Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ - Ο βίος και η πολιτεία του κυρίου… «Love Gov»

ΗΠΑ – Ο βίος και η πολιτεία του κυρίου… «Love Gov»

Εισαγγελική έρευνα «καίει» τον Δημοκρατικό κυβερνήτη της Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο για σεξουαλικές παρενοχλήσεις γυναικών. Στελέχη των Δημοκρατικών και ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν τον καλούν να παραιτηθεί. Ο ίδιος αρνείται

«Είδα να σε αναφέρουν πρόσφατα ως “Love Gov” και αναρωτιόμουν εάν αυτό θα σε κάνει πιο μαλακό απέναντι στον πρόεδρο», αστειεύτηκε ο δημοσιογράφος του δικτύου CNN, Κρις Κουόμο, χρησιμοποιώντας ένα από τα παρατσούκλια -λογοπαίγνιο των λέξεων love (αγάπη) και governor (κυβερνήτης)- του συνεντευξιαζόμενου: του μεγαλύτερου αδελφού του και Δημοκρατικού κυβερνήτη της Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο.

«Πάντα ήμουν ένας ήπιος τύπος», απάντησε χαμογελαστός ο τελευταίος. «Είμαι ο Κυβερνήτης της Αγάπης. Είμαι ένας cool τύπος, με χαλαρή διάθεση. Το ξέρεις».

Ήταν Απρίλιος του 2020 και ο χαρισματικός Άντριου Κουόμο θεωρείτο ένα από τα πολιτικά σύμβολα της μάχης κατά της πανδημίας, εν μέσω της χαοτικής προεδρίας Τραμπ.

Τόσο, ώστε ορισμένοι να μιλούν τότε ακόμη και για πιθανή υποψηφιότητά του για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών.

Περίπου 16 μήνες μετά, ο εδώ και δέκα χρόνια κυβερνήτης της Νέας Υόρκης είναι πολιτικά απομονωμένος, αντιμέτωπος με σοβαρότατες καταγγελίες και δίνει μάχη για να σώσει τη φθίνουσα πολιτική καριέρα του, την οποία έχτιζε με μεθοδικότητα, επί χρόνια.

Η έκθεση που δημοσιοποίησε την Τρίτη -κατόπιν ανεξάρτητης έρευνας- η γενική εισαγγελέας Νέας Υόρκης, Λετίτια Τζέιμς είναι καταπέλτης για τον ίδιο, κατονομάζοντάς τον για τη σεξουαλική παρενόχληση ένδεκα γυναικών, κατά παράβαση της ομοσπονδιακής και πολιτειακής νομοθεσίας.

Στις 165 σελίδες της, περιγράφεται με κάθε λεπτομέρεια η ανάρμοστη συμπεριφορά του κυβερνήτη, επιβεβαιώνοντας καταγγελίες νυν και πρώην συνεργατών του Κουόμο.

Για άσεμνες χειρονομίες, με αγγίγματα σε διάφορα σημεία του σώματός τους, και σχόλια σεξουαλικού περιεχομένου.

Για ένα «τοξικό» εργασιακό περιβάλλον. Για εκδικητικές συμπεριφορές κατά όσων αποφάσισαν να μιλήσουν δημόσια.

Από τα ψηλά, στα χαμηλά

Ο 63χρονος Κουόμο -πρώην γενικός εισαγγελέας Νέας Υόρκης και ήδη τρεις φορές κυβερνήτης της αμερικανικής πολιτείας- απορρίπτει τις καταγγελίες.

«Ποτέ δεν άγγιξα ή προσέγγισα κάποιον ανάρμοστα», ανέφερε σε δημόσια παρέμβασή του, αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης.

«Φιλώ τους ανθρώπους στα χέρια», τόνισε ο Αμερικανο-ιταλός κυβερνήτης. «Αγκαλιάζω τους ανθρώπους, άνδρες και γυναίκες. Μερικές φορές λέω «Ciao, bella». Περιστασιακά, μπορεί να πω πάνω στην κουβέντα ένα “γλυκιά μου”, “καλή μου” ή “καρδούλα μου”».

Έτσι «εκφράζω εγκαρδιότητα», όπως έμαθα από «τη μητέρα και τον πατέρα μου», είπε, αποφεύγοντας αυτή τη φορά να αναφερθεί ονομαστικά στον εκλιπόντα πατέρα του και πρώην κυβερνήτη Νέας Υόρκης, Μάριο Μ. Κουόμο.

Απέδωσε τις καταγγελίες σε παρεξηγήσεις λόγω διαφορών «γενέων ή πολιτισμών».

Και προς επίρρωση, το επιτελείο του δημοσιοποίησε μία δική του έκθεση, με δεκάδες φωτογραφίες που δείχνουν Αμερικανούς πολιτικούς, και κυρίως τον Άντριου Κουόμο, να αγκαλιάζουν και να φιλούν κόσμο: από απλούς πολίτες, έως προέδρους.

Η προσπάθεια δεν πείθει, ωστόσο, και δη πρωτοκλασάτα στελέχη των Δημοκρατικών, που καλούν δημόσια πια τον Κουόμο να παραιτηθεί.

Το έκανε μέχρι και ο ίδιος Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν, στενός οικογενειακός φίλος και εσωκομματικός σύμμαχος, που προ μηνών λεγόταν ότι ήταν έτοιμος να δώσει στον Κουόμο μία θέση στην νέα κυβέρνηση και στο υπουργικό συμβούλιο.

Ταραχώδης συνέχεια

Έχοντας ανακοινώσει από πρόπερσι ότι σκοπεύει να διεκδικήσει μια τέταρτη θητεία ως κυβερνήτης, στις τοπικές εκλογές του 2022, ο Κουόμο αρνείται να παραιτηθεί.

