Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φωτιά (ξανά) στο σαββατόβραδο

Φωτιά (ξανά) στο σαββατόβραδο

Ηταν το πρώτο σαββατόβραδο χωρίς απαγόρευση κυκλοφορίας, άρα με τους ξενύχτηδες νομίμως στο στέκι τους

Πρώτες πρωινές ώρες το «αφτεράδικο» μπαράκι στον αθηναϊκό πεζόδρομο ζει ξανά, μετά από καιρό, στιγμές προ Covid. Δύο εικόνες εξακολουθούν να θυμίζουν αμυδρά το πανδημικό περιβάλλον: τα αραιά τοποθετημένα τραπεζάκια έξω, παρότι η συνεπής διάταξη, από μία ώρα και μετά, αρχίσει να κρύβεται από δεκάδες όρθιους καθώς και οι μάσκες, παρότι κρέμονται σε μπράτσα και αγκώνες ελάχιστων θαμώνων. Την πανδημία θυμίζουν επίσης οι σύντομοι διάλογοι της «Ελευθερίας» στις παρέες («το ‘κανες; – έχω την Τετάρτη τη δεύτερη δόση», «φίλε, ψήθηκα στον πυρετό – μπα, εγώ δεν κατάλαβα πολλά» κ.ο.κ.), καθώς και οι σποραδικές προτροπές του μπάρμαν προς τους ανυπόμονους διψασμένους, που σπεύδουν για απευθείας… ανεφοδιασμό: «Να αραιώνουμε παιδιά, πάμε σιγά – σιγά προς τα έξω, έρχονται και οι μπυρίτσες σας…».

Ηταν το πρώτο σαββατόβραδο χωρίς απαγόρευση κυκλοφορίας, άρα με τους ξενύχτηδες νομίμως στο στέκι τους. Ηταν το προτελευταίο προτού το περιβάλλον αλλάξει εκ νέου – πολύ ή λίγο, θα φανεί στην πράξη – με σαββατόβραδα και καθημερινές για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους σε «αμιγείς» και «μεικτούς» χώρους. Η πολιτική κόντρα είναι γνωστή, συνεχίζεται και προφανώς δεν προκαλεί έκπληξη. «Επενδύετε στον πιο βαθύ διχασμό του κόσμου, δημιουργείτε μπάχαλο» λέει η μία πλευρά. «Κύριοι, έχετε να μας προτείνετε κάτι άλλο; Περιορισμοί θα υπάρχουν μόνο για τους ανεμβολίαστους» επιμένει η άλλη. Αυτή η πλευρά, η κυβερνητική, αφήνει στην άκρη μία ενδεχόμενη οριζόντια λύση αποκλεισμού των ανεμβολίαστων από κλειστούς χώρους. Προς το παρόν τουλάχιστον, την απορρίπτει. Είναι στο όριο – λέει – της συνταγματικότητας. Εξού και ο δισταγμός.

Τι μένει; Μένει να αποδειχθεί η επιτυχία ή μη του επικείμενου συστήματος, το αν δηλαδή θα σπάσει ή όχι το τείχος απροθυμίας που συγκρατεί τα εμβολιαστικά ποσοστά. Μένει να φανεί εάν η αγορά καταφέρει να (αυτο)ρυθμιστεί. Και μένει να εξεταστούν τα επόμενα βήματα στην περίπτωση αποτυχίας του σχεδίου, το οποίο, ας μη γελιόμαστε, αυτό που απαιτεί κυρίως είναι ένας υψηλός βαθμός… συστράτευσης επιχειρηματιών και πελατών. Κοινώς, θα φανεί εάν θα απαιτηθούν και άλλα στάδια ενδεχομένως με λιγότερους δισταγμούς ώστε να μην «καούν» τελικά τα σαββατόβραδα.

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024