Μερομήνια – Έρχεται πολύ «βαρύς» χειμώνας
Με τι καιρό θα κάνουμε φέτος Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά
Τα μερομήνια βγήκαν και είναι εντυπωσιακά, με ανατροπές στο καιρικό σκηνικό μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.
Τα μερομήνια βασίζονται στις πρακτικές παρατηρήσεις των 12 πρώτων ημερών του Αυγούστου και για φέτος προβλέπουν σε γενικές γραμμές βαρύ χειμώνα, από τους πιο δυνατούς των τελευταίων ετών.
Πιο αναλυτικά, ο Δεκέμβριος από τις αρχές έως και τις 20 περίπου του μήνα προβλέπεται ήπιος με αρκετές όμως βροχές στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Τα μερομήνια, μας «λένε» ότι ουσιαστικά ο χειμώνας θα αρχίσει παραμονές Χριστουγέννων οπότε προβλέπεται κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας με χιονοπτώσεις σε όλη την χώρα εκτός από την νότια Ελλάδα.
Αυτή η κακοκαιρία δε θα αλλάξει μέχρι και τις 5 Ιανουαρίου του 2022.

Αλκυονίδες το Γενάρη και μετά βαρυχειμωνιά
Θα ακολουθήσουν Αλκυονίδες μέρες έως τις 15 του Ιανουαρίου, αλλά θα υπάρξει μεγάλη αλλαγή του σκηνικού του καιρού και θα έχουμε βαρυχειμωνιά στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Το μεγάλο ξέσπασμα του καιρού αναμένεται μετά τις 15 Ιανουαρίου. Εκείνη την περίοδο, το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι οι πολικές θερμοκρασίες σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Μάλιστα, σύμφωνα με τα μερομήνια θα έχουμε κακοκαιρία διαρκείας έως τις αρχές Φεβρουαρίου.
Στη συνέχεια οι νοτιάδες θα πάρουν το πάνω χέρι αλλά όχι για πολύ…
Τα χιόνια θα μας επισκεφθούν αρκετές φορές, ακόμη και μέχρι τα μέσα του Μαρτίου. Μετά τις 15 Μαρτίου θα δούμε κάποιες ήπιες ημέρες, ωστόσο θα σημειώνονται βροχές μέχρι τις Αρχές Απριλίου.
Τι είναι τα Mερομήνια
Τα Μερομήνια είναι μια παλαιά μέθοδος «πρόβλεψης» του καιρού για όλο τον ερχόμενο χρόνο, που εμπιστεύονταν ιδαίτερα οι παλαιότερες γενιές.
Όσοι γνωρίζουν, παρατηρούν τον καιρό του Αυγούστου για 12 ημέρες, εκ των οποίων κάθε μία αντιπροσωπεύει τον καιρό τον επόμενων μηνών.
Δηλαδή, η πρώτη ημέρα μας δείχνει τι καιρό θα κάνει τον ερχόμενο Αύγουστο, η δεύτερη για τον Σεπτέμβριο, η τρίτη για τον Οκτώβριο, κ.ο.κ.
- ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ποιοι θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους από τις 12 έως τις 16 Ιανουαρίου
- Ιράν: Αναφορές για 115 νεκρούς – Τεχεράνη: «Θα πλήξουμε Ισραήλ, αμερικάνικες βάσεις αν οι ΗΠΑ παρέμβουν»
- Φωτιά σε διαμέρισμα στην Πατησίων – Απεγκλωβίστηκαν δύο άτομα
- Χειμερινές εκπτώσεις: Προσδοκίες για τζίρο άνω των 6 δισ. ευρώ
- Στην Καρδίτσα με Τζόουνς ο Ολυμπιακός – Εύκολο απόγευμα στο ΟΑΚΑ ο Παναθηναϊκός
- Συνελήφθη ο Τίμοθι Μπάσφιλντ: Κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων – Οι προκλητικές δηλώσεις του
- Ο σκύλος γαβγίζει συνέχεια – Μήπως είναι μια συμπεριφορά που ευθυνόμαστε εμείς;
- Νέα δημοσιεύματα για Αντίνο: «Ο Παναθηναϊκός είναι διατεθειμένος να αναλάβει μέρος των φόρων της μεταγραφής»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις




![Κολομβία: Έξι νεκροί σε συντριβή ιδιωτικού αεροσκάφους – Δημοφιλής τραγουδιστής μεταξύ των θυμάτων [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/Capture-57-135x85.jpg)

![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 11.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/mika-baumeister-jusdwg_T0dU-unsplash-315x220.jpg)
















































![Κολομβία: Έξι νεκροί σε συντριβή ιδιωτικού αεροσκάφους – Δημοφιλής τραγουδιστής μεταξύ των θυμάτων [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/Capture-57-315x220.jpg)


















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442