Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το Διεθνές Φεστιβάλ Κρουστών έρχεται για πρώτη φορά στο Ρέθυμνο

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κρουστών έρχεται για πρώτη φορά στο Ρέθυμνο

Φέτος το καλοκαίρι, η πόλη του Ρεθύμνου θα πάλλεται στο ρυθμό, στα χρώματα και την παράδοση των κρουστών!

Δημιουργία, αλληλεπίδραση, κίνηση, και έκφραση συναισθημάτων, σε ένα πολύκροτο Φεστιβάλ με διεθνείς συμμετοχές κάτω από τον έναστρο ρεθυμνιώτικο ουρανό τον Ιούλιο, στην κάρδια του καλοκαιριού! Η Act for Art σε συνδιοργάνωση και υπό την Αιγίδα του Δήμου Ρεθύμνου-Κ.Ε.ΔΗ.Ρ διοργανώνει το Διεθνές Φεστιβάλ Κρουστών Ρεθύμνου που θα ανοίξει για πρώτη φορά τις πύλες του από τις 20 έως 24 Ιουλίου με την υπογραφή του καλλιτεχνικού διευθυντή Τάκη Βασιλείου.

Καλεσμένοι από το εξωτερικό, μεγάλα ονόματα της διεθνούς κοινότητας κρουστών, οι σημαντικότεροι εκπρόσωποι της ελληνικής σκηνής, καθώς και σημαντικοί μουσικοί από την Κρήτη, θα αφηγηθούν την δική τους ιστορία σε έναν διαπολιτισμικό μουσικό διάλογο, που θα ορίζεται από μια πανδαισία ήχων και ρυθμών, μια μουσική γιορτή για όλες τις ηλικίες. Αρχέγονη παράδοση, world music, street culture, flamenco, σύγχρονη μουσική, συνθέτουν ένα μουσικό μωσαϊκό που μέσα από την τέχνη των κρουστών θα αναδείξει το Φεστιβάλ σε ένα τριήμερο γεμάτο ρυθμό!

Άλλωστε, το φεστιβάλ γεννήθηκε από το όραμα του Δημάρχου Ρεθύμνου Γιώργου Μαρινάκη και του αντιδημάρχου Θωμά Κρεβετζάκη να δημιουργήσουν ένα μεγάλο μουσικό γεγονός που κάθε καλοκαίρι θα γίνει σημείο αναφοράς για την πόλη. Μια συνάντηση διεθνούς φήμης καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο και την Ελλάδα που θα τοποθετήσει το Ρέθυμνο, την Κρήτη και κατ’ επέκταση την Ελλάδα στην διεθνή μουσική ατζέντα.

Το Φεστιβάλ με πρωταγωνιστή τα κρουστά (χωρίς βέβαια να λείπουν άλλα όργανα που δεν είναι απλά συνοδευτικά αλλά παίζουν κι αυτά κυρίαρχο ρόλο) αποτελεί μια μουσική συνάντηση ανατολής και δύσης, μουσικών παραδόσεων από όλο τον κόσμο από την Αμερική ως την Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.

Πολύ σημαντικό στοιχείο είναι ότι δεν είναι ακαδημαϊκό, δεν απευθύνεται σε κάποια μουσική ελίτ, απευθύνεται σε όλο τον κόσμο. Στόχος είναι η μουσική που θα εκπροσωπείται στο Φεστιβάλ να γίνει κτήμα του κοινού, ο κόσμος να την αγαπήσει και να τη διαδώσει. Ένα Φεστιβάλ όπου διεθνούς φήμης καλλιτέχνες θα αφηγηθούν τη δική τους μουσική ιστορία σε έναν εύληπτο διαπολιτισμικό διάλογο ώστε να γίνει κοινό κτήμα και βίωμα του ευρύτερου κοινού. Παράλληλα, πλαισιωμένο από εκπαιδευτικές δράσεις και εκδηλώσεις ανάδειξης της μουσικής των κρουστών μέσα από άλλες τέχνες το Φεστιβάλ αναδεικνύει τον εκπαιδευτικό και καλλιτεχνικό του χαρακτήρα.

