόουνς ο Ολυμπιακός – Εύκολο απόγευμα στο ΟΑΚΑ ο Παναθηναϊκός
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις




![Κολομβία: Έξι νεκροί σε συντριβή ιδιωτικού αεροσκάφους – Δημοφιλής τραγουδιστής μεταξύ των θυμάτων [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/Capture-57-135x85.jpg)

![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 11.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/mika-baumeister-jusdwg_T0dU-unsplash-315x220.jpg)





























































![Κολομβία: Έξι νεκροί σε συντριβή ιδιωτικού αεροσκάφους – Δημοφιλής τραγουδιστής μεταξύ των θυμάτων [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/Capture-57-315x220.jpg)

















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442