Η έρευνα της γενικής εισαγγελίας της Νέας Υόρκης δεν ήταν ποινικής φύσης και, όπως ξεκαθάρισε η Λετίτια Τζέιμς, δεν θα οδηγήσει στην άσκηση δίωξης εναντίον του. Τουλάχιστον όχι απευθείας…

Ήδη πάντως η εισαγγελία του Όλμπανι, πρωτεύουσας της πολιτείας της Νέας Υόρκης, αλλά και άλλων κομητειών, ζήτησαν το ερευνητικό υλικό της έκθεσης.

Ενώ στην πολιτειακή Βουλή της Νέας Υόρκης άρχισαν ήδη να κινούνται οι διαδικασίες για την παραπομπή του κυβερνήτη σε δίκη με το ερώτημα της καθαίρεσης.

Κατ’ αντιστοιχία, δηλαδή, με ότι είχε συμβεί σε ομοσπονδιακό επίπεδο με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, για άλλους όμως λόγους, ή παλαιότερα για αντίστοιχους λόγους με τον Μπιλ Κλίντον, στην κυβέρνηση του οποίου είχε υπηρετήσει ο Άντριου Κουόμο.

«Οι εξελίξεις μπορεί να είναι άμεσες», γράφουν οι New York Times. «Η διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε μόλις ένα μήνα», αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές, «και η δίκη στην πολιτειακή Γερουσία μπορεί να αρχίσει ακόμη και στα τέλη Σεπτεμβρίου».

Σε βάρος του Κουόμο, εν τω μεταξύ, «τρέχουν» άλλες δύο έρευνες.

Η μία γίνεται σε ομοσπονδιακό επίπεδο για τον χειρισμό των στοιχείων της πανδημίας από την πολιτεία της Νέας Υόρκης ως προς τα θύματα της Covid-19 σε οίκους ευγηρίας.

Ήδη, η γενική εισαγγελία της πολιτείας αναφέρει σε σχετικό πόρισμά της ότι οι επίσημοι αριθμοί μπορεί να είναι έως και 50% πιο χαμηλοί από την πραγματικότητα.

Η δεύτερη έρευνα διεξάγεται και πάλι από την Λετίτια Τζέιμς και αφορά σε ενδεχόμενη έτερη παραβίαση της νομοθεσίας από τον Άντριου Κουόμο, μετά τις καταγγελίες ότι χρησιμοποίησε υπαλλήλους της πολιτείας για τη συγγραφή και την προώθηση του βιβλίου του με θέμα την κρίση της πανδημίας, αποφέροντας στον ίδιο έσοδα 5,1 εκατομμυρίων δολαρίων.

Αυτοβιογραφικό, το βιβλίο κυκλοφόρησε το περασμένο φθινόπωρο, υπό τον τίτλο: «Αμερικανική κρίση: Μαθήματα ηγεσίας από την πανδημία της Covid-19».

«Το ερώτημα είναι τι κάνεις με τον φόβο και αν θα υποκύψεις» γράφει σε ένα σημείο ο Κουόμο.

«Δεν θα άφηνα τον φόβο να με ελέγξει. Ο φόβος κράτησε την αδρεναλίνη μου σε υψηλά επίπεδα και αυτό ήταν θετικό. Όμως δεν θα άφηνα τον φόβο να γίνει κάτι αρνητικό και να τον μεταδώσω. Ο φόβος είναι επίσης ένας ιός».

Προετοιμασίες για την επόμενη ημέρα

Προφανώς ο ίδιος τώρα υπολογίζεται, μεταξύ άλλων, στη δημοφιλία του -αν και εκτιμάται ότι έχει μειωθεί τώρα σημαντικά- στις ισχυρές διασυνδέσεις του, στο επικοινωνιακό του χάρισμα και στο ισχυρό ένστικτο πολιτικής επιβίωσης, που τον ανέδειξε το προηγούμενο διάστημα στις τάξεις των Δημοκρατικών.

Υπό το βάρος όμως των σοβαρών καταγγελιών, έχει μένει πια σχεδόν χωρίς κανένα σύμμαχο.

Ήδη, ακούγονται διάφορα ονόματα ως πιθανές νέες υποψηφιότητες των Δημοκρατικών για τη θέση του κυβερνήτη Νέας Υόρκης, στις εκλογές που θα γίνουν σε περίπου ένα χρόνο -μεταξύ αυτών και της Αφροαμερικανής Λετίτια Τζέιμς.

Μέχρι τότε, σε περίπτωση παραίτησης ή καθαίρεσης του Κουόμο, θα τον αντικαταστήσει -για πρώτη φορά στη ιστορία της πολιτείας- μία γυναίκα: η νυν αντικυβερνήτης Κάθι Χόκουλ.

«Πιστεύω αυτές τις γενναίες γυναίκες και θαυμάζω το κουράγιο τους να μιλήσουν», τόνισε η ίδια σε ανακοίνωσή της. «Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου».

«Σε αμιγώς πολιτικό επίπεδο», επισημαίνει ο Τζέραλντ Φ. Σιντ της Wall Street Journal, η υπόθεση Κουόμο «φωτίζει επίσης κάποιες ευρύτερες αλλαγές τους Δημοκρατικούς: μια μεταβαλλόμενη εσωκομματική δομή εξουσίας, την ανάδειξη νέων προτεραιοτήτων και τη δυσκολία να αποφευχθούν εσωτερικές διαμάχες, ενώ το κόμμα είναι στην εξουσία».

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024