Οι κεντρικές συναυλίες του Φεστιβάλ θα φιλοξενηθούν στο βενετσιάνικο κάστρο της Φορτέτζας, ένα μοναδικό μνημείο που δεσπόζει στην καρδιά της πόλης του Ρεθύμνου. Μουσικοί και κοινό από διαφορετικά μέρη του κόσμου θα συναντηθούν σε έναν οικουμενικό μουσικό διάλογο, μια μοναδική γιορτή που απευθύνεται σε όλους! Η βασική φιλοσοφία της κεντρικής αυτής σκηνής είναι μια μουσική συνάντηση ανατολής και δύσης με πρωταγωνιστή τα κρουστά. Ο Αμερικανός The Bucket Boy θα παίξει στις 23 Ιουλίου με αναλώσιμα υλικά, ο Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης θα παίξει στις 22 Ιουλίου δικές του jazz συνθέσεις, οι De Todas Formas θα φέρουν στις 24 Ιουλίου το ισπανικό Flamenco στη σκηνή της Φορτέτζας με μουσική και χορό και το σύνολο κρουστών Percussion4one στις 22 Ιουλίου με τον Tigran

Sargsyan με παραδοσιακές μουσικές από Βραζιλία μέχρι την λεκάνη της Μεσογείου. Ο Itamar Doari στις 22 Ιουλίου από το Ισραήλ ένας διεθνώς γνωστός καλλιτέχνης (μουσικός και συνθέτης), οι μουσικές συνθέσεις του οποίου εμπνέονται και από την έρευνα της μουσικής παράδοσης του τόπου του (Ισραήλ) αλλά και όλης της Μέσης Ανατολής ως την Αφρική.

Την Κρήτη εκπροσωπούν τρεις τοπικές μπάντες οι Σκίουρο5 με την Μαρία Κώτη (23/7), οι TOPOS και οι Al Hanim Trio (22/7), οι οποίες ανοίγουν τις συναυλίες όχι ως support αλλά ως καλλιτέχνες που συμμετέχουν ισότιμα στο πρόγραμμα. Τους σολίστες συνοδεύουν μερικοί από τους πιο καταξιωμένους μουσικούς στη χώρα μας όπως ο Τάκης Φαραζής, ο Haig Yazdjian, συνθέσεις του οποίου θα παρουσιαστούν στην Φορτέτζα, ο Πέτρος Βαρθακούρης και ο Παντελής Ντζιάλας.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ ο Δήμος Ρεθύμνης προσφέρει πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δράσεις με ελεύθερη είσοδο, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε ένα ευρύτερο κοινό να έρθει σε επαφή και να γνωρίσει καλύτερα την ιδιαίτερη αλλά και ξεσηκωτική μουσική των κρουστών. Οι δράσεις περιλαμβάνουν: Γαστρονομία “Percussion B (eat)s ”, Live & Performances, Εκπαιδευτικές Δράσεις , και Έκθεση Φωτογραφίας/Προβολή.

“PERCUSSION B(EAT)S” (Κρουστά και Γαστρονομία) | Πλατεία Μικρασιατών

20-21 Ιουλίου | Προσέλευση από τις 19:00

Πως συνδέονται τα κρουστά με τη γαστρονομία; Μέσω της μουσικής! Η μουσική των κρουστών μέσα από τις 4 ηπείρους που εκπροσωπούνται στο Rethymnon Percussion Festival (Ευρώπη, Ασία, Αμερική, Αφρική), θα ενωθεί με τη γαστρονομία σε μία πολιτισμική ενότητα που θα περιλαμβάνει κουζίνες του κόσμου μαζί με την φημισμένη κουζίνα της Κρήτης!

LIVE SESSIONS/PERFORMANCES | Πλατεία Μικρασιατών

20-21 Ιουλίου | Προσέλευση από τις 19:00

Μουσική, παραστατικές τέχνες και εικαστικά στον ρυθμό των κρουστών, θα πρωταγωνιστούν στην Πλατεία Μικρασιατών με δωρεάν είσοδο στις 20 & 21 Ιουλίου! Ο The Bucket Boy (Matthew Pretty) από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, από τους headliners στις συναυλίες του Φεστιβάλ Κρουστών, το σύνολο κρουστών o Bombo από το Ρέθυμνο που θα μας ταξιδέψει με βραζιλιάνικους ρυθμούς, οι Sea Clown Sailing Circus, μια διεθνής Ομάδα New Circus που κάνει τα πάντα: χορεύει, τραγουδάει, παίζει μουσική, κάνει ακροβατικά και ζογκλερικά, και η εικαστικός Λία Κουτελιέρη με ένα art- in- progress έργο που θα δημιουργηθεί στην Πλατεία Μικρασιατών μπροστά στο κοινό και θα βρει τη θέση του στην Φορτέτζα κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Κρουστών.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ | Workshops, Σεμινάρια

