Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ελιά: Μένει πίσω η συγκομιδή λόγω έλλειψης εργατών γης

Ελιά: Μένει πίσω η συγκομιδή λόγω έλλειψης εργατών γης

Μειωμένη η συγκομιδή της πράσινης ελιάς «Χαλκιδικής» και της «Κονσερβολιάς»

Η έλλειψη εργατών γης αλλά και η ανοβρία σε διάφορες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας όπως στις Π.Ε. Φθιώτιδας, Φωκίδας, Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, έχουν οδηγήσει σε καθυστερήσεις στην συγκομιδή της επιτραπέζιας ελιάς με τους αγρότες να βρίσκονται σε απόγνωση.

Χαρακτηριστικό είναι ότι λίγο πριν τη λήξη της συγκομιδής της πράσινης ελιάς «Χαλκιδικής», σύμφωνα με την Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ), διαπιστώνεται μείωση της συγκομιδής με την ποσότητα, που συγκομίσθηκε μέχρι στιγμής να φθάνει περίπου στο 60% της παραγωγής, με πιθανή εξέλιξη ποσότητα του προϊόντος να οδηγηθεί μελλοντικά στην ελαιοποίηση (απόσυρση).

Διαβάστε επίσης: Εξαγωγές: Αυξητικοί οι ρυθμοί για επιτραπέζιες ελιές – Οι αποδόσεις της Ελλάδας

Την ίδια στιγμή, η συλλογή του πράσινου ελαιόκαρπου της ποικιλίας «Κονσερβολιά» έχει επίσης επιβραδυνθεί με βασική αιτία κυρίως την έλλειψη εργατικών χεριών, την παρατεταμένεη ανομβρία στις περιοχές παραγωγής και τις χαμηλές τιμές παραγωγού. Εκτιμάται ότι, ούτε το 35% της εσοδείας δεν έχει ακόμη συγκομιστεί.

«Η ολιγωρία που παρατηρήθηκε τα προηγούμενα χρόνια από τα αρμόδια υπουργεία και τις υπηρεσίες τους στην επίλυση του προβλήματος μετάκλησης αλλοδαπών εργατών γης από τις όμορες χώρες, έστρεψε μεγάλο αριθμό αυτών των εργατών προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες», επισημαίνει η ΔΟΕΠΕΛ, τονίζοντας ότι η σημερινή έλλειψη αυτών των εργατών έχει σαν συνέπεια την σημαντική αύξηση των ημερομισθίων και του κόστους παραγωγής του προϊόντος, κυρίως όμως η μη συλλογή των καρπών, πέραν της μείωσης του εισοδήματος, δημιουργεί και αισθήματα απόγνωσης.

Συσκέψεις για καταγραφή των αναγκών

Η έλλειψη εργατικών χεριών «καίει» τους αγρότες και ειδικότερα τους ελαιοπαραγωγούς, οι οποίοι βρίσκονται λίγο πριν τη συγκομιδή.

Για τον λόγο αυτό, αυτές τις ημέρες πραγματοποιούνται σειρά συσκέψεων σε διάφορες περιοχές της χώρας, στις οποίες καταγράφονται οι αυξημένες ανάγκες σχετικά με τις θέσεις εργασίας και τις ειδικότητες που θα καλυφθούν από πολίτες τρίτων χωρών με τη διαδικασία της μετάκλησης.

Οι αυξημένες και συνεχείς ανάγκες για εργασίες γης οδήγησαν τους αγρότες και τους αγροτικούς συνεταιρισμούς να ζητήσουν από τα συναρμόδια υπουργεία, αύξηση των εργατών για την ποιοτικότερη και αποτελεσματικότερη συγκομιδή και παραγωγή των προϊόντων τους.

Ασιατικό και Ουκρανικό ενδιαφέρον

Σε συζητήσεις βρίσκεται η χώρα μας, σύμφωνα με ενημέρωση του ΥπΑΑΤ, ώστε να έρθουν στην Ελλάδα περίπου 35.000 εργάτες γης από το Βιετνάμ.

Την ίδια ώρα στην Κρήτη, υπήρξε ένα πρώτο ενδιαφέρον από πρόσφυγες που προέρχονται κυρίως από την Ουκρανία. Η βασική όμως προϋπόθεση για να προχωρήσει η διαδικασία, είναι η εξεύρεση οικίας με νόμιμο μισθωτήριο, καθώς το κόστος στέγασης καλύπτεται από ευρωπαϊκά κονδύλια και απευθύνεται αποκλειστικά σε πολίτες που τελούν υπό το καθεστώς πρόσφυγα. Για τον λόγο αυτό ο Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας καλεί όλους τους ιδιοκτήτες σπιτιών που έχουν τη δυνατότητα να προβούν νόμιμη μίσθωση του διαθέσιμου ακινήτου να επικοινωνήσουν άμεσα με τα γραφεία του Συλλόγου, μιας και στην περιοχή υπάρχει -εκτός των άλλων- και σοβαρό στεγαστικό πρόβλημα.

Παράταση για μετάκληση

Υπενθυμίζεται ότι για τους εργάτες γης, με πρόσφατη ρύθμιση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, παρατάθηκε η ημερομηνία μετάκλησης εργατών για απασχόληση στον αγροτικό τομέα, έως 31 Μαρτίου 2023, η οποία αρχικά έληγε στο τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Οι υπόλοιπες διαδικασίες, παραμένουν ως ίσχυαν, δηλαδή οι εργοδότες μπορούν να αιτηθούν μετάκληση για χρονικό διάστημα 3 μηνών με δυνατότητα παράτασης για άλλους 3  μήνες. Η ίδια διαδικασία καλύπτει και τους παρατύπως διαμένοντες εργάτες τρίτων χωρών, ενώ οι ενδιαφερόμενοι εργοδότες μπορούν να καταθέσουν τα αιτήματά τους μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας https://portal.immigration.gov.gr/aitiseis-metaklisis-ergodoton.

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024