Ο τομέας της εκπαίδευσης έχει μια πολύ ξεχωριστή θέση στο φεστιβάλ. Στόχος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Φεστιβάλ είναι η γνωριμία των παιδιών με τη μουσική και τα κρουστά, η επιμέρους επιμόρφωση σπουδαστών μουσικής ή μουσικών αλλά και η εν γένει καλλιτεχνική όσμωση που θα προκύψει μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία.

Πρόγραμμα Εκπαιδευτικών Δράσεων (Συμμετοχή Δωρεάν)

20.07| “Η παραδοσιακή Μουσική στο σήμερα ” (από 15 ετών) Σεμινάριο για τους τρόπους εξέλιξης και ανανέωσης της παραδοσιακής μουσικής με σύγχρονα μέσα και σύγχρονα μουσικά όργανα.

Από την Ομάδα Σκίουρο5 | Σπίτι του Πολιτισμού, ώρα: 11:00-12:00

21.07 | “ Ας μιλήσουμε στην Γλώσσα των Κρουστών ” (από 10 ετών): Εργαστήρι για τις βασικές αρχές του ρυθμού ως γλώσσα μέσα από το πρίσμα των Βραζιλιάνικων ρυθμών. Ζωηροί, χορευτικοί, παιχνιδιάρικοι και δυναμικοί, δίνουν αφορμή στους συμμετέχοντες να ανακαλύψουν ταλέντα και πτυχές που ίσως αγνοούσαν. Γνωριμία με τα όργανα και εισαγωγή στο ρυθμικό αλφάβητο.

Από τον Μάνο Ναζλή | Δημοτικός Κήπος Ρεθύμνου, ώρα: 10:00-11:30

21.07 | “Ανακαλύπτοντας τους βασικούς ρυθμούς του Flamenco”: Εργαστήριο γνωριμίας με τον χορό και την μουσική Flamenco μέσα από τα μουσικά όργανα των κρουστών.

Από την Ομάδα De Todas Formas | Σπίτι του Πολιτισμού, ώρα: 11:30-12:30

22.07 |Street Drumming” (από 15 ετών): Πως να αυτοσχεδιάσεις με διάφορα αντικείμενα και να δημιουργήσεις μοναδικούς ρυθμούς.

Από τον Matthew Pretty “The Bucket Boy” | Δημοτικός Κήπος Ρεθύμνου, ώρα: 10:30-12:00

23.07 |“Κρουστά για τρεις, από τους Percussion4one” : (από 15 ετών) Ιδέες και τρόποι ενορχήστρωσης για ensemble κρουστών !

Από τους Percussion4one | Σπίτι του Πολιτισμού, ώρα: 11:00-12:30

Έκθεση Φωτογραφίας / Προβολή

Θα πραγματοποιηθεί έκθεση φωτογραφίας και προβολή video, οι οποίες θα είναι ανοιχτές στο κοινό από τις 20 έως τις 24 Ιουλίου.

“Ρέθυμνο: Μια διαφορετική προσέγγιση”: Έκθεση Φωτογραφίας της ομάδας «Μαθήματα Φωτογραφίας Ρεθύμνου» υπό την καθοδήγηση του Μανώλη Καραταράκη. Ανακαλύπτοντας χρώματα και άγνωστα τοπία μέσα από τη ματιά του φωτογράφου.

“Κρουστά” : Οπτικοακουστικό υλικό με θέμα την ιστορία των μουσικών οργάνων των κρουστών και τους καλλιτέχνες. Σκηνοθεσία / Μοντάζ : Γιάννης Ανδρίτσιος.

INFO

Διεθνές Φεστιβάλ Κρουστών Ρεθύμνου

Προπώληση Εισιτηρίων: Ticket Services (ticketservices.gr), Πανεπιστημίου 39, PUBLIC

Τιμές Εισιτηρίων: Γενική Είσοδος: 15€, Μειωμένο (Φοιτητικό, ΑΜΕΑ, Άνεργοι): 12€, Προσφορά Τριημέρου : 32€

Οι πόρτες ανοίγουν στις 19:00